Cine sa amendeze populismul?

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 12:31
5303 citiri
Cine sa amendeze populismul?

Cu siguranta ca multi dintre romani, umiliti zilnic, ca soferi sau ca pietoni, de bolizi sau adevarate tancuri care costa cat salariul lor pe cativa ani buni, s-au bucurat afland despre initiativa senatorului PD-L, Iulian Urban, referitoare la corelarea nivelului amenzilor cu cel al veniturilor contravenietului din trafic.

Este ceea ce a si urmarit, probabil, dl. Urban, printr-o initiativa evident populista. E drept, acest sistem functioneaza in cateva tari, de exemplu cele scandinave, care insa raman minoritare. Ca un detaliu pentru senatorul PD-L, popular, nu-i asa, tarile scandinave pe care le da de exemplu au o pronuntata componenta social democrata. Este greu de inteles o astfel de taxare a bogatiei pentru un politician de dreapta.

Dincolo de satisfactia pe care o ofera publicului, o astfel de initiatva este, de fapt, discriminatorie. Amenda ar trebui sa sanctioneze fapta in sine si nimic altceva. Cuantumul ei este direct proportional cu gravitatea faptei si consecintele ei, potentiale sau chiar consumate. Ele nu sunt mai grave sau mai putin grave in functie de cel care comite fapta. Trecerea pe rosu comisa de un multimilionar este mai grava sau mai periculoasa decat aceeasi fapta comisa de un somer? Sau pietonul lovit pe trecerea de pietoni sufera mai putin daca este izbit de un salariat care incaseaza salariul minim pe economie decat daca este izbit de un director de multinationala? Si atunci de unde acest tratament sanctionator diferit?

Amenda nu este un impozit pe avere, ci o sanctiune pentru o fapta bine definita. Daca mergem pe logica d-lui Urban, ar trebui ca si pedeapsa din Codul Penal sa fie diferita pentru o fapta anume in functie de averea infractorului. Cu cat esti mai bogat, cu atat mai multi ani de inchisoare ajungi sa faci. Iar maine ar putea aparea si alte criterii in afara faptei in sine. Poate se va gasi un senator care sa vrea amendarea mai drastica a femeilor, sau a soferilor nascuti in luni cu 30 de zile, sau orice alta aberatie.

Sa nu uitam ca exista someri care se comporta ca adevarate pericole publice la volanul unor Dacii vechi de zeci de ani, exista soferi de taxi care ar trebui sa ramana intr-o singura zi fara permis la cat de aiurea si agresiv conduc, si exista oameni foarte bogati care conduc corect si cuminte. Si mai am o intrebare: in conditiile in care bogatii sunt, totusi, minoritari in Romania, iar traficul este majoritar ca o jungla, oare ei or fi singurii sau principalii vinovati pentru haosul de pe sosele?

Apoi, proiectul d-lui Urban mai are o hiba. El loveste doar in bogatii care isi declara veniturile, adica in cei mai cinstiti dintre ei. Ce te faci insa cu pustii de bani gata care n-au niciun venit, dar sunt pericole publice, ce te faci cu mafiotii si interlopii care, oficial, traiesc din alocatia copilului, dar conduc masini de zeci de mii de euro? Cu ce i-ar afecta pe ei o lege ca aceea a senatorului PD-L?

Dar proiectul are si prevederi salutare, de exemplu diferentierea amenzilor in functie de anumite circumstante legate de fapta sau conduita soferului. Ar fi foarte bine ca amenda sa fie cu atat mai mare cu cat numarul abaterilor comise de un sofer este mai mare.

Cu mult mai realiste sunt propunerile Poltiei Rutiere, care doreste sa sanctioneze drastic comportamentul agresiv la volan si consecintele lui. Si acest proiect are insa vulnerabilitatile lui. In primul rand, trebuie definit foarte bine comportamentul agresiv la volan, pentru ca un termen atat de vag este susceptibil de interpretari, deci de abuzuri sau, dimpotriva, de toleranta nejustificata.

Dar principala cauza pentru felul in care arata traficul din Romania nu trebuie cautata in lege, ci in felul in care este aplicata. E drept, amenzile nu sunt usturatoare pentru un buzunar foarte plin. Dar, sa nu uitam ca ele sunt insotite de puncte de penalizare. In mod normal cele 16 puncte sunt foarte usor de acumulat de un sofer agresiv si indisciplinat, indiferent ce fel de masina conduce sau cati bani castiga. Dar cu cat esti mai bogat cu atat iti permiti sa dai mita mai mare pentru a scapa de aceste puncte sau pentru a-ti recupera permisul suspendat. Daca politia si-ar face bine treaba, nebunii soselelor ar sta mai mult pe dreapta, ceea ce i-ar afecta mai tare decat orice amenda.

Deficitara este si supravegherea traficului din Romania. Cum ar fi oare daca traficul din Bucuresti, de exemplu, ar fi supravegheat cu sute de camere de luat vederi? Ar fi ca la Londra, unde fiecare centimetru patrat de sosea este filmat, iar apoi amenda vine acasa, impreuna cu poza. Cine a calcat vreodata in acest mare oras cu strazi inguste si masini multe, intelege imediat efectele. O astfel de supraveghere ar face si sanctiunea cu mult mai dificil de contestat in instanta.

Una peste alta primii vinovati pentru felul in care se circula in Romania sunt cei care nu aplica legea asa cum este ea, adica politistii coruptibili, slabi, indolenti si, uneori timorati. Pana cand acest lucru nu se va schimba, poate legea sa prevada si taierea capetelor celor care gresesc, ca nimic nu se schimba cu adevarat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#amenzi soferi bogati, #proiect Urban amenzi venit, #sofer amenda venit , #senatori