Cum au scapat preotii sutana curata

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 23:15
5387 citiri
Cum au scapat preotii sutana curata

Asa zisii juristi din Senat au decis ca de acum incolo preotii nu vor mai fi deranjati de verificarile CNSAS, dosarele fetelor bisericesti fiind luate la puricat doar la cererea expresa a conducerii cultului din care fac parte.

Decizia a venit la cateva zile dupa ce CNSAS anuntase ca are in lucru peste 200 de dosare de prelati, banuiti ca ar fi avut legaturi necurate cu Securitatea.

Hotararea este cu atat mai controversata daca tinem cont si de faptul ca CNSAS a dat pana in prezent mai multe verdicte de politie politica pentru preoti si nume grele, precum Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, urmau sa fie verificate.

Daca si plenul Senatului va aproba hotararea comisiei, legea va fi schimbata, iar preotii vor scapa sutana curata si nu vor mai trebui sa dea socoteala pentru turnatoriile lumesti decat in lumea de dincolo.

Desi, teoretic, nimeni nu e mai presus de lege, mintile luminate, care au scapat preotimea de confruntarea cu trecutul, sustin ca, in Constitutie, este garantata autonomia cultelor, care ar fi incalcata de imixtiunile CNSAS in treburile clerului.

Juristii din Senat nu au tinut cont de discriminarea astfel creata. Cei care au fost cautati deja la dosar - ghinionul lor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, pana una alta, si preotii sunt tot simpli oameni, platiti din banii contribuabililor, si nu ar trebui sa se bucure de avantaje pe care alti functionari ai statului nu le au.

Ce-i drept si CNSAS s-a cam fasticit cand a fost vorba de dosarele unor prelati. De pilda, arhiepiscopul Andrei Andreicut a primit intai verdict de necolaborare, iar apoi a fost gasit vinovat de politie politica. Au dreptate si preotii sa se revolte si sa acuze uneori o judecata stramba, insa, scapand de aceasta verificare a CNSAS, ei nu fac decat sa intareasca ideea ca au ceva de ascuns.

Preoti contra voturi

Amendamentul la legea CNSAS a fost propus de reprezentatul PSD in Comisie, senatorul Serban Nicolae, si votat de peremisti si pesedisti, in ciuda opozitiei PNL, UDMR si PD-L.

Dar de unde au prins atata grija politicienii de preotime si vor sa o protejeze de curiozitatea periculoasa a CNSAS?

PSD si PRM, sustinatorii acestei schimbari legislative, isi cunosc interesul si vor sa se puna bine cu preotii, inainte de campania electorala.

In zona rurala, unde social-democratii au baza electoratului, romanul tine cont de cuvantul preotului. Iar daca acesta ii sugereaza, mai mult sau mai putin subtil, in predica de duminica, sa voteze cu un candidat PSD, este posibil ca omul de la sat sa ii dea ascultare.

In plus, ideea PSD vine sa contracareze demersul Guvernului liberal de a-si apropia clerul, prin majorarea salariilor preotilor.

Cat despre PRM, este cunoscut indemnul lui Vadim: "lasati securistii sa vina la mine", iar in partidul sau si-au gasit adapost numerosi "gradati" ai vechiului regim. Acum, in disperarea peremista de a mai trece pragul electoral, Vadim si-a indreptat privirile spre Dumnezeu si preoti, sperand ca acestia nu au uitat ca mereu au avut parte de protectie din partea lui, indiferent de dosarul de colaborare cu Securitatea.

Biserica Ortodoxa a anuntat ca-si va face un CNSAS de uz intern, care sa ii demaste pe cei care isi turnau colegii si enoriasii. Este insa putin probabil ca acest organism sa ii dea in vileag pe cei pe care ii gaseste patati. O mana spala pe alta, iar clerul romanesc functioneaza de multe ori ca un puternic grup de interese interconectate.

Ziare.com va invita la dezbatere: Credeti ca preotii ar trebui verificati in continuare de CNSAS sau decizia senatorilor este una corecta si morala?

Preoții din Republica Moldova merg în pelerinaje la Moscova, plătite de ruși. "Biserica binecuvântează oamenii să meargă la război”
Preoții din Republica Moldova merg în pelerinaje la Moscova, plătite de ruși. "Biserica binecuvântează oamenii să meargă la război”
În contextul apropierii alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programate pentru 20 octombrie 2024, tot mai mulți preoți din țară efectuează vizite la Moscova, susținute financiar...
Numărul uriaș de informatori recrutați de Securitate în perioada 1980 - 1989. Cei mai mulți erau profesori și preoți
Numărul uriaș de informatori recrutați de Securitate în perioada 1980 - 1989. Cei mai mulți erau profesori și preoți
Conform datelor furnizate de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), majoritatea celor aproximativ 200.000 de noi colaboratori recrutaţi de Securitate în perioada...
#preoti, #CNSAS, #scapa, #Securitate, #colaborare , #senatori
  1. Fost USR-ist, revoltat: „DREPT nu e partidul lui Geoană!"
  2. Piedone, „plan diabolic" pentru alegeri. Cum ar șantaja PSD-ul și ce ar vrea de la Ciolacu
  3. Nicolae Ciucă și-a luat angajamentul. Ce va face an de an, dacă va deveni președinte al României
  4. Elena Lasconi, criticată pentru că a reacționat "iresponsabil" la incidentul cu drona rusească
  5. Nicolae Ciucă își oferă gratis cartea autobiografică. Unde poate fi găsită VIDEO
  6. Scandal la mormântul lui Avram Iancu. Diana Șoșoacă: „Sunteți sclavi!" VIDEO
  7. Ciucă şi-a lansat cartea la un grătar, pe muzică lăutărească, într-o emisiune culinară: ”În Armată, când încerci să te impui prin forţă, nu reuşeşti”
  8. Premierul Ciolacu după ce o dronă rusească a intrat pe teritoriul României. "Vor continua să apară. Asta este, avem un război la graniță"
  9. Purtătoarea de cuvânt a partidului România Renaște: ”Singura asemănare între Ciolacu și Churchill este inițiala numelor”
  10. Mircea Geoană: Inegalitățile economice majore creează inegalități sociale și duc la depopularea României