Opinii: Programul "Rabla" pentru Senat - il casam sau facem altul ?

Sambata, 13 Martie 2010, ora 11:49
1640 citiri
Opinii: Programul "Rabla" pentru Senat - il casam sau facem altul ?

Ce sa facem cu Senatul? Dilema constitutionala pe care principalele partide politice din Romania o vor servi drept pretext pentru multe dintre bataliile politice care urmeaza a ne duce pe un teren virgin pentru parlamentarismul si democratia din Romania.

Dincolo de motivele reale care stau in spatele fiecarei propuneri, trebuie spus ca romanii habar nu au care ar fi varianta mai buna. Sau macar cu ce difera ele. Cum e mai bine? Sa renuntam la Senat, asa cum a cerut Basescu si s-a votat la referendum? Ori sa-l pastram, dar transformat in ceva total diferit de ce e acum? Cum vrea PSD. E buna a doua opinie sau optam viteza inseamna eficienta?

Care e rolul bicameralismului?

In general, majoritatea democratiilor consolidate care au doua Camere ale Parlamentului sunt state in care exista o camera superioara ce reprezinta fie componenta aristocratica a statului (gen Marea Britanie) fie componenta sa federala sau puternic regionalizata (Germania, SUA sau Spania).

In varianta federala, Camera superioara (echivalentul Senatului de la noi) e expresia politica a vocii regiunilor cu o puternica traditie istorica. Varianta de Parlament pe care o avem noi acum nu e nici una, nici alta. Cele doua Camere, atunci cand nu au atributii identice, se exprima ca doua variante ale aceleiasi forte politice. Senatul nu e expresia judetelor, ci e doar a doua Camera a Deputatilor.

Teoreticienii politicii considera ca atunci cand nu reprezinta unitatile administrativ-teritoriale, o a doua Camera are de obicei avantajul ca reverifica ce a facut cealalta. In schimb, in parlamentele unicamerale decizia se ia mult mai rapid.

Basescu si varianta tarilor mici

Formula unicamerala pe care merg Traian Basescu si PD-L se intalneste in Europa in principal la tarile mici, stabile si foarte civilizate din nordul continentului. De fapt, o singura tara mare din Europa are parlament unicameral si aceea e tocmai vecina noastra Ucraina. E adevarat, Parlamentul lor functioneaza prost, dar nu forma de organizare e principala cauza.

In rest, putem remarca faptul ca tarile baltice, cele scandinave, absolut toti vecinii nostri imediati, dar si alte state ca Portugalia sau Grecia au parlamente unicamerale. Desi Romania are o populatie mult mai numeroasa decat oricare dintre tarile mentionate cu exceptia Ucrainei, din punct de vedere al rolului regiunilor, ne asemanam foarte mult. Statul roman nu a avut niciodata regiuni cu voci puternice, care sa reprezinte interesele locale.

PSD - varianta opusa

PSD merge in schimb pe o varianta care in Europa se intalneste de obicei doar in tarile mari sau federale. Desi nu au cristalizat opiniile lor definitive, social-democratii par ca favorizeaza o varianta in care Senatul devine un organism alcatuit din trimisi ai regiunilor, nu din parlamentari votati direct de alegatori.

Si care are in consecinta nu numai atributii diferite, dar trebuie sa le aiba si mult mai mici, dat fiind ca nu e un reprezentant direct al vointei poporului. State foarte mari ca Germania sau India adopta aceasta varianta. E adevarat, exista si state mici cu parlamentee bicamerale, cum e Olanda, dar ea are o puternica traditie regionala ( cele 7 provincii).

Intrebarea care se pune e : noi unde ne incadram ?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#program Rabla Senat, #parlament unicameral bicameral , #senatori