S-a nascut, in sfarsit, republicanul care sa-l bata pe Obama?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 23:59
11240 citiri
S-a nascut, in sfarsit, republicanul care sa-l bata pe Obama?

La fix un an de zile de la investirea primului presedinte de culoare al Americii, Barack Obama, electoratul american a dat un semnal fara tagada: preferintele sale s-au schimbat radical.

Scott Brown, senator republican de doar cinci ani, a reusit sa le dea o lovitura fara precedent democratilor, castigand fara echivoc cursa pentru Senatul american din Massachussets. Democratii, umiliti de infrangerea intr-un stat care a fost fieful lor timp de 38 de ani, se vad pusi in pozitia de a lupta pentru ca reforma sanatatii sa treaca totusi de Congres si mai ales sa-si recastige electoratul alienat.

In plus, Barack Obama ar face bine sa ia aminte la Scott Brown, care a demonstrat ca este capabil sa electrizeze votantii, intrucat alegerile pentru Congres au loc in 2010, iar cele prezidentiale in 2012. Electoratul trebuie readus de partea democratilor pana atunci, altfel insasi realegerea lui Obama este in pericol.

Republicanul Scott Brown a beneficiat, e drept, de tendinta publicului american de a nu mai vota, pentru Congres, membri ai partidului care tocmai a dat presedintele, in primii ani dupa prezidentiale. Mai greu decat asta a contat insa emotia populara- mania provocata de valul mare de asteptari neimplinite inca de Barack Obama.

Este o infrangere socanta pentru Casa Alba, care a pierdut locul detinut in Congres de regretatul Edward Kennedy, senatorul democrat mort in august in urma unui cancer agresiv. Victoria lui Brown a fost atat de cuprinzatoare, incat senatorul a castigat pana si comunitatea din Cape Cod unde a trait si s-a stins liberalul Edward Kennedy.

Brown devine astfel al 41-lea republican in Senat, care are 100 de locuri. Rivala sa in Massachussets, Martha Coakley, era singura speranta a democratilor de a-si pastra cele 60 de voturi necesare, conform regulamentului, pentru a pune capat amanarilor la nesfarsit invocate de republicani pe tema proiectului de reforma a sanatatii.

Schimbarea apartenentei celui de-al 60-lea mandat necesar democratilor pentru a-si impune legea reformei sanatatii ii pune pe acestia in pozitia de a negocia cu republicanii, ceea ce poate fi interpretat ca slabiciune ideologica. Daca refuza sa negocieze si se concentreaza pe continuarea luptei, risca sa paralizeze alte proiecte. Orice decizie ar lua, democratii au nevoie rapid de o victorie, pentru a putea arbora, la alegerile din 2012, macar o realizare din sutele de promisiuni facute de Obama in campanie.

E greu de inghitit o astfel de infrangere, mai ales ca nu exista stat mai democratic decat Massachussets. Este limpede de ce democratii considera votul din acest stat drept un "semnal de alarma" ca publicul sanctioneaza ceea ce considera a fi o alarmanta lipsa de rezultate din partea lui Obama.

Singura grija care le mai lipsea democratilor a fost vocalizata de jurnalistul Matt Drudge: "Va candida Scott Brown la prezidentiale?". Nu de alta, dar republicanii nu aveau, pana acum, nicio alternativa credibila la Obama, dupa infrangerea din 2008.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Scott Brown, #Barack Obama realegere, #Senat SUA, #alegeri Massachussets , #senatori