Senatorii au respins proiectul care i-ar fi tinut in functii pe functionarii trimisi in judecata pentru coruptie

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 20:28
3150 citiri
Senatorii au respins proiectul care i-ar fi tinut in functii pe functionarii trimisi in judecata pentru coruptie
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Senatului a respins, luni, in calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa conform careia un functionar public nu mai este suspendat din functie in momentul in care e trimis in judecata.

Intrunind 67 de voturi pentru si 37 impotriva, propunerea legislativa, care face parte din categoria legilor organice, nu a beneficiat de suficiente voturi favorabile pentru a fi adoptata.

Daca ar fi trecut si de Senat si de Camera, proiectul ar fi modificat Statutul functionarilor publici, care acum prevede ca "raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand s-a dispus trimiterea in judecata a functionarului public pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatilor, infractiuni de coruptie si de serviciu, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni de fals ori a unei infractiuni savarsite cu intentie care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice".

Initiatorul liberal n-a mai sustinut proiectul. Guvernul, PSD si Basescu merg pe prezumptia de nevinovatie

Propunerea a fost initiata la inceputul anului de senatorii Mircea Cazan si Raducu-George Filipescu (PNL), Cseke Attila (UDMR) si Eugen Teodorovici (PSD).

Atunci, liberalii s-au dezis de cei doi si proiectul lor, iar acum Filipescu a anuntat, in debutul dezbaterilor din plen, ca nu mai sustine propunerea, pe motiv ca "nu corespunde liniei PNL".

Nici USR nu a fost de acord cu proiectul, sustinand Prin vocea Florinei Presada ca initiativa nu face decat sa "stirbeasca lupta anticoruptie".

"Prezumtia de nevinovatie, invocata in acest caz, este un principiu care opereaza in materia penala. O suspendare a raportului de serviciu este o masura administrativa. Este absolut normal ca o institutie, atunci cand are un functionar public trimis in judecata pentru fapte de coruptie, acesta sa poata fi indepartat de la locul faptei", a precizat ea.

In schimb, senatorul UDMR Cseke Attila a insistat ca exista numeroase cazuri in care instanta judecatoreasca a decis achitarea functionarului public, fiind necesara platirea salariilor pentru lunile in care persoana respectiva nu a putut lucra.

"Pana la urma, prezumtia de nevinovatie tine din primul moment in care exista o suspiciune pana la (...) o hotarare definitiva si irevocabila", a aratat el.

Sirma Caraman, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, a declarat ca Guvernul sustine aceasta initiativa legislativa, invocand in acest sens prezumtia de nevinovatie.

Senatorul PMP Traian Basescu a recomandat ca initiativa legislativa sa fie privita "cu echilibru", in contextul in care un functionar public "ramane in aer" in momentul in care este trimis in judecata, fiindu-i intrerupte relatiile de munca cu institutia.

"Va propun sa analizam posibilitatea ca un functionar public, care e altceva decat unul contractual, face parte din acea coloana vertebrala de stabilitate a statului, sa fie tratat la fel cum sunt tratati magistratii si militarii. Asta ar insemna ca, prin lege, atunci cand un functionar public este trimis in judecata, in mod automat sa fie pus la dispozitia sefului institutiei, ceea ce i-ar da posibilitatea sa-si primeasca salariul, dar sa primeasca alte insarcinari de la seful institutiei", a mentionat Basescu.

Presedintele de sedinta, Claudiu Manda (PSD), a atras atentia asupra faptului ca termenul de adoptare tacita nu mai poate fi prelungit si a adaugat ca amendamentul poate fi sustinut la nivelul Camerei Deputatilor.

Senatorul Serban Nicolae (PSD) a facut referire la directiva europeana nr. 343 din 2016, privind prezumtia de nevinovatie.

"Se cere prin aceasta directiva ca autoritatile publice sa nu faca niciun act, sa nu emita niciun comunicat si, in general, sa nu faca nimic din ceea ce ar putea crea prezumtia de vinovatie sau de confirmare a acuzatiilor. In momentul in care persoana acuzata este suspendata, fie pe calea legii, fie pe cale administrativa, dincolo de dispozitia instantei de judecata, se creeaza prezumtia ca este vinovata", a precizat senatorul PSD.

Acum, ramane de vazut ce se va intampla cu proiectul in Camera Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#functionari trimisi judecata suspendat functie vot, #modificare lege functionar public , #senatori