Solutia senatorilor la lipsa de cvorum din motive de chiul

Marti, 03 Martie 2015, ora 22:02
2127 citiri
Solutia senatorilor la lipsa de cvorum din motive de chiul
Foto: RFI Romania

Majoritatea senatorilor s-a declarat de acord, marti, in plen, cu propunerea Comisiei pentru Regulament ca un senator care absenteaza de la lucrarile unei comisii sa poata fi inlocuit de un alt senator din acelasi grup, cu drept de vot.

Comisia pentru Regulament a mai propus ca inlocuirea sa se faca doar pe baza imputernicirii semnate de liderul grupului parlamentar.

Amendamentul de modificare a Regulamentului a fost propus comisiei de senatorul PNL Vasilica Miron.

La dezbateri, senatorul PNL Puiu Hasotti a atras atentia ca majoritatea senatorilor activeaza in doua comisii permanente si, daca se va alege varianta supleantilor, atunci ar trebui ca un senator sa fie supleant intr-o singura comisie si nu "liderul de grup sa trimita acelasi senator, eventual cinci saptamani, la cinci comisii".

"De ce s-a ajuns aici? Pentru ca adesea in cadrul comisiilor nu se indeplineste cvorumul, pentru ca se lipseste mai mult sau, mai degraba, mai putin justificat", a opinat liberalul.

Presedintele Comisiei pentru Regulament a Senatului, Sebastian Grapa (PNL), a sustinut ca este normal ca atunci cand un senator nu poate participa la lucrarile comisiei din care face parte, acesta sa fie inlocuit de catre un coleg din grupul parlamentar si ca aceasta a fost filozofia pentru care s-a cerut amendarea acestui articol.

In interventia sa, liderul grupului senatorial al UDMR, Marko Bela, a sustinut ca aceasta modificare a Regulamentului ar favoriza grupurile mai mici din Senat si reprezentarea acestora in comisii. "Noi, de exemplu, avem un singur membru in comisiile unde suntem prezenti, ceea ce inseamna ca, daca avem un absent, atunci nu suntem reprezentati in activitatea comisiei respective", a declarat senatorul UDMR.

Senatorul Uniunii a spus ca grupul UDMR poate accepta acest amendament, declarandu-se convins ca fiecare grup are o conducere cu simtul raspunderii si nu va abuza de aceasta regula. De asemenea, Marko Bela a spus ca, in opinia sa, liderii de grup vor trimite ca inlocuitor colegi care "au intr-adevar au o opinie pertinenta in problema respectiva".

Parlamentarul a adaugat ca, in opinia sa, si votul dat in comisiile de specialitate propunerilor si proiectelor de lege este tot un vot politic, asa cum este si votul dat in plenul Senatului.

"Eu nu sunt de acord ca votul din comisie este in exclusivitate un vot de specialitate si numai votul din plenul Senatului este un vot politic. Si votul din comisie este un vot politic si este extrem de important sa asiguram prezenta fiecarui grup parlamentar in comisia respectiva atunci cand se voteaza vreo problema importanta", a declarat Marko Bela.

Pentru posibilitatea ca membrul unei comisii de specialitate sa poata fi inlocuit la sedinta s-a pronuntat si senatorul PSD Gabriela Cretu. Acesta a subliniat ca propunerea "nu este nicio inventie specifica Parlamentului roman", deoarece in Parlamentul European exista atat institutia supleantului, cat si cea a inlocuitorului.

"Noua trebuie sa ne fie clar ce vrem sa introducem. Daca e vorba de membri supleanti ai unei comisii, atunci se face exact dupa algoritmul politic, in acelasi numar ca in comisiile politice. In acest caz exista facilitatea ca, atunci cand la un vot important membrul plin lipseste din motive obiective, membrul supleant al comisiei poate vota fara niciun alta imputernicire. Exista si varianta inlocuitorului, dar trebuie sa fie clar despre ce e vorba", a afirmat senatorul social-democrat.

Si vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a sustinut ca o astfel de masura "se impune si este corecta", iar neadoptarea acestei modificari a Regulamentului ar aduce "un prejudiciu bunei functionari in comisii".

"In Senat sunt membri in doua comisii. Avem aceasta permisiune, ceea ce nu exista la Camera. Daca luam in discutie si comisiile care sunt la nivelul Parlamentului, comisiile mixte, de control, pot sa apara perturbari, nu neaparat de natura de cvorum, cat de natura raportului opozitie-majoritate ", a apreciat el.

Dupa ce mai multi senatori au venit in plen cu argumente pro si contra, plenul a decis, la solicitarea liderului grupului PNL din Senat, Ion Popa, ca propunerea de modificare a Regulamentului sa fie retrimisa la comisie, pentru o dezbatere mai ampla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#suplinire parlamentari comisii, #senatori deputati comisii , #senatori