SONDAJ Personajul politic cel mai popular în România. Procentul obținut de PSD dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 10:52
12444 citiri
SONDAJ Personajul politic cel mai popular în România. Procentul obținut de PSD dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare

Reprezentanții grupului de studii socio-comportamentale Avangarde au făcut publice rezultatele unui barometru al opiniei publice realizat în perioada 16-24 noiembrie, la comanda PSD.

Potrivit celei mai recente cercetări de piață, cel mai popular personaj politic din România este Alexandru Rafila.

37% dintre cei care au participat la sondaj au o părere bună despre ministrul Sănătății. Urmează, pe locul 2, Marcel Ciolacu - cu 30%, urmat de Gabriela Firea - cu 27%.

19% dintre cei întrebați au o părere bună despre Nicolae Ciucă.

Președintele Iohannis ocupă poziția 9 în top, cu 17%, în spatele unor personaje precum George Simion.

La coada clasamentului se află Florin Cîțu - cu 5%, iar pe ultimul loc este primarul general al Capitalei, despre care doar 4% dintre repondenți au o părere bună.

82% dintre cei care au răspuns la sondaj cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 7% văd o direcție bună.

Ce partid sau alianță politică ar vota românii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României

40% dintre cei chestionați în această privință au indicat Partidul Social Democrat, iar 17% - PNL. Urmează AUR - cu 15%, iar USR ocupă locul 4, cu 11%.

Cum a evoluat intenția de vot în 2021

Cea mai importantă creștere o înregistrează PSD: în luna ianuarie, 34% dintre români ar fi votat formațiunea, iar în luna noiembrie procentul a ajuns la 40%.

La cealaltă extremă, PNL scade de la 24%, în luna ianuarie, la 17%, în luna noiembrie.

Scăderi în intenția de vot înregistrează și USR PLUS, de la 16% în ianuarie, la 11% în noiembrie.

AUR a înregistrat o creștere de numai un procent, în același interval, de la 14 la 15 la sută, în timp ce la UDMR nu apar modificări, 5 la sută dintre cei întrebați ar vota formațiunea.

Care ar trebui să fie principalele 3 obiective ale noului guvern?

Prioritatea ar trebui să fie combaterea pandemiei, cred 36% dintre cei care au participat la sondaj. 26% au indicat investițiile în sistemul sanitar. Urmează creșterea pensiilor, aleasă de 11% dintre repondenți și abia pe locul 4 investițiile în educație, după cum au considerat 10% dintre români.

România are nevoie de o reformă administrativ-teritorială reală?

Este întrebarea la care 50% dintre participanții la sondaj au dat un răspuns afirmativ, iar 33 %, unul negativ.

Credeți că ar trebui sa aibă loc alegeri anticipate?

Cei mai mulți, 58%, au respins această idee, în timp ce 26% sunt de părere că ar fi o soluție bună.

Întrebați dacă ar fi o idee bună demararea de către Guvern a unui program pe model

franțuzesc prin care familiile cu mai mulți copii, care plătesc taxe, să poată beneficia de un apartament mai mare decât cel în care locuiesc, 88% dintre români au fost de acord cu ideea.

Cercetarea a fost realizată de Avangarde, la comanda PSD, în intervalul 16.11 - 24.11.2021, în rândul populației adulte neinstituţionalizate a României, pe un eșantion de 906 subiecți, prin interviuri telefonice.

Marja de eroare este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Barometrul Opiniei Publice

Barometrul opiniei publice noiembrie 2021

Citeste si:
Alexandru Rafila dă vina pe fostul guvern pentru eșecul certificatului verde: ”În acest moment, nu mai văd urgenţa”
Alexandru Rafila dă vina pe fostul guvern pentru eșecul certificatului verde: ”În acest moment, nu mai văd urgenţa”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 14 ianuarie, că certificatul verde ar fi fost necesar înaintea valului patru al pandemiei, dar că atunci nu a fost asumat politic....
Rafila, despre vina cu privire la neimplementarea legii certificatului verde: „Noi am făcut tot ce a ținut de noi; Nu a existat această decizie politică”
Rafila, despre vina cu privire la neimplementarea legii certificatului verde: „Noi am făcut tot ce a ținut de noi; Nu a existat această decizie politică”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat vineri, 14 ianuarie, că se încearcă o pasare a responsabilității cu privire la certificatul verde și că vina o poartă politicul pentru...