24 de ONG-uri vor sa participe la dezbaterea legii CNSAS

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 18:23
1110 citiri
24 de ONG-uri vor sa participe la dezbaterea legii CNSAS

24 de ONG-uri si sindicate solicita Comisiei juridice a Senatului sa permita reprezentantilor sai accesul la dezbatere Ordonantei 24 deoarece ei cred ca amendamentele aduse de senatorii juristi Legii CNSAS restrang accesul la informatii pentru deconspirarea fostilor securisti.

Reprezentantii acestor ONG-uri mai spun ca aceste amendamente expun institutia la o noua decizie de neconstitutionalitate si fac imposibila verificarea candidatilor. Cele 24 de ONG-uri semnatare si sindicate afirma, intr-un comunicat de presa, ca unele amendamente propuse de senatorii-juristi restrang accesul la informatii relevante pentru deconspirarea unor categorii de persoane care au desfasurat activitati indreptate impotriva drepturilor fundamentale ale omului, informeaza NewsIn.

Societatea civila sustine ca o serie de amendamente expun CNSAS unei noi decizii de neconstitutionalitate si fac imposibila verificarea candidatilor din perspectiva eventualei relatii de membru sau colaborator al fostei Securitati.

Apelul este semnat de Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Asociatia Pro Democratia, Alianta Civica, Academia Civica, Freedom House Romania, Institutul de Politici Publice, Fundatia Memorialul Durerii, Agentia de Monitorizare a Presei, Militia Spirituala, Societatea pentru Justitie - SoJust, Societatea Timisoara, Fundatia "Gheorghe Ursu", Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Asociatia 21 Decembrie, Liga PRO EUROPA, Academia de Advocacy, Fundatia Soros Romania, Grupul pentru Reforma Universitara (Timisoara), Fundatia a Treia Europa, Blocul National Sindical, la care s-a raliat Cartel ALFA.

Inaltii prelati si preotii nu vor mai fi verificati de CNSAS, iar fostii nomenclaturisti PCR nu vor fi asimilati colaboratorilor, a decis, saptamana trecuta, Comisia juridica a Senatului, care a abrogat o serie de prevederi din Legea accesului la propriul dosar si din ordonanta Guvernului emisa dupa decizia CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#CNSAS, #reprezentant, #ONG, #participa, #dezbatere, #lege , #stiri politice