600 de romani au obtinut vize pentru R. Moldova intr-o luna

Joi, 07 Mai 2009, ora 09:53
1860 citiri
600 de romani au obtinut vize pentru R. Moldova intr-o luna

Doar 600 de cetateni romani au obtinut, timp de o luna, vize pentru Republica Moldova, potrivit consulului moldovean la Bucuresti Veaceslav Filip, care spune ca principala problema este obtinerea invitatiei de la Ministerul de Interne de la Chisinau.

Majoritatea vizelor sunt acordate in cel mult trei zile lucratoare, chiar daca legislatia prevede un termen de zece zile de la solicitare pentru perfectarea vizei.

"Problema nu e nici in aglomeratie, nici in dificultatile tehnice. Obtinerea invitatiei de la Biroul de migratiune al Ministerului de Interne de la Chisinau dureaza, iar fara aceasta invitatie noi nu putem aplica viza", a declarat Veaceslav Filip pentru Europa Libera.

Biroul de migratiune si azil este institutia din subordinea Ministerului de Interne de la Chisinau abilitata sa elibereze invitatia fara de care cetatenii Romaniei nu pot obtine vize pentru Republica Moldova.

"Este destul de dificil, pentru ca cer o multime de acte. Am fost si miercuri aici, dar m-au intors inapoi pentru ca nu aveam toate actele. Am mai depus si anterior o solicitare - din trei persoane invitate, am primit acceptul doar pentru unul", spune Sergiu Goncear, care vrea sa obtina invitatii pentru partenerii sai de afaceri de peste Prut, dar s-a lovit de o procedura extrem de greoaie.

El sustine ca impunerea regimului de vize de catre autoritatile de la Chisinau i-a afectat foarte mult afacerea. "Avem o companie de producere a apei minerale si importam materie prima din Romania cel putin o data pe luna. De cand e cu vize, stam mereu fara materie prima, lucru care este foarte grav mai ales acum, cand incepe sezonul. Speram sa fie scoase vizele", spune antreprenorul Sergiu Goncear.

O zi intreaga pentru o mapa de hartii

Alte cateva persoane care stau la coada in fata intrarii in acest Birou se declara extrem de indignate si incearca sa explice reporterului motivele supararii lor. "Am telefonat ieri toata ziua pe cinci numere de telefon ale biroului si nu mi s-a raspuns. Vin a doua oara aici doar ca sa concretizez de ce acte am nevoie", spune o doamna.

"Am lucrat o zi intreaga pentru a face o mapa de hartii. Ma supara, pentru ca am fost nu demult in SUA si intr-o zi mi s-a dat viza, dar acum voi pierde o luna ca sa poata veni fiul meu acasa", declara un barbat mai in varsta.

Un functionar din cadrul Biroului de migratiune a confirmat, fara insa a accepta sa vorbeasca la microfon, ca invitatiile pentru cetatenii Romaniei se elibereaza in termen de o luna de la depunerea solicitarii.

In ultimele saptamani, biroul receptioneaza zilnic intre 200 si 300 de cereri de acest fel. Incercarile jurnalistului de la Europa Libera de a afla cate din ele au fost satisfacute pana acum si cum se explica termenul de o luna pe care si-l iau autoritatile au fost zadarnice. Oamenii au insa explicatiile lor pentru aceasta situatie: "Pentru ca ne verifica. Acum totul se verifica - cine suntem si cum suntem".

Chisinaul a introdus regimul de vize pentru romani incepand din data de 9 aprilie, acuzand Bucurestiul ca ar fi fost implicat in organizarea violentelor din 7 aprilie soldate cu vandalizarea cladirilor Parlamentului si Presedintiei.

Uniunea Europeana s-a declarat indignata de decizia unilaterala a autoritatilor moldovene, fara a face alte presiuni, dar sugerandu-le sa renunte la aceasta masura, iar doi deputati din opozitie au contestat-o la Curtea Constitutionala.

Deocamdata, nici Curtea Constitutionala, nici guvernantii nu au reactionat, insa mai multi cetateni romani opriti sa intre in Republica Moldova au atacat in justitie interdictia, in baza unei legi anterioare care ar permite cetatenilor europeni sa vina in R. Moldova fara vize. Pana acum, doar unul dintre ei a obtinut castig de cauza in instantele moldovenesti, potrivit postului de radio Europa Libera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#vize romani Moldova , #stiri politice