A cincea candidatura a lui Ion Iliescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Octombrie 2009, ora 18:26
8472 citiri
A cincea candidatura a lui Ion Iliescu

"Vreau sa ii multumesc (lui Ion Iliescu n.r) pentru sfatul si sprijinul pe care mi-l acorda. Vreau ca aceasta frumoasa zi de toamna sa fie un schimb de stafeta - de la fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, la viitorul presedinte, Mircea Geoana", a spus Mircea Geoana chiar la depunerea candidaturii sale, stand de-a dreapta tatalui, care a si acaparat prim planul.

Ion Iliescu radea cu toti dintii, fericit sa-si depuna, practic, o noua candidatura la presedintia Romaniei. "Iliescu-apare, soarele rasare". Nici nu mai spera sa auda vorbele acestea dragi. "Este un semnal simbolic aparitia soarelui catre optimism, speranta la mai bine si revenire la normalitate", a replicat Ion Iliescu, zambind.

In fond, trebuie sa fi fost un moment trist pentru Mircea Geoana. S-a dezis definitiv de chiar motivele pentru care a devenit presedinte al PSD in 2005. S-a dezis de reformarea partidului, de modernizarea PSD, si-a asumat anii '90 cei tulburi. S-a dezis chiar de imaginea lui de intelectual fin, umblat prin cancelarii inalte, european pana in maduva oaselor, punandu-si, cu hotarare, pe cap basca iliesciana.

Diplomatul s-a depersonalizat si a devenit candidatul cu basca.

De ce a facut-o nu e greu de ghicit. Mircea Geoana este mereu sub scorul electoral al partidului, chiar si in sondajele cosmetizate. El nu reuseste sa capteze tot electoratul PSD. Ba chiar mai rau, electoratul rural, de baza pentru el, a fost capatat majoritar de Traian Basescu. Singura lui sansa de a aduna tot electoratul PSD, mai ales pe cel rural, este sa se aseze sub aripa lui Ion Iliescu. Adica exact ceea ce a facut.

Strategia aceasta nu este insa o garantie a succesului. Chiar daca si-a pus pe frunte brandul Iliescu, Mircea Geoana are la fel de putin lipici la popor ca pana acum. Iar depersonalizarea ar putea alunga o parte a electoratului sau, satul de basti.

In plus, exista un risc major. Sentimentul ca Ion Iliescu candideaza de fapt inca o data, prin interpusi, ar putea mobiliza electoratul lui Traian Basescu, iar in turul al doilea ar putea aduna in jurul actualului presedinte electoratul liberal, pentru care Ion Iliescu reprezinta raul cel mai mare.

Din punctul de vedere al fostului presedinte, ceea ce i se intampla acum este o noua viata.

Il vede pe omul care i-a furat partidul si care in urma cu vreo 4 ani il umilea, ajuns la picioarele sale, dependent de el si recunoscandu-si, implicit, eroarea. "Fara mine esti un nimic", pare a fi mesajul lui Ion Iliescu catre Mircea Geoana.

Pe de alta parte, Ion Iliescu joaca acum la doua capete. Daca ii iese cu Mircea Geoana, bine, daca nu, il are si pe Sorin Oprescu in buzunar. Oricare dintre ei va aduna intreg PSD in turul al doilea, iar el va conduce oastea in asaltul asupra Palatului Cotroceni.

Pentru Romania se intampla un lucru grav

Batalia electorala se va duce, in fond, intre aceiasi doi singuri politiceni grei ai Romaniei: Ion Iliescu si Traian Basescu. Unul actioneaza prin interpusi, celalalt in mod direct.

La asta se reduce de fapt politica romaneasca, daca dam deoparte zgomotul si furia, bruiajul si consumul inutil de energie. Acestia sunt oamenii care croiesc soarta Romaniei. Restul e figuratie, umplutura, mai mult sau mai putin inspirata.

Mi se pare cel mai cinic mod de a comemora 20 de ani din decembrie 1989. Clasa politica, confiscata atunci de securisti si comunisti, nu a fost in stare sa se vindece de trecut, sa se maturizeze, sa se reformeze si sa produca valori autentice, care sa concureze producand proiecte, idei si sa actioneze ca un autentic motor al modernizarii Romaniei.

Iliescu sau Basescu? Aceasta este intrebarea cercului nostru vicios.

Romania lui Traian Basescu sau Romania lui Ion Iliescu, care vi se pare mai suportabila? Aceasta ar putea fi, in ultima instanta, intrebarea acestei toamne electorale.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#candidatura Iliescu presedintie, #Iliescu sustinere Geoana, #lansare candidatura Geoana, #lupta Iliescu Basescu , #stiri politice