A doua zi de dezbateri pe buget, minut cu minut

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 21:20
1710 citiri
A doua zi de dezbateri pe buget, minut cu minut
Foto: Realitatea TV

Dezbaterile pe buget in plenul Parlamentului continua si marti, senatorii si deputatii urmand sa discute pe parcursul urmatoarelor trei zile fiecare articol din proiectul de lege.

21:20 - Sedinta de dezbateri a fost suspendata din lipsa de cvorum. Va fi reluata miercuri dimineata la ora 9:30. Lucrarile ar trebui sa lucreze pana la ora 22:00.

21:15 - Parlamentarii au respins un amendament la bugetul de stat care interzicea expres ministerelor sa foloseasca fonduri pentru publicitate provenite de la alt capitol de cheltuieli in afara celui destinat anume pentru acest gen de actiuni.

19:30 - Amendamentul care prevede scaderea cotei de contributie la asigurarile de sanatate de la 6,5% la 5,5% pentru angajat, a fost adoptat marti seara de plenul Parlamentului.

13:15 - Dezbaterile s-au intrerupt pentru o ora de pauza, ele urmand sa continue pana la ora 22.00. Amendamentele propuse de catre deputatul PNL Eugen Nicolaescu, privitoare la alocarile din PIB marite pentru sanatate, aparare, justitie au fost respinse. Pana la aceasta ora parlamentarii au parcurs doar patru articole din legea bugetului.

11:00 - Sedinta a fost intrerupta din nou pentru consultari pe procedura, urmand sa fie reluata in 15 minute.

10:13 - Inceputa la ora 10.00, sedinta de plen comuna s-a intrerupt dupa cateva minute pentru scurt timp, pentru a se face apelul nominal, existenta cvorumului fiind contestata. Pana la apelul nominal, parlamentarii adoptasera deja titlul legii bugetului de stat pe 2010.

10:00 - Dezbaterile pe buget trebuiau sa inceapa la ora 9.00, insa parlamentarii intarzie.

Ziare.com va invita sa urmariti cele mai importante momente din timpul acestor dezbateri precum si principalele declaratii facute pe aceasta tema de liderii politici.

Rapoartele finale ale comisiilor parlamentare de buget finante au fost finalizate duminica si trimise Birourilor Permanente conform programului dinainte stabilit, ele intrand luni in dezbaterea parlamentarilor, care si-au prezentat mai intai consideratiile generale.

Liderii coalitiei de guvernamant s-au aratat decisi sa faca tot posibilul ca bugetul sa treaca prin Parlament intr-o forma cat mai apropiata de proiectul propus de Executiv, in timp ce liderii PSD si PNL, partide aflate in Opozitie, s-au aratat la fel de hotarati sa impiedice acest lucru, urmand sa stranga randurile si sa isi sustina reciproc prin vot cele mai importante amendamente.

Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca bugetul este unul "pro-criza, fiind prost construit", iar fostul ministru de Finante liberal Varujan Vosganian a afirmat ca bugetul este "in afara realitatii, nu poate fi votat ca atare".

In schimb, premierul Emil Boc s-a aratat increzator ca "bugetul pe 2010 e un buget al relansarii economice si al iesirii din criza" si a cerut tuturor parlamentarilor prezenti "un vot responsabil", pozitia sa fiind sustinuta si de reprezentantii UDMR, independentilor si minoritatilor.

Prima zi de dezbateri pe buget

Forurile de conducere ale celor doua camere au stabilit ca bugetul de stat pe 2010 si bugetul asigurarilor sociale pe 2010 vor fi finalizate pana joi, urmand ca cel mai probabil vineri sa se dea votul final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#buget 2010, #dezbateri parlamentare buget 2010 , #stiri politice