A fost mult pana departe (Romania, in NATO)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 30 Martie 2008, ora 12:46
3845 citiri
A fost mult pana departe (Romania, in NATO)

Intram in saptamana in care Bucurestiul va fi capitala NATO. Vom gazdui cel mai mare summit din istoria Aliantei, ocazie cu care ar putea fi conturat noul profil al NATO, aflata intr-o criza de identitate, dar si o noua colaborare cu Rusia. Vor veni la Bucuresti marii lideri ai lumii, de la George Bush la Vladimir Putin, vor fi aici temutele valize nucelare, iar jurnalele marilor televiziuni ale lumii ar putea incepe cu relatari din Bucuresti. Sigur, va fi dificil pentru bucuresteni. Disconfortul ne va face sa gandim multe lucruri "frumoase" despre summit si NATO. Si totusi, sa fim cinstiti, suntem acum acolo unde in urma cu 10 ani nici macar nu visam.

De la esecul anuntat, la succesul previzibil

Va amintiti? Madrid, 1997, summit-ul NATO de care se legau cele mai mari sperante si cele mai mari temeri ale noastre. Vom fi sau nu invitati sa aderam? Intrebarea se repeta obsedant in presa. Se faceau pronosticuri, curgeau analizele. Pro-TV a lansat chiar si o campanie-concurs cu carti postale. O intreaga isterie a aderarii, stimulata de presedintele Emil Constantinescu, care stia verdictul, dar spera, nerealist, sa-l rastoarne. Statele Unite isi exprimasera veto-ul impotriva aderarii Romaniei cu mult timp inainte de Madrid, iar in cercurile diplomatice nu mai existau dubii. In Romania insa, valul de speranta a fost urias, iar dezamagirea, crunta. Pentru a indulci pilula, presedintele american Bill Clinton a trecut pe la Bucuresti, imediat dupa summit, incarcat cu incurajari.

Au mai trecut 5 ani pina la summitul Praga din noiembrie 2002. Dupa o respingere dinainte anuntata, a venit randul unei acceptari fara mari emotii. Aderarea propriu-zisa s-a consumat in martie 2004. Euforia a fost generala si a reprezentat una dintre putinele victorii ale intregii Romanii indiferent de culoarea politica, bine cicumstantiata international, bineinteles. A venit apoi si pretul. Soldatii romani au fost trimisi sub culorile NATO in Afganistan, Irak si Kosovo.

Acum alte tari privesc cu speranta catre Bucuresti, cum faceam noi in 1997- Croatia, Macedonia, Albania. Muntenegru, Ucraina si Georgia au si ele asteptarea unor progrese in relatia cu NATO.

Moment dificil

Intre timp, Romania a devenit si membra a Uniunii Europene. Dubla calitate reprezinta desprinderea de trecut, chiar daca acesta se mai agata de Romania prin toate mijloacele cu putinta. De aici si indoielile. Ce facem cu aceste premise exceptionale? Suntem, desigur, in mijlocul jocului, dar stim sa-l jucam? Deocamdata nu prea. Politica externa romaneasca este incoerenta, excelam in materie de haos si lipsa de comunicare, iar la gafe suntem greu de batut. Nu stim sa ne sustinem interesele pentru ca nu stim ce vrem. De fapt, avea inca o mentalitate de aspiranti, desi suntem de ceva vreme inauntru.

Momentul este desigur dificil. NATO este in razboi in Asia, un razboi care insa nu-i prea aduce lauri. Pe de alta, incetarea razboiului rece si extinderea progresiva au provocat o relaxare, dar si o criza de identitate si solidaritate a Aliantei, ai carei lideri nu prea mai stiu care ar trebui sa fie conturul exact al acesteia. Toate acestea nu pot fi evitate in discutiile de saptamana viitoare si este posibil ca la Bucuresti sa inceapa o noua etapa in istoria NATO. Cu atat mai mult Romania ar trebui sa stie care este locul pe care-l doreste si ce vrea sa faca odata ce-l va fi ocupat.

Dincolo de toate acestea ar fi o mare nedreptate sa nu admitem importanta drumului parcurs de la visele deceniului trecut la realitatea summit-ului de saptamana viitoare.

Citește și:
Zelenski, despre aderarea Ucrainei la NATO. În discursul său a făcut referire și la România
Zelenski, despre aderarea Ucrainei la NATO. În discursul său a făcut referire și la România
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că este convins că Ucraina “va implementa proiectul” de aderare la NATO, el vorbind şi despre declaraţia comună...
Medalie de aur pentru boxul din România. Cine e tânăra care și-a apărat coroana în stil de mare campioană
Medalie de aur pentru boxul din România. Cine e tânăra care și-a apărat coroana în stil de mare campioană
Pugilista română Amalia Niţă a cucerit al doilea său titlu continental consecutiv, marţi, după ce a învins-o pe italianca Amina Golinelli la puncte (5-0), în finala cat. 66 kg, la...