Acceptam sau refuzam majorarile salariale? (Opinii)

Marti, 13 Martie 2012, ora 23:30
1713 citiri
Acceptam sau refuzam majorarile salariale? (Opinii)
Foto: Arhiva

Multa ipocrizie si multe carcoteli circumscriu anuntatele intentii ale presedintelui Traian Basescu si ale unor factori din executiv privind proiectatele majorari salariale din iunie a.c. Cand, daca ne luam dupa litera celor ce se anunta, s-ar proiecta o revenire la normalitate, adica la nivelul de dinaintea taierii lor naprasnice cu 25%, in perioada de trista amintire.

Sa ne aducem aminte cat a plans Opozitia pe umerii napastuitilor care si-au vazut retributiile ciuntite. Cata jale si compasiune au emanat din discursurile fruntasilor ei! Cate intentii si promisiuni de a repara prejudiciul, imediat dupa ce ei vor veni la putere, nu s-au rostit!

Pe de alta parte, sa rememoram si cat de fermi au fost reprezentantii puterii in a nega orice intentii de marire a salariilor care ar fi putut, Doamne, fereste!, sa pericliteze stabilitatea macro-economica dobandita cu atata truda si sacrificii. Cate promisiuni ca orice tentatii populiste vor fi reprimate chiar daca aceasta ar insemna pierderea unor pretioase puncte in anul electoral in care ne balacim!

Si ce sa vezi?

Pe neasteptate au aparut si resursele. Dintr-o data Romania a devenit imuna la orice pericol de recesiune si a devenit perfect posibil sa apara perspective cat se poate de certe de majorare a salariilor de la 1 iunie (Ziua copilului!) cu exact 15% , ceea ce ar reprezenta o compensare totala a taierilor de salarii anterioare. Mai, sa fie! De unde, belsugul si bunastarea? Nu se stie cu precizie. Cica, o modesta crestere economica, cica niste rezerve, o mai buna colectare a taxelor, o regandire a achizitiilor publice.

Au aparut si argumente de mare rafinament. Cum ca, de exemplu, pe fondul recesiunii din spatiul UE, previzionata pentru a doua parte a anului, marirea salariilor ar fi chiar un motor al dezvoltarii economice prin sporirea cererii interne de bunuri, care ar compensa scaderea exporturilor. Ba, ar mai putea fi vorba chiar de diminuarea CAS, in acelasi scop. Oare e asa de simplu? Atunci de ce ne-a trebuit atata timp sa avem aceste revelatii?

Mai amuzanta inca este reactia opozitiei. In loc sa aplaude unele intentii ale executivului care merg, iata, exact in directia promisiunilor USL, ei devin pe neasteptate extrem de circumspecti si sceptici. Cica e demagogie, populism, tendinta de a mitui electoratul. Mai mult de-atat, Victor Ponta, dus de valul luciditatii si intelepciunii, asigura pe electori ca atunci cand vor veni la putere, vor asuma ei misiunea de a reechilibra bugetul, taind ceea ce vor restitui cei de astazi. Un stimulent electoral excelent, desigur, insa in favoarea puterii de acum.

Pana la urma, insa, cum ar trebui sa reactionam la asemenea vesti bune. Sa ne bucuram? Sa ne ingrijoram? Sa renuntam, eventual, benevol la o asemenea pleasca pe considerentul ca poate o vom plati mai apoi cu varf si indesat? Parerea noastra este ca, daca guvernul a devenit pe nepusa masa atat de culant, ar fi pacat sa-l refuzam.

In favoarea noastra lucreaza recentul "Pact de guvernanta fiscala". Care ne fereste de derapaje, de inflatie si de deficite excesive. Astfel incat executivul va fi nevoit sa apeleze la doua-trei masuri potential benefice in orice imprejurare viitoare. Precum: combaterea si in continuare a evaziunii fiscale, reconsiderarea unor cheltuieli bugetare inutile sau a unor preturi exagerate pentru unele achizitii publice, restructurarea si pe mai departe a aparatului bugetar si bugetivor pana la o limita cat de cat apropiata de normal.

Daca majorarile salariale vor fi realizate pe baza unor asemenea operatiuni, noi, ipoteticii beneficiari, nu putem sa raspundem decat cu o propozitie cu iz ecleziastic: "Sa fie primit!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#majorari salariale, #Basescu reintregire salarii , #stiri politice