Ziare.com

Acuzatii grave si blocaj politic (Opinii)

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 10:58

   

Acuzatii grave si blocaj politic (Opinii)
Privim cu invidie la politicienii germani, care au reusit in cateva luni sa inchege o noua alianta politica in vederea guvernarii.

Chiar daca spectrul ideologic al formatiunilor din viitoarea coalitie de guvernamant inglobeaza si dreapta Angelei Merkel si stanga social-democrata, nici politicienii, nici presa nu au sarit cu acuzatii de lovitura de stat, nici de cardasie, hotie si furt, nici de vanzare de tara catre rusi, francezi, englezi, SUA, CE, UE sau mai stiu eu cine.

Vor guverna impreuna spre binele poporului german. Asa cum au mai facut-o si alteori.

In schimb, in Romania, nu e zi lasata de Dumnezeu sa nu izbucneasca acuzatii dintre cele mai grave, acuzatii care, intr-o tara democratica, ar duce la daramarea intregului esafodaj politic, la disparitia urgenta de pe scena politica atat a politicienilor, a partidelor care ii sustin, dar si a presei care colporteaza astfel de informatii.

Anul si lovitura de stat

In calitate de cetatean al Romaniei, nu poti ramane impasibil cand de la cel mai inalt nivel se aduce acuzatia grava de lovitura de stat, acuzatie comica, daca nu ar fi tragica, fiindca cel ce o profera este insusi presedintele tarii, presedinte pe care nu l-a atacat nicio junta militara, nici o armata sau agenturi straine. Din contra, ni se adreseaza in direct la televizor cu zambete largi pe figura, de la Palatul prezidential. Nu tu tancuri, nu tunuri de asalt, nu mitraliere, nici soldati inarmati pana in dinti.

Guvernul, de asemenea, isi vede de treburi la Palatul Victoria, cum, necum, asta e alta poveste, fara a fi fost agresat manu militari de nimeni, iar Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, asijderea. Cauti urmele loviturii de stat, iar urmele, nicaieri. Si cu toate acestea, nu le cere nimeni presedintelui si sustinatorilor sai sa-si probeze acuzatia, iar organele statului special create in acest sens tac chitic. Ce sa mai inteleaga populatia si agentiile de informatii occidentale? Unde asa ceva nu s-a mai pomenit.

E nevoie de un minister al adevarului?

Alte acuzatii sunt cele de atentate la statul de drept, de subjugare a justitiei, de cardasie, furt si hotie care inunda spatiul public fara ca politicienii acuzati, de la presedinte, la prin ministru, la parlamentari si ultimii primari sau consilieri locali sa reactioneze asa cum s-ar intampla intr-un stat de drept: sa ceara public, hotarat si imediat probarea afirmatiilor si sa se adreseze primei instante sa clarifice acuzatia. De ani buni, Justitia nu se mai ocupa cu asa ceva, iar politicienii in cauza isi poarta, in exercitiul functiunii, rusinea pe chip si personalitatea terfelita in spatiul public. Cui foloseste?

De aceea, intelegem ratiunea infiintarii unor comisii parlamentare de ancheta in spetele care il privesc pe Traian Basescu, dar nu intelegem de ce astfel de comisii, fie parlamentare, fie ale consiliilor judetene si locale, nu iau in calcul cercetarea atator acuzatii in conditiile in care Justitia pare depasita de evenimente sau blocata in propriile proceduri. De nu va mai fi fiind vorba si de altceva.

In loc de guvernare, razboaie de nimicire a adversarilor

Daca tinem cont de multitudinea acuzatiilor care planeaza asupra principalilor lideri de partide, demnitari si inalti functionari, unele de o gravitate iesita din comun, intelegem de ce Romania se afla in blocaj politic la cel mai inalt nivel incepand cu referendumul din vara lui 2012 si in blocaje mai mici, dar la fel de paguboase, la nivelele urmatoare, guvernamentale ori ale puterilor locale. Iar posibilitatea inlaturarii acestor blocaje nu cred ca poate cineva s-o intrevada.

Luand in seama aceste aspecte, se vede clar ca nu politica adevarata, nu buna guvernare, nu interesul cetateanului platitor de dari si impozite constituie agenda publica a politicienilor, ci confruntarea pe mize personale si minore, razboiul de nimicire cu orice pret a adversarului. Si daca ati urmarit cu atentie ultimele discursuri ati putut observa ca toate bataliile au astfel de mize, e drept, de multe ori ascunse, de forma, in spatele enuntarii, tot de forma, a interesului popular. Care se mai cheama si populism.

Poate ca, pentru vestezirea unor tendinte ca acelea de mai sus, Parlamentul ar trebui sa legifereze plata doar pentru activitatea de buna guvernare si sa nu mai remunereze initiativele politice in interes personal, actiunile de suma nula, prin care unii politicieni isi aduc reciproc acuzatii, dar uita sa le si dovedeasca.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1387 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu esista nici un Palat Prezidential

Este Palatul Pionierilor furat de Iliescu

 

Ai dreptate, cind eram mic si pionier (sau invers), disecam

broaste in atelierul de Biologie... sau dadeam frunze de dud la viermii de matase :-)))
As fi vrut sa fac aeromodelism, mai ales ca era in aripa centrala, cu scari frumoase... dar nu aveau parintii mei bani sa cumpar lemn de balsa...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor