Adevaratii sacrificati ai crizei

Miercuri, 12 August 2009, ora 19:26
6244 citiri
Adevaratii sacrificati ai crizei
Foto: Arhiva

Ceea ce trebuia sa se intample demult, pana la urma tot se intampla pentru ca economia nu poate fi pacalita. Atat doar ca intazierea unor masuri vitale si inevitabile face ca pretul lor sa fie, in final, mult mai mare, iar efectele benefice atenuate.

Cu cutitul acordului cu FMI la os, guvernul se vede nevoit sa faca ceea ce trebuia sa faca de la inceput: sa taie cheltuielile bugetare. Dupa plecarea delegatiei FMI, Gheorghe Pogea a anuntat primele masuri serioase: 10 zile de concediu neplatit pentru toti bugetarii si primele concedieri.

Masurile sunt cu mult mai serioase decat tot ce am auzit pana acum, dar nu radicale, probabil insuficiente si in mare masura nedrepte.

Este incorect ca bugetari care muncesc de le sar capacele pentru ca sunt si asa prea putini, de exemplu politisti si medici, sa stea neplatiti 10 zile, in rand cu bugetari inutili care muta doua hartii printr-un minister, doar pentru ca guvernul nu are curaj ca in an electoral sa ridice aceasta presiune de pe buget.

Apoi, mi-e greu sa inteleg cum va aplica guvernul aceasta masura in domenii vitale cu personal deficitar? Asistentele medicale si-asa sunt putine, cine le va tine locul in perioada de concediu neplatit? Cand educatoarele vor fi in concediu neplatit, trimitem copiii acasa? Reducerea orelor de program presupune exact aceleasi neajunsuri in domeniile supraaglomerate.

Egalitarismul acesta de asistenta sociala acolo unde ar trebui sa functioneze criteriile de eficienta este demobilizator si pagubos. In ultima instanta, pe spinarea cui?

Si macar de-ar fi vorba despre austeritate pe linie. Insa cat timp in guvernul Romaniei exista cel putin 4 ministere inutile este o nerusinare sa vorbesti despre reduceri de cheltuieli si austeritate.

Ministerul Tineretului si Sportului, ministerul Turismului, cel pentru Relatia cu Parlamentul si cel al IMM-urilor consuma bani publici degeaba.

In ultima instanta, pe spinarea cui?

Si cand dezastrul este cat casa, guvernul comite populismul suprem marind pensiile, exact ca toate guvernele de pana acum in an electoral. Banii din bugetul asigurarilor sociale nu mai ajung de mult pentru plata pensiilor, nici bugetul de stat nu mai face fata cheltuielilor asa ca va plati cheltuielile curente, inclusiv cu pensiile, din bani imprumutati de la FMI si de pe piata interna.

Inflatia este in scadere, preturile de consum s-au diminuat in iulie si totusi guvernul mareste pensiile, pasamite ca sa-si tina cuvantul. Exact acest cuvant din toate cuvintele uitate ale campaniei. De ce nu-si tine cuvantul cu investitiile mai bine? De fapt mareste pensiile pentru ca aceasta este blestemata de traditie electorala care nu nu tine cont de niciun fel de considerente economice sau, macar, bun simt.

In ultima instanta, pe spinarea cui?

Pe spinarea mediului privat. De la sindicate, la demnitari si politicieni demagogi, toti deplang soarta pensionarilor si a bugetarilor, sacrificatii crizei.

Nimic mai fals, adevaratii sacrificati ai crizei sunt angajatii din mediul privat, adica cei care alimenteaza bugetul.

Sunt sacrificati pentru ca au suportat primii, fara anestezice, masurile de austeritate care abia acum ii ameninta pe bugetari: concedii fara plata si diminuari de salarii. Au ramas primii fara locuri de munca. Sunt jeliti acum 150 de mii de bugetari, dar pentru sute de mii de someri din mediul privat nu a mai lacrimat nimeni.

Daca masurile de austeritate impuse acum bugetarilor ar fi fost aplicate de cateva luni, poate ca investitiile publice ar fi fost ceva mai consistente si ar fi fost salvate mii de locuri de munca din mediul privat.

Dupa cum este posibil ca din cauza inlocurii unor masuri complete cu jumatatile de masura electorale de acum, alte slujbe din mediul privat sa dipara in urmatoarea perioada.

Si sunt sacrificati chiar angajatii din mediul privat care inca mai au slujbe si lefuri intregi pentru ca banii pe care-i platesc luna de luna la buget sunt cheltuiti aiurea si niciun banut luat de la ei nu se duce pe masuri care sa le stabilizeze locurile de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#concediu fara plata, #masuri criza economica, #Pogea masuri FMI , #stiri politice