Adevaratul premier al Romaniei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 August 2015, ora 21:17
8868 citiri
Adevaratul premier al Romaniei

Ca de obicei, televiziunile de stiri au transmis primele minute ale sedintei de guvern, aceea in care premierul rosteste ceea ce trebuie poporul sa auda despre minunatele sale intentii si in care vadeste intreaga autoritate a domniei sale.

La fel si de aceasta data. A reafirmat prioritatile absolute, educatia si sanatatea, a reconfirmat majorarea salariilor medicilor si a scos-o la tabla pe dna Plumb pentru ca nu a gasit inca solutie pentru salariile asistentilor sociali. Teme cu impact, fermitate de premier, nimic de zis.

Doar ca este foarte posibil ca peste cateva ore sau zile, indiferent de ceea ce i-a cerut public premierul, aceeasi dna Plumb sa fie chemata de Liviu Dragnea si pusa pe alta directie, mustruluita invers, insarcinata cu alte obiective.

Si nu e vorba de pura speculatie. Va aduc aminte ca recent dna Plumb chiar a fost convocata de Liviu Dragnea pentru a prezenta proiectul si sustenabilitatea noii legi de salarizare a bugetarilor.

Sa nu mai vorbim despre dl Teodorovici, nu numai convocat cu rectificarea bugetara la jupanul din Kiseleff, ci si sapunit temeinic dupa acordul tehnic pe Codul Fiscal pentru care jupanul ii daduse doar mandat sa taca si sa asculte. Ce mandat i-a dat premierul, singurul sef al ministrului de Finante, nici macar n-a mai intrebat nimeni.

Chiar in privinta Codului Fiscal, Liviu Dragnea a daramat dintr-o suflare tot ce construise Victor Ponta ca sa-si treaca proiectul in cea mai favorabila formula cu putinta, cu unica ajustare a unui amendament liberal. Discutiile politice de joia aceasta se vor purta in absenta premierului, plecat la Chisinau.

Si, bomboana pe coliva, intelegem ca fiecare ministru al guvernului Ponta va veni sa dea socoteala pentru bilantul activitatii sale in fata BPN al PSD, adica mai pe romaneste in fata lui Liviu Dragnea, si cine nu primeste nota de trecere va ramane fara sprijin politic.

In aceste conditii, orice ce zice dl Ponta, sunt tentata sa intreb - dar dl Dragnea ce zice?

Deci cine e, nu va suparati, premierul Romaniei? Ca dl Ponta pare sa fi ramas doar cu autoritatea din cele 5 minute televizate de la inceputul sedintei de guvern. In rest, e un fel de papusa mare in geamul Palatului Victoria in vreme ce intreaga autoritate s-a mutat in biroul lui Liviu Dragnea din Kiseleff. In acest moment, premierul de facto al Romaniei pare Liviu Dragnea.

De ce inghite dl Ponta toate aceasta umilinta, indraznesc sa spun fara precedent, nu stiu daca e asa de greu de inteles. Daca pierde functia, pierde tot. Este ultima reduta. In partid, tabara sa este spulberata, iar retragerea lui Ilie Sarbu cred ca spune absolut totul despre ce i-a mai ramas dlui Ponta in PSD. Si se pare ca ii este foarte greu sa-si dea drumul in golul politic pentru a pune capat agoniei umilitoare.

Problema nu este insa, am mai spus-o, autoritatea sau onoarea dlui Ponta. Problema consta in autoritatea si onoarea functiei de premier. Ea este cea golita in acest moment de atribute esentiale, cel putin la nivel de imagine.

Ce investitor vine intr-o tara in care nu e deloc, dar deloc clar cine e premier? Partenerii externi cu cine sa stea de vorba, cu premierul de jure sau cu premierul de facto? Cuvantul cui conteaza?

Si chiar in ochii cetatenilor Romaniei, umilirea unui premier nu inseamna doar umilirea unui om, ci umilirea unei functii, cea mai importanta functie la nivel executiv. Chiar daca poate unora le place ce i se intampla omului, nu chiar cel mai smerit in cariera sa, dar ceea ce i se intampla functiei nu ar trebui sa placa nimanui pentru ca, repet, e vorba de o inalta demnitate a statului roman cu mult mai importanta decat oricare dintre vremelnicii ei titulari.

Si de aceea cred ca a continua aceasta stare este extrem de toxic pentru statul roman. Asta desigur in ipoteza discutabila ca ii mai pasa cuiva de el.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Ponta Dragnea premier , #stiri politice