AFP despre alegerile locale din Romania: Preotii reintra in politica

Sambata, 31 Mai 2008, ora 11:46
3022 citiri
AFP despre alegerile locale din Romania: Preotii reintra in politica

Biserica Ortodoxa, majoritara in Romania, este pe cale de a reveni in viata politica la alegerile locale de duminica, dupa ce preotii au fost autorizati sa candideze pentru consiliile municipale, transmite AFP.

Criticata de unii, aceasta masura a fost considerata drept "salutara" de catre cler, care apreciaza ca poate astfel sa contribuie la "rezolvarea problemelor comunitatii".

Dupa ce a interzis-o in 2004, "Sfantul Sinod a decis sa accepte participarea preotilor la alegerile locale in calitate de independenti, in urma numeroaselor cereri in acest sens ale crediniciosilor", a declarat pentru AFP parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

In consecinta, cateva zeci de preoti candideaza duminica in toata tara pentru cate unul dintre 41.000 de locuri in consiliile locale care sunt puse in joc.

"In primul rand, trebuie construite mai multe biserici, exista parohii care trebuie ajutate, si apoi, trebuie facute atat de multe lucruri pentru tineri", spune parintele Vasile Muntean din Sibiu, capitala culturala europeana in 2007, unde candideaza pentru un loc in consiliul local.

La randul sau, parintele Cristinel Coroiu, care candideaza in satul Lumina din sud-estul tarii, apreciaza ca "prezenta preotilor ar putea garanta unitatea oamenilor si calma spiritele la reuniunile consiliilor".

In timp ce unii analisti apreciaza ca Biserica urmareste sa "exercite o functie politica", parintele Stoica afirma ca "nu este vorba despre politica, in sensul strict al cuvantului", ci mai degraba de o "continuare a misiunii sociale a preotilor".

Potrivit lui, preotii care nu vor respecta regulile risca sa fie exclusi din viata ecleziastica.

Parintele Muntean subliniaza la randul sau ca "preotii tin de Biserica" si "nu fac politica".

In schimb, analistul Cristian Parvulescu apreciaza ca "majoritatea preotilor vor sa influenteze deciziile comunitatilor locale". "Tentativa Bisericii de a exercita o functie politica este evidenta", spune Parvulescu.

Aceasta masura este legata de "interesele pamantesti al Bisericii, dar si de cele ideologice", spune el, mentionand si influenta din ce in ce mai mare a Bisericii in invatamant.

Sociologul Iosif Boda apreciaza la randul sau ca participarea preotilor la alegeri permite "amestecarea a doua lucruri care nu au nicio legatura unul cu celalalt", pentru ca Romania este "un stat laic, iar Biserica trebuie sa se ocupe de problemele spirituale ale oamenilor, de chestiunile morale".

"Nimeni nu are nimic de castigat de pe urma acestui lucru, nici comunitatea locala, nici clerul", subliniaza el. "Clerul se amesteca intr-o zona unde morala nu este la ordinea zilei si unde regulile nu sunt tocmai pioase", mai spune Boda, referindu-se la politica.

In contextul in care Biserica este institutia in care romanii au cea mai mare incredere, Parvulescu subliniaza ca "religia ortodoxa ramane un reper, intr-un moment in care Romania traverseaza o criza de identitate".

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Soluția ”bună” a lui Ciolacu: Comasarea alegerilor, dar și o alianţă electorală sau politică între PSD și PNL VIDEO
Soluția ”bună” a lui Ciolacu: Comasarea alegerilor, dar și o alianţă electorală sau politică între PSD și PNL VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, 20 februarie, că coaliția de guvernare va lua miercuri deciziile cu privire la organizarea alegerilor, fiind de părere că una dintre soluţii este...
George Simion, enervat de comasarea alegerilor: „Conspiraţie la încălcarea Constituţiei şi tăinuire de informaţii” VIDEO
George Simion, enervat de comasarea alegerilor: „Conspiraţie la încălcarea Constituţiei şi tăinuire de informaţii” VIDEO
George Simion, liderul AUR a declarat marţi, 20 februarie, la Parlament, despre intenţia coaliţiei de a comasa alegerile europarlamentare cu locale, că vor depune solicitări în acest sens la...
#preoti, #politica, #alegeri, #afp , #stiri politice