Ai vota un candidat cu dosar penal?

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 22:58
6100 citiri
Ai vota un candidat cu dosar penal?

Proaspat adoptata lege a votului uninominal nu pare sa fie o piedica in calea politicienilor care vor sa candideze la locale, dar care au facut carare la DNA. Suntem nevoiti sa alegem cui dam votul nostru de incredere la alegerile din iunie pentru ca printre oamenii politici se numara si cei cu dosare penale. Tu ti-ai da votul pentru unul dintre acestia? Ce sanse credeti ca au candidatii la alegerile locale care au dosar la DNA?

Foarte multi dintre primarii sau presedintii de consilii judetene care s-au confruntat cu anchetatorii de la DNA candideaza in prezent pentru un nou mandat, motivand ca dosarele deschise de procurori sunt, de fapt, doar niste inscenari cu substrat mai mult politic decat judiciar.

Jurnalistii de la Cotidianul au realizat o lista a candidatilor asa-zisi "penali". Astfel, fostul primar al Clujului si actual senator PRM, Gheorghe Funar, vrea sa redevina edil in urma alegerilor din iunie, desi are un dosar pe rolul Curtii Supreme, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Dosarul, care are un nou termen la sfarsitul acestei luni, se refera la faptul ca in 2002, in calitate de primar, Funar a dizolvat abuziv Consiliul Local Cluj-Napoca, sub pretextul ca acesta nu s-a intrunit in trei sedinte ordinare consecutive, asa cum prevede Legea administratiei publice locale.

Fostul ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres, care candideaza din partea PC pentru postul de primar al orasului Baia Mare, este si el urmarit penal in doua dosare. In primul dintre acestea, dosarul Hidroelectrica, este acuzat pentru subminarea economiei nationale, complot si asociere cu alte opt persoane in vederea savarsirii de infractiuni.

In cel de-al doilea dosar, Seres a fost acuzat de catre procurorii DIICOT pentru tradare prin divulgare de informatii secrete si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational.

Fostul baron PSD Nicolae Mischie, inscris acum in PNG, din partea caruia va candida pentru postul de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, a fost condamnat in urma cu o luna de Judecatoria Deva la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru savarsirea infractiunii de folosire de acte falsificate la autoritatea vamala, inselaciune in forma continuata si fals in declaratii, hotarare pe care Mischie a atacat-o cu recurs.

Mai mult, in urma cu un an, Mischie a primit un an de inchisoare cu suspendare de la judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-un dosar in care fusese acuzat ca a introdus ilegal in tara doua arme de vanatoare. Tot anul trecut, o alta condamnare a fost emisa pe numele acestuia, la patru ani de inchisoare cu executare intr-un dosar in care a fost acuzat pentru trafic de influenta si luare de mita. Sentinta a fost atacata in apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Marian Oprisan, candidatul PSD pentru sefia CJ Vrancea, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, la inceputul lunii iunie 2006, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals. Desi primul termen a fost in iulie 2006, el a fost amanat de 12 ori din diverse motive.

Primarul Radu Mazare doreste sa obtina un nou mandat in fruntea Constantei. El este cercetat de procurorii DNA intr-un dosar pentru abuz in serviciu si asociere in vederea comiterii de infractiuni, iar cercetarile in aceasta cauza au fost extinse cu privire la alte fapte legate de retrocedarea sau schimbul unor terenuri. In urma cu doua luni, procurorii DNA au dispus punerea sub sechestru a averii lui Mazare.

Cel mai vehiculat nume pentru candidatura din partea liberalilor la sefia Consiliului Judetean Gorj, Dan Ilie Morega. Acesta a fost trimis in judecata in decembrie 2007 de procurorii DNA, sub acuzatia ca si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii de bani de la diverse institutii din judet pentru finantarea campaniei electorale a partidului.

Contracandidatul lui Morega, Ionel Mantog, posibilul candidat din partea PD-L pentru Consiliul Judetean Gorj, a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatia de infractiuni asimilate celor de coruptie. Acestuia i se imputa ca in 2002 a cumparat la preturi modice, direct sau prin interpusi, gospodarii taranesti situate in mai multe localitati din judetul Gorj, de la persoane despre care stia ca urmeaza sa fie stramutate din cauza lucrarilor miniere.

Tot din partea PD-L candideaza si Mircia Gutau la un nou mandat la Primaria Ramnicu Vilcea. In iulie 2006, primarul Gutau a fost arestat in urma unui flagrant pentru luare de mita, fiind acuzat ca, impreuna cu viceprimarul din localitate, a cerut 50.000 de euro pentru eliberarea unui certificat de urbanism. Dupa patru luni de detentie, Gutau a fost eliberat.

In iunie 2007, Tribunalul Alba a hotarat achitarea celor doi, dar in urma recursului procurorilor DNA, Curtea de Apel Alba-Iulia a dispus rejudecarea cauzei la instanta de fond. In momentul arestarii, Gutau a fost exclus din partid, dar a fost reprimit dupa ce a fost achitat de tribunal.

Gheorghe Falca, candidatul PD-L pentru un nou mandat la Primaria Arad, si finul presedintelui Traian Basescu, a fost trimis in judecata in 2007 de procurorii DNA "pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#candidati, #DNA, #dosare, #penale , #stiri politice