Alegerile europarlamentare, criza si politicienii - reteta unui esec de proportii

Duminica, 31 Mai 2009, ora 18:23
1356 citiri
Alegerile europarlamentare, criza si politicienii - reteta unui esec de proportii
Foto: www.ghidulbacaului.ro

Alegerile europarlamentare bat la usa Europei. Pacat ca nu multa lume este cu adevarat interesata sa investeasca efortul necesar pentru a-si convinge cetatenii ca lucrurile sunt cu mult mai importante decat par.

Daca Italia este preocupata in mod exclusiv de tendintele premierului spre "harem", politicienii din Romania sunt mult mai lipsiti de imaginatie si se folosesc de acelasi atac vechi: cel asupra presedintelui Romaniei.

Nu conteaza ca este criza, nu conteaza ca legea imigratiei incalca drepturile omului, presa italiana a savurat cu interes scandalul in care este implicat Silvio Berlusconi. O tanara blonda de 18 ani a reusit sa bata ca si importanta subiecte dureroase ca rasismul, somajul si alegerile europene.

"Misterioasa" poveste dintre premierul italian si Noemi Letizia a prins amploare in cursul saptamanii trecute. Daca pana acum totul fusese o pura speculatie pe aceasta tema, declaratiile si interviurile cu protagonistii au dezvaluit multe minciuni si scenarii ascunse.

Se pare ca "Papi" o stia pe tanara napoletana de la o varsta mica si a avut grija sa ii asigure ascensiunea printre cercurile influente din Italia. Toate aceste povesti si dezvaluri au reusit sa puna un "val" peste adoptarea unor noi articole din legea impotriva imigratiei care le interzice acestora sa mai ceara drept de azil in Peninsula.

Singura voce internationala care a tras un semnal de alarma a fost un raport al Amnesty International care sublinia faptul ca drepturile omului sunt incalcate.

"In Italia se dezvolta un climat favorabil rasismului fata de minoritatile care locuiesc acolo. Asta o demonstreaza evacuarea persoanelor din taberele de rromi. Acestea au fost tratate cu dispret si li s-au incalcat drepturile", a declarat directorul Amnesty Italia, Christine Weise.

Mai mult chiar, Silvio Berlusconi, deranjat de faptul ca "minciunile" i-ar putea fi desconspirate, i-a atacat pe jurnalisti.

"Mereu am spus ca, in opinia mea, exista trei categorii de raufacatori: infractorii, procurorii si dentistii. Dar, de cand dentistii folosesc injectii pentru anestezie, ii pun pe jurnalisti in locul lor", a declarat acesta. In toata aceasta nebunie, alegerile europarlamentare au trecut pe locul doi. Problemele crizei au fost estompate de un presupus scandal sexual.

Din pacate nici in Romania lucrurile nu stau mai bine. Ultimele sondaje arata o prezenta scazuta la vot de aproape 30%. Politicienii nu au reusit sa transpuna proiectele europene pentru intelesul populatiei.

Au fost mult mai preocupati sa se atace "de fatada" intre ei, decat sa gaseasca solutii de a le explica romanilor ca din Europa ne-au venit si ne vor mai veni multi bani pentru infrastructura.

Nu era greu sa se duca chiar si la oamenii din cele mai indepartate sate si catune si sa le spuna ca un vot reprezinta o sansa in plus pentru curent electric sau pentru un drum pietruit in care sa nu se impotmoleasca in noroi pana in gat cand ploua.

Exista atat de multe programe europene care ofera numeroase posibilitati, dar cine sa stie de ele cand suntem intr-un an electoral? Se pare ca majoritatea dau cu piciorul la ceea ce ar putea sa fie sansa noastra.

Poate se vor trezi cand Europa va decide in vara sa ne lasa fara fonduri europene. Cert este ca politicienii vorbesc, criza este in apogeu, iar noi tragem ponoasele.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Silvio Berlusconi, #alegerile europarlamentare, #scandal sexual , #stiri politice