Alesii locali din Secuime au votat pentru oficializarea limbii maghiare

Vineri, 12 Martie 2010, ora 20:26
5422 citiri
Alesii locali din Secuime au votat pentru oficializarea limbii maghiare

Aproximativ 300 de primari si alesi locali din Harghita, Covasna si Mures au participat, vineri, la cea de-a doua Adunare a Alesilor Locali din Secuime, unde au votat ca limba maghiara sa fie declarata oficiala in aceasta zona si ca 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sa fie zi libera.

"Cauza noastra e sfanta. Ma gandesc la acei oameni trimisi in administratiile locale. Avem o responsabilitate, ne-am asumat o sarcina. Aici in administratie putem crea bazele autonomiei. Doresc ca hotararile adoptate aici sa fie respectate. Vrem sa construim viitorul Parlament Secuiesc", a declarat vicepresedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferenc Csaba.

In ceea ce priveste oficializarea limbii maghiare, proiectul adoptat spune ca limba maghiara este limba oficiala in Tinutul Secuiesc, avand un statut identic cu limba oficiala a statului, orice cetatean cu domiciliul in Tinutul Secuiesc are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral.

Cearta la Senat din cauza Zilei maghiarilor de pretutindeni

De asemenea, Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, impreuna cu specialistii autoritatilor publice, vor stabili lista acelor functii publice care se pot ocupa numai de catre persoane care cunosc ambele limbi.

De asemenea, participantii au mai votat ca ziua de 15 martie (n.r. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni) sa fie declarata sarbatoare oficiala cu caracter local si sa fie zi libera, precum si inaintarea catre Parlamentul Europei a unui memorandum, prin care se cere numirea unui raportor european pentru aceasta zona.

Reprezentantii UDMR si PCM au organizat anul trecut doua astfel de adunari ale alesilor locali din Secuime, primii la Miercurea Ciuc si ceilalti la Odorheiu Secuiesc.

Marko Bela trimite faxuri de la Guvern in limba maghiara

Cu acele ocazii, la Adunarea UDMR a fost adoptata o proclamatie pentru Tinutul Secuiesc si un memorandum pentru statutul special de administratie publica si dezvoltare a Tinutului Secuiesc, iar la Adunarea organizata de PCM si CNS la Odorheiu Secuiesc au fost adoptate hotarari privind organizarea de referendumuri locale, simbolurile Tinutului Secuiesc, institutionalizarea Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc si altele.

In total, PCM si CNS au 500 de alesi locali in cele trei judete. Adunarea s-a incheiat cu intonarea imnurilor Ungariei si al celui secuiesc.

Protest al romanilor din Secuime fata de actiunile unor lideri maghiari

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...