Ambasadorul SUA critica dur Parlamentul Romaniei

Joi, 15 Noiembrie 2007, ora 12:58
3136 citiri
Ambasadorul SUA critica dur Parlamentul Romaniei

Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, a criticat dur joi, in cadrul conferintei "Societatea Civila: Perspective", Parlamentul Romaniei, precizand ca modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala transforma legea actuala intr-una proasta, anunta NewsIn.

"Nu sunt avocat, si nici judecator. Dar bunul-simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil, - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta", a declarat ambasadorul SUA Nicholas Taubman.

"Sunt destul de ingrijorat, de exemplu, cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia", a mai spus Taubman.

El a facut referire si la modificarile din lege care prevedeau ca persoanele care prezinta informatii din dosare penale sunt pedepsite.

"Una dintre cele mai mari realizari ale Romaniei in perioada post-comunista a fost formarea unei prese robuste si independente (...) Recent, am avut ocazia de a ma intalni cu membri ai doua ONG-uri importante in domeniul mass-mediei - Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei - si stiu ca si ei sunt ingrijorati cu privire la potentialul impact al amendamentelor aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala asupra activitatii vitale a jurnalistilor din aceasta tara", a mai spus ambasadorul SUA in Romania.

Deputatii au adoptat, in data de 23 octombrie, cu unanimitate de voturi, modificari la Codul de Procedura Penala si la Codul Penal. Una dintre prevederi se referea si la pedepsirea persoanelor care, aflandu-se in exercitiul functiunii, divulgau fara permisiune informatii din dosarele penale. Clubul Roman de Presa (CRP), mai multor ONG-uri si cativa politicieni i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa trimita la Parlament, spre revizuire, legea pentru modificarea Codului Penal, intrucat aceasta poate limita drepturile la libera exprimare a ziaristilor si cel de exercitare libera a profesiei.

Taubaman a atras atentia ca aceste instrumente si tehnici de ancheta pe care parlamentari doresc sa le elimine "sunt exact cele care sunt folosite la scara larga atat in Europa cat si in Statele Unite".

Oficialul american s-a alaturat opiniei exprimate de experti romani si internationali afirmand ca propunerile de amendamente reprezinta "un adevarat pas inapoi in eforturile Romaniei de a combate numeroase tipuri grave de infractiuni si coruptie".

Presedintele Traian Basescu a criticat Parlamentul pentru modificarile initiale aduse Codului Penal, intr-un interviu acordat cotidianului "Evenimentul zilei", si a avertizat ca nu-l va promulga.

Camera Deputatilor a adoptat marti, cu 175 de voturi pentru, patru impotriva si 20 de abtineri, o modificare la Codul Penal prin care se scot de sub incidenta legii penale ziaristii care publica informatii din dosare penale.

- Olteanu: Taubman i-a dat bani lui Bush ca sa ajunga ambasador

- Ziaristii care publica informatii din dosare scapa de inchisoare

Citește și:
Klaus Iohannis susține aderarea Ucrainei la NATO. Mesajul de ultimă oră al președintelui României
Klaus Iohannis susține aderarea Ucrainei la NATO. Mesajul de ultimă oră al președintelui României
Președintele României, Klaus Iohannis, a postat pe Twitter un mesaj legat de cererea Ucrainei privind aderarea în regim de urgență la Alianța Nord Atlantică. ”Împreună cu...
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...