Analfabeti cu patalama, produsele scolii romanesti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Iulie 2008, ora 11:30
9233 citiri
Analfabeti cu patalama, produsele scolii romanesti

Scandalurile de la bacalaureat care au dat o masura, partiala ma tem, a calitatii profesionale si morale a multor dascali si elevi, reprezinta doar cel mai spectaculos si mediatizat dintre semnalele de alarma in privinta invatamantului romanesc.

Un semnal cu mult mai grav, as zice, am primit de la Bruxelles, printr-un raport al Comisiei Europene, potrivit caruia peste 50% dintre adolescentii romani si bulgari cu varsta de 15 ani nu sunt capabili sa citeasca si sa inteleaga un text.

Fenomenul poarta un nume extrem de dur - analfabetism functional. Adica dupa, teoretic, 8 ani de scoala, jumatate dintre copiii romani sunt, dintr-un anumit punct de vedere, analfabeti.

Credeti ca la 18 ani situatia este mai buna? Iata cateva argumente ca nu, extrase din lucrarile de bacalaureat: "inima impartita in doua atricule si doua testicule", "latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decat in scris. Dupa caderea Imperiului roman, o parte din latina clasica defuncta a devenit bulgara", "Lapusneanu s-a tinut de cuvant cand a zis "De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu!" Dovada ca azi cel mai intalnit nume este Popescu", "La batranete imparatul naste un fecior", "La sesizarea lui Hamlet, un control inopinat a constatat ca e ceva putred in Danemarca", iar lista de ineptii este impresionanta.

Repet, acestea au fost scrise de absolventi de liceu, care vreme de 12 ani au primit cel putin note de trecere la toate materiile. Cat timp, potrivit studiului european, jumatate dintre elevii de 15 ani sunt analfabateti functional si, in acelasi timp, procentul de promovabilitate la Bac este in jur de 75%, inseamna ca un sfert dintre absolventii acestui an sunt analfabeti cu diploma de bacaluareat (greu de crezut ca ultimii trei ani de scoala, in plina criza a adolescentei, deschid minti pana atunci inchise).

Poate aceasta este, de fapt, cea mai grava dintre realitatile scolii romanesti - produce analfabeti cu patalama. Cum e oare posibil?

Indiferenta si incompetenta

E posibil in primul rand pentru ca ministerului, indiferent cine-l conduce, nu-i pasa. Ca dovada, studiul cu rezultate atat de grave, a fost facut la initiativa Comisiei Europene. Ministerul nu s-a gandit ca i-ar fi necesara o astfel de cercetare. E fericit cu procentele, la limita de sus a mediei, de pe la Bac, dincolo de care se ascund, iata, grozavii.

Se poate pentru ca, rand pe rand, toti ministrii educatiei au inceput propria reforma a invatamantului nedusa la capat si anulata de urmatorul titular al portofoliului, care a venit cu propriile planuri de blagoslovire a educatiei.

Nici macar unul dintre aceste planuri de reforma nu a ajuns la punctele cu adevarat nevralgice. La relele relelor. Nu au fost reformate cu adevarat nici programele stupide si nici corpul profesoral.

Copiii trebuie, in continuare, sa invete mult cantitativ si foarte slab calitativ. Programele sunt stufoase, incarcate preponderent cu informatii irelevante. Prea putin din ceea ce li se ofera la scoala le foloseste cu adevarat in viata, iar aceasta ruptura intre teorie si practica le diminueaza si interesul pentru invatare.

Nimeni nu -i invata sa dialogheze, sa comunice, iar programele si sistemul de testare, culminand cu Bac-ul, stimuleaza toceala si furtul, nu logica si creativitatea.

Profesorii sunt, la randul lor, din ce in ce mai slabi. Salariile sunt atat de proaste, incat nu se pot multumi cu ele pe termen lung decat cei care nu prea sunt in stare sa se reprofileze sau sa plece in strainatate. Profesorul valoros care se sacrifica din pasiune pentru profesie este o rara avis.

Nimeni nu pare sa fi inteles pana acum ca salariile mari care sa atraga in invatamant elite din diferite domenii sunt de fapt investitii in viitor. Irlanda a avut o astfel de viziune si acum este printre cele mai avansate tari ale UE, spre deosebire de Portugalia, care a considerat ca prioritara este infrastructura ce poate fi construita si de analfabeti.

Cum criza de profesori e foarte mare, in invatamant se intra cu lopata, fiind admisi nu numai incompetenti, ci si personaje dubioase din punct de vedere comportamental si moral.

Elevii sunt condamnati la semidoctie, daca nu chiar analfabetism, si de noua ierarhie de valori din societatea romaneasca. Cine sunt noile modele de reusita - intelectualii toba de carte sau analfabetii smecheri care s-au imbogatit rapid la limita legii, daca nu chiar dincolo de ea? Si-atunci care sa fie motivatia pentru efortul intelectual, cat timp alte metode, incomparabil mai facile, se dovedesc garantiile succesului?

Elevii romani inca bajbaie printre trei intrebari la care scoala nu le da raspunsuri convingatoare: Ce sa invete? De ce sa invete? Cine sa-i invete?. Pana cand raspunsurile la aceste intrebari nu vor ajunge sa-i motiveze pe copii, nimic nu se va schimba cu adevarat in bine in invatamantul romanesc. Bine ca e ministerul e fericit cu procentele lui peste medie la "bacaloriat"!

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#analfabeti, #scoala, #invata , #stiri politice