Ziare.com

Angajatii de la Guvern vor semna angajamente de loialitate

Joi, 19 Februarie 2009, ora 11:54

   

Angajatii de la Guvern vor semna angajamente de loialitate
Guvernul a preluat modelul impus angajatilor Administratiei Prezidentiale in ceea ce priveste obligatia semnarii angajamentelor de loialitate, iar obligatiile de natura morala si profesionala pe care personalul trebuie sa si le asume nu contravin legislatiei in vigoare, potrivit conducerii SGG.

Secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, a declarat ca obligatia privind semnarea unor angajamente de loialitate de catre angajatii Departamentului pentru Lupta Antifrauda si ai Corpului de Control ai Primului-Ministru nu s-a aplicat in anii anteriori in ceea ce priveste cele doua departamente, fiind introdusa, pentru prima data, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 3/2009, informeaza NewsIn.

Modelul preluat este cel instituit de Administratia Prezidentiala prin Legea 47/1994 privind serviciile din subordinea Presedintelui Romaniei. Potrivit actului normativ invocat, personalul Administratiei Prezidentiale "poate fi incadrat numai pe baza increderii acordate de presedintele Romaniei si cu conditia semnarii unui angajament de loialitate (...). Retragerea increderii are ca efect revocarea incadrarii, precum si incetarea detasarii, eliberarea sau destituirea din functie ori desfacerea contractului de munca, dupa caz".

Prevederile privind obligatia semnarii unui angajament de loialitate in cazul angajatilor Administratiei Prezidentiale au fost introduse in Legea 47/1994 printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvernul Nastase in ianuarie 2001.

In ceea ce priveste normele legale privind relatiile de munca, care se refera la posibilitatea semnarii unui astfel de angajament, conducerea SGG afima ca legislatia in vigoare prevede cerinte specifice pentru angajare, in functie de domeniul de activitate.


"Conditia ca personalul Corpului de Control sa fie incadrat pe baza increderii acordate de prim-ministru si cu conditia semnarii unui angajament de loialitate este o cerinta absolut normala, ca oricare alta cerinta pentru ocuparea unui post, angajamentul de loialitate cuprinzand obligatii de natura morala si profesionala pe care personalul trebuie sa si le asume, acestea nefiind contrare legislatiei in vigoare. Precizam in acest sens ca legislatia in vigoare prevede cerinte specifice pentru angajare, in functie de domeniul de activitate".

Secretarul general al Guvernului spune ca o analiza a activitatii Departamentului de Control al Guvernului (DCG), dispusa de premierul Emil Boc, "a reflectat existenta unor aspecte ce probabil au fost avute in vedere de domnul prim-ministru cand a hotarat desfiintarea fostului Departament pentru Control al Guvernului".

Printre deficientele si neregulile constatate in urma controlului, mentionate de conducerea SGG, figureaza incheierea unui contract de asistenta juridica in 2008 cu un cabinet de avocatura, in conditiile in care 22 din cei 68 de angajati ai institutiei erau absolventi ai facultatii de drept.

In plus, spune conducerea SGG, exista si o Directie de avizare cu atributii de analiza si avizare din punct de vedere a legalitatii actelor de control intocmite, iar Directia de contencios a Secretariatului General al Guvernului asigura reprezentarea in instanta.

"Incheierea unui astfel de contract ridica, in mod obiectiv, mari semne de intrebare legate fie de faptul ca personalul cu atributii de control nu cunoaste dispozitiile legale in vigoare, a caror respectare era vizata prin actiunile de control, dar nici de cei de la Directia de avizare din Departamentul de Control al Guvernului, motiv pentru care s-a simtit nevoia sa fie dublati (...) fie sunt alte motive necunoscute".

In urma verificarilor de la Departamentul de Control al Guvernului s-au constatat o si serie de nereguli in ceea ce priveste organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor din institutie, in special a functiilor de conducere, mai spun reprezentantii SGG.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1106 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ESTE ABSOLUT LOGICA SI BENEFICA DISPOZITIA!

Nimeni nu este obligat sa slujeasca o idee sau un sef!
De ce suntem carcotasi de dragul prostiei?
Cum sa lucreze Boc cu oamenii lui Tariceanu un p.arsiv ordinar?
Este o absurditate ca functionarii care au servit unui guvern rival la sange actualului guvern sa ...controleze activitatea fostului stapan!!!!!!!
Veniti-va in fire oameni buni care b.agati numai trambe ca va gadilati bine!!!!!!

 

Incredere?

Depinde. N-as avea incredere in urata aia din poza nici daca m-ar plati in aur

 

lasa ca am avut incredere

in frumosul manechin. si la ce ne-a folosit ?

cati dintre marile persdonalitati ale lumii au fost frumosi ca niste staruri ? Si ce legatura are figura cu ideile omului ? daca asta e criteriul tau de judecata, te plang !
Apropo : te-ai uitat in oglinda ?

JURAMINT ?!

Da... Pai eu stiam ca juramintul se depune numai in fata Bibliei, in fata drapelului National, ma rog, in conditiile in care depui un Juramint serios...Guvernul este militarizat ?! In alta ordine de idei, cine este persoana din fotografie ?! Macar de si-ar stringe parul...Daca nu ar fi vorba despre o doamna, as avea niste observatii...dar asa, ma abtin...Arata foarte...foarte...STRINGE PARUL, MA SPERII, mai femeie!

 

JURAMINT ?!

Da... Pai eu stiam ca juramintul se depune numai in fata Bibliei, in fata drapelului National, ma rog, in conditiile in care depui un Juramint serios...Guvernul este militarizat ?! In alta ordine de idei, cine este persoana din fotografie ?! Macar de si-ar stringe parul...Daca nu ar fi vorba despre o doamna, as avea niste observatii...dar asa, ma abtin...Arata foarte...foarte...STRINGE PARUL, MA SPERII, mai femeie!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor