Aurescu: Facilitatile militare SUA din Romania nu sunt o amenintare la adresa Rusiei

Luni, 08 Februarie 2010, ora 14:31
869 citiri
Aurescu: Facilitatile militare SUA din Romania nu sunt o amenintare la adresa Rusiei
Foto: Arhiva

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a explicat la Conferinta pentru securitate de la Munchen ca facilitatile militare americane de pe teritoriul Romaniei nu constituie o amenintare la adresa Rusiei si a pledat ca la summitul de la Lisabona din 2010 NATO sa ia o decizie privind apararea antiracheta.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat la sfarsitul saptamanii la Conferinta pentru securitate de la Munchen, unde au fost discutate subiecte legate de resurse si echilibrul de putere la nivel mondial, viitorul securitatii europene si globale, viitorul regimurilor de control al armamentelor si dezarmare, situatia din Orientul Mijlociu, viitorul NATO.

Intr-o interventie in cadrul panelului referitor la viitorul NATO, Bogdan Aurescu a prezentat prioritatile Romaniei, subliniind necesitatea mentinerii, in Conceptul strategic al Aliantei Nord-Atlantice, a "politicii usilor deschise" si a reflectarii corespunzatoare a raspunsului Aliantei la noile amenintari, inclusiv prin apararea antiracheta, informeaza MAE intr-un comunicat.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a mentionat summit-ul NATO de la Lisabona, din noiembrie 2010, drept un moment important din punctul de vedere al conturarii unei decizii pe aceasta tema.

Romania va gazdui scutul antiracheta american

Reprezentantul MAE s-a referit, totodata, la reflectarea in Noul Concept Strategic al Aliantei a relatiei de parteneriat NATO-Rusia, inclusiv in contextul adoptarii recente a noii Doctrine militare ruse.

Noua doctrina militara rusa vede scutul antiracheta ca o amenintare directa

Oficialul roman a subliniat in context necesitatea gasirii de solutii pentru eliminarea perceptiilor eronate in relatia NATO-Rusia, mentionand, cu titlu de exemplu, ca facilitatile militare existente de pe teritoriul Romaniei, destinate antrenamentului trupelor americane, nu constituie, in mod evident, o amenintare impotriva niciunui alt stat.

Rusia cere SUA si Romaniei explicatii despre instalarea scutului antiracheta

Organizata pentru prima data in 1962, Conferinta pentru Politici de Securitate de la Munchen a devenit un for informal de discutii pe teme de politici de securitate si relatii internationale, in cadrul caruia au loc schimburi de idei si evaluari, se lanseaza teme de reflectie sau propuneri de actiune cu privire la subiecte de actualitate de pe agenda de securitate internationala. Incepand cu anul 1999, la conferinta au fost invitati si reprezentanti din statele Europei Centrale si de Est, devenind unul din principalele evenimente politice de acest fel.

Elaborarea noului concept strategic al NATO (NCS) se afla in prezent in partea finala a etapei de reflectie, fiind urmata de etapa de consultare (intervalul februarie - mai 2010), care va presupune vizite ale Grupului de experti pentru NCS in capitalele statelor aliate, pentru discutii cu cercurile politice (guvernamentale si parlamentare) si academice.

Grupul urmeaza sa prezinte analiza si evaluarile sale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care, in baza acestora, va elabora propriul raport privind elementele de inclus in viitorul NCS. Acest raport va fi inaintat statelor aliate care vor transmite reactii si opinii nationale privind elementele pe care le doresc reflectate in document.

Etapa de consultare va fi urmata de cea a negocierilor efective, care va debuta dupa vara lui 2010. Secretarul general va elabora proiectul conceptului, care va fi supus procesului de negociere cu reprezentantii permanenti aliati, in cadrul Consiliului Nord-Atlantic, urmand ca documentul final sa fie prezentat si supus aprobarii sefilor de stat si de guvern la summit-ul NATO de la Lisabona, din noiembrie 2010.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#scut antiracheta Romania, #amplasare scut Romania, #Bogdan Aurescu scut antiracheta , #stiri politice