Barna: Vom avea o noua lege a pensiilor; varsta de pensionare trebuie calibrata cu speranta de viata

Miercuri, 26 Mai 2021, ora 18:56
6409 citiri
Barna: Vom avea o noua lege a pensiilor; varsta de pensionare trebuie calibrata cu speranta de viata
Dan Barna, vice-premier FOTO Gov.ro

Vicepremierul Dan Barna, copresedinte al USR PLUS, a declarat, ca la Ministerul Muncii se lucreaza in prezent la o noua lege a pensiilor, deoarece acest sistem nu poate sa ramana "sustenabil" fara unele modificari, in contextul in care generatiile numite 'decretei' se indreapta spre varsta de retragere din activitate.

"Este un angajament ferm al actualei coalitii. Vom avea o noua lege a pensiilor care va pastra greutatea sistemului de pensii in constructia bugetara", a afirmat Barna, miercuri, la Palatul Parlamentului.

Intrebat despre egalizarea varstei de pensionare si majorarea nivelului de cotizare, Barna a spus: "Nu se regasesc aceste aspecte definite in ceea ce avem in programul de guvernare si ceea ce se regaseste in PNRR. Vom avea o noua lege a pensiilor".

El a explicat ca "speranta de viata a crescut peste tot". "De fapt, este o politica la nivel european, cel putin se regaseste in toate statele, dar nu este un angajament pe aceasta componenta in momentul de fata, angajamentul tine doar de o noua lege a pensiilor", a mentionat Dan Barna.

"In Romania, este nevoie de o noua lege a pensiilor tocmai pentru ca si aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (...) Nici eu nu am spus asa ceva (ca s-ar modifica varsta de pensionare - n.r.). Am spus ca, in momentul de fata, vorbim de o noua lege a pensiilor si ca acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranta de viata, este o realitate la care ne uitam.

Este o tema importanta. Sunt convins ca fiecare roman intelege. Din moment ce astazi, suntem in situatia sa tot reglam pensiile din urma, (...) sa recalculam punctul de pensie si avem acest mecanism care creeaza dezechilibre, este nevoie de o noua abordare a intregului sistem. Uitandu-ne si pe ceea ce se intampla cu acele generatii numite 'decretei', care se indreapta spre varsta de pensionare, sistemul nu poate sa ramana sustenabil daca nu facem aceste modificari", a adaugat vicepremierul.

Kelemen Hunor: Nu discutam de cresterea varstei de pensionare, ci de o noua lege

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marti, 25 mai, in privinta reformei pensiilor, ca in coalitie nu exista, in acest moment, discutii despre cresterea varstei de pensionare, ci despre o noua lege pentru a face sistemul "sustenabil si echilibrat", act normativ care, previzioneaza el, ar urma sa fie aplicat din 2023.

"In acest moment nu discutam de cresterea varstei de pensionare, in acest moment discutam despre o noua lege pentru a face sistemul sustenabil si echilibrat. Deci, ceea ce va contine acest lucru, in anul 2023, probabil, ca nu se va intampla azi, nu se va intampla nici in 2022, dar aici discutiile abia sunt la inceput, dar vom vedea exact ce inseamna pensii, sistemul de pensii, din acest punct de vedere, sustenabil.

Acum avem legea in vigoare, plus ordonanta de urgenta prin care s-au modificat niste articole si in acest moment a inceput un proces de recalculare a pensiilor, fiindca si aici sunt niste inechitati mari", a declarat Kelemen Hunor, marti, la TVR 1, intrebat despre reforma sistemului de pensii, respectiv daca se are in vedere cresterea varstei de pensionare.

El a dat ca exemplu discrepanta dintre pensia un muncitor care s-a retras in 2015 si unul care a iesit la pensie in 2020, in baza acelorasi criterii.

Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat luni, 22 aprilie, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european al României ”a murit sufocat de...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Dan Barna USR, #pensionare, #lege pensii, #stiri politica , #stiri politice