Ce-i sperie cel mai tare pe romani. Motivele pentru care Rusia are o imagine negativa in tara noastra

Duminica, 02 Mai 2021, ora 03:05
7516 citiri
Ce-i sperie cel mai tare pe romani. Motivele pentru care Rusia are o imagine negativa in tara noastra
Jumatate dintre romani cred ca principala amenintare la adresa Europei este criza economica FOTO Pixabay

Cea mai mare parte a romanilor sunt de parere ca principala amenintare la adresa Romaniei si a Europei o reprezinta criza economica, arata un sondaj publicat miercuri, 28 aprilie, de catre Centrul de Cercetari Sogiologice LARICS. Studiul mai arata ca 35% dintre cetateni cred ca imaginea negativa a Rusiei in Romania este datorata situatiei istorice, in timp 33% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Barometrul a cerut respondentilor sa numeasca pana la trei amenintari la adresa Romaniei, pe primele pozitii reiesind criza economica, coruptia si lipsa de educatie.

Criza economica: 54,1%

Coruptia: 51,8%

Lipsa de educatie: 45,1%

Pandemia de COVID-19: 35,2%

Scaderea populatiei, plecare din tara: 28,7%

Clanurile interlope: 26,8%

In ce privesc amenintarile la adresa Europei, in topul romanilor se regasesc criza economica, pandemia de covid-19 si grupurile radicale islamiste/musulmane.

Criza economica: 67,7%

Pandemia de COVID-19: 56,1%

Grupurile radicale islamiste/musulmane: 25,1%

Neintelegerile dintre unele tari membre: 21,4 %

Rusia: 16,9%,

China: 5,5%.

Datele barometrului LARICS mai arata ca, in cazul unei amenintari de agresiune militara, cea mai mare parte a romanilor cred ca ajutorul ar putea veni din partea

NATO (66,3%),

SUA (36,9%),

Germaniei (22,3 %).

Studiul a mai dezvaluit ca 36,6% dintre cetateni sunt de parere ca Romania ar trebui sa fie la fel de apropiata de SUA si UE, in timp ce 31,1% sunt mai precauti si spun ca apropierea cu cele doua forte ar trebui sa fie atenta pentru a nu duce la "tensiuni cu alte state".

Doua treimi din romani isi doresc unirea cu Basarabia

La intrebarea "Rusia nu are, in general, o imagine buna printre romani. Din ce cauza?" 35,5% dintre respondenti atribuie situatia istoriei, 33,6% spun ca nu e asa, romanii nu sunt interesati de Rusia, iar 27,3% spun au motivat prin faptul ca Rusia "impiedica unirea cu Republic Moldova si falsifica istoria".

Potrivit barometrului, 69,6% dintre cetateni ar fi de acord cu o eventuala unire cu Republica Moldova in viitorul apropiat.

Totodata, in privinta intereselor cu privire la Romania, 74,8% dintre romani cred ca Republica Moldova ar avea interesul ca Romania sa fie un stat puternic. 61,1% cred ca NATO ar avea acest interes, 51,1% ca SUA ar vrea ca Romania sa fie un stat puternic. In privinta Rusiei, Peste 82,8% dintre romani cred ca aceasta ar avea interesul ca Romania sa fie un stat slab.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#Europa, #barometru, #relatie Rusia Europa, #unire Basarabia Romania , #stiri politice
Comentarii
Poza angel9913
angel9913
rank 5
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Davai ceas, davai Tez-AUR