Basescu catre o pensionara: V-am mai dat doua procente la pensie acum, de la 1 octombrie

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 16:54
3702 citiri
Basescu catre o pensionara: V-am mai dat doua procente la pensie acum, de la 1 octombrie

Presedintele Traian Basescu a vorbit vineri cu locuitori din Targoviste, care il asteptau in fata sediului Consiliului Judetean, mai multi pensionari plangandu-se de nivelul redus al pensiilor, iar presedintele le-a spus ca de la 1 octombrie acestea se vor majora cu 2 procente.

Presedintele a avut, la Targoviste, o discutie cu mediul de afaceri dambovitean, la sediul Consiliului Judetean, in timpul intalnirii in fata cladirii adunandu-se mai multe persoane. Dupa aceasta intalnire, seful statului a facut o baie de multime, fiind felicitat si incurajat sa obtina un nou mandat la Cotroceni, dar si apostrofat de unii cetateni prezenti.

Un grup de pensionare i-a cerut sefului statului sa mai candideze, una dintre ele spunandu-i ca il voteaza si pentru trei mandate, daca "da pensii mari". O alta femeie din multime a intervenit: "Dar cu pensiile noastre ce faceti, domnule presedinte?! ". "Doamna, uite, v-am mai dat doua procente la pensie acum, de la 1 octombrie", a raspuns presedintele Basescu.

Unul dintre oameni i s-a plans sefului statului de lipsa locurilor de munca pentru tinerii din Targoviste. "La Titu se face acum investitie pentru tineret", a raspuns presedintele, starnind nemultumirea unor doamne care au tinut sa-i atraga atentia ca este nevoie de noi locuri de munca la Targoviste, si nu la Titu.

O femeie l-a retinut pe seful statului, cand acesta deja aproape se urcase in masina, si i s-a plans ca un proces, in care se judeca pentru ca i-ar fi fost ucisa mama de o asistenta, treneaza de 11 ani in instante. "De 11 ani, doamna? Trimiteti-mi o hartie prin presedintele Consiliului Judetean, sa ajunga la mine", i-a raspuns presedintele.

Pasii din grila de salarizare

Basescu le-a spus alesilor locali ca "s-au facut ceva pasi" in grila de salarizare in modul cum sunt platiti primarii, in raport cu resursele financiare existente, chiar daca nu sunt satisfacatori pe toata ierarhia administratiei locale.

"In privinta salarizarii, ati vazut ca s-au facut ceva pasi pe grila de salarizare in modul cum sunt platiti primarii si cred ca, fata de resursele existente, ceva s-a facut, sa vedem cat de satisfacator cand va fi in aplicare. Faptul ca primarul general al Capitalei este platit la nivel de ministru si de la el in jos functiile primarilor sunt relativ ajustate, plecand de la acest nivel, cred eu ca va inseamna un mic pas inainte, chiar daca nu satisfacator pe toata ierarhia administratiei locale", a declarat seful statului, vineri,la Targoviste, in cadrul unei intalniri care i-a reunit pe alesii locali din judetul Dambovita.

Presedintele a inceput intalnirea de la Curtea Domneasca din Targoviste intr-un ton vesel, spunand ca se bucura de fiecare data cand se intalneste cu primarii-"emblema administratiei".

"Am fost primar, cred ca a fost functia cea mai controlata de public pe care am avut-o. Ca ministru, ca presedinte esti mai putin sub controlul public decat ca primar, primarul este omul care aduna multumirile, dar mai ales nemultumirile comunitatii lui in fiecare zi. Primarul este emblema administratiei", le-a spus Basescu, scuzandu-se in gluma fata de presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu, pentru ca nu i-a atribuit lui titlul de "emblema a administratiei". "Eu sunt primarul judetului", a raspuns Popescu.

Traian Basescu le-a mai vorbit liderilor locali despre necesitatea ajustararii administratiilor locale pe timp de criza si standardele de cost introduse de Guvern: "Criza nu iarta pe nimeni, iar din acest punct de vedere, in mod categoric, si administratia locala este una dintre structurile care trebuie sa se adapteze crizei, nu atat din punct de vedere al productiei, cat din punct de vedere al functionarii. Cred ca este corecta abordarea Guvernului de a se stabili standarde de cost pentru functionarea administratiilor".

Seful statului a subliniat ca optimizarea costurilor este un act esential, astfel ca, daca "pana la trecerea crizei vom avea administratiile ajustate si dimensionate corect in raport cu misiunea pe care o au", "cu certitudine vor valorifica mult mai bine momentele de crestere economica". Presedintele a dat exemple de dimensionare incorecta a aparatului local, unde in comune sau municipii cu acelasi numar de locuitori exista diferente semnificative intre numarul de functionari. "Nu este posibil ca la o comuna cu 5.000 de oameni sa fie 12 functionari si la alta, tot cu 5.000 de oameni, sa fie 96 de functionari", a exemplificat Basescu.

Scolile ar putea intra, de sambata, in responsabilitatea administratiei locale

Basescu le-a spus alesilor locali ca, daca nici in cursul zilei de vineri in Parlament nu se va depune o motiune de cenzura pe Legea Educatiei, incepand de sambata administratia locala poate avea scolile in responsabilitate.

Presedintele le-a spus alesilor locali ca in ce priveste descentralizarea "lucrurile au inceput sa se miste", aratand ca deja 22 de spitale au trecut in responsabilitatea administratiilor locale, iar pana la finalul anului numarul acestora va creste pana la aproximativ 50.

"Marea confruntare care sta in fata dumneavoastra este scoala, deja Legea a fost trimisa Parlamentului, Guvernul si-a asumat raspunderea, daca nici astazi nu se depune o motiune de cenzura pe Legea Educatiei nationale, incepand de maine cam aveti scolile in responsabilitate. Chiar daca este o responsabilitate impartita, responsabilitatea majora revine administratiilor locale, cu consilii de administratie formate din o treime dascali, o treime parinti, o treime administratie locala si cu un primar care valideaza concursul de manager al directorului scolii", a spus Traian Basescu.

Seful statului a aratat ca, desi administratiile locale vor avea la inceput socul preluarii acestei responsabilitati, scoala va deveni, pe langa Biserica, "miezul comunitatii". "Va trebui emisa o metodologie cat mai rapid, dar Legea nu mai poate fi evitata si responsabilitatea administratiei locale va deveni majora din punct de vedere al scolii", a spus presedintele.

El a enumerat cateva dintre noutatile pe care le aduce Legea Educatiei din punctul de vedere al comunitatii locale, aratand ca pe langa responsabilitatea pentru calitate pe care personalul didactic din scoli o va avea, parintii, profesorii si administratia locala vor putea alege parte dintre materiile pe care le vor invata elevii.

Basescu i-a asigurat pe primari ca nu vor avea grija salarizarii profesorilor, banii urmanda fi asigurati de bugetul de stat, insa noutatea vine din faptul ca finantarea va urmari elevul, incurajand astfel calitatea educatiei.

Seful statului s-a intalnit, vineri, la Targoviste, cu alesii locali damboviteni, primind din partea primarului cheia orasului. La plecare, Basescu a fost intampinat de cativa targovisteni, care l-au primit cu aplauze.

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...