Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Basescu: Negociem postul de comisar european inca din 12 ianuarie

Marti, 09 Iunie 2009, ora 18:43
1809 citiri
Basescu: Negociem postul de comisar european inca din 12 ianuarie
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu le-a cerut marti liderilor partidelor politice sa inceteze "disputa nefericita cu privire la desemnarea viitorului comisar european".

El a avertizat ca asemenea dezbateri publice ar putea narui tot efortul pe care Romania il face de luni de zile pentru obtinerea unui portofoliu important de comisar european.

"Din data de 12 ianuarie s-au inceput demersuri serioase in acest sens", a dezvaluit presedintele, cerand liderilor politici sa aiba un "comportament corect", pentru ca, altfel, din cauza dezbaterilor publice, "se poate narui tot efortul pe care l-am depus".

Seful statului a explicat ca, din punct de vedere legal, desemnarea persoanei care va fi comisar european din partea Romaniei revine ca sarcina Guvernului. "Nimeni altcineva nu poate face propunerea", a subliniat seful statului precizand si ca decizia finala va fi luata in Consiliul European, unde va fi prezent si presedintele Romaniei, a carui misiune va fi de a sustine propunerea Guvernului.

Comisarul european va fi desemnat pe criterii de competenta, nu politice

"Fac un apel la partidele politice sa se abtina de a face o dezbatere publica pe aceasta tema, altfel decat in limite civilizate, sa impuna nume sau personaje, pentru ca se poate strica profund procesul inceput inca din luna ianuarie prin care incercam obtinerea unui portofoliu important, corespunzator ponderii tarii noastre in UE", a subliniat inca o data seful statului.

In privinta posibililor candidati la aceasta importanta functie, presedintele nu a dorit sa faca alte precizari decat ca, "in mod cert, desemnarea comisarului roman nu va fi bazata pe criterii politice, ci de competenta, in functie de portofoliul pe care vom reusi sa il obtinem, competenta recunoscuta intern si international, daca este posibil".

De asemenea, presedintele a spus ca le sta la dispozitie, la fel ca si premierul, tuturor liderilor de partide care "doresc sa discute despre viitorul comisar european sau sa fie informate cu privire la nivelul demersurilor facute pana in acest moment".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#comisar european Romania, #negocieri comisar european , #stiri politice