Bataia, sora cu scoala

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 19:51
2890 citiri
Bataia, sora cu scoala

Un invatator din Deva recunoaste cu seninatate ca isi bate elevii ca sa-i disciplineze. "Prin hotarare proprie i-am tras de urechiute. Am dat si cu cartea in cap, da' n-am dat tare", zice Ioan Paun.

O profesoara de matematica din Brasov este acuzata de parinti ca ii terorizeaza pe elevi, jignindu-i si dandu-le exercitii mult peste puterile lor.

Dar se poate si invers. Anul trecut, in Ilfov, dupa o cearta legata de rezultatul unui meci de tenis de masa, mai multe fete de clasa a X-a au incins o bataie pe cinste, care nu a luat sfarsit decat in momentul in care a ajuns politia.

In 2006, tot in Ilfov, o eleva de clasa a XII -a a fost exmatriculata dupa ce si-a batut diriginta, iar un elev de clasa a X -a a ajuns la inchisoare pentru crima. Cazuri izolate sau o trasatura generala a scolii romanesti?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania se afla, in 2007, pe primul loc intre 37 de tari din lume privind numarul de profesori care au raportat acte de violenta ale elevilor in scoli. Acelasi document sustine ca 70 la suta dintre tinerii romani se tem sa se duca la ore din cauza actelor de huliganism.

Acestea sunt insa statistici legate de bataia pe care elevii o mananca de la colegi. Dar, ce se intampla atunci cand un profesor incearca sa-si impuna autoritatatea folosindu-se de forta? Nu se intampla mai nimic. O reclamatie de la parinti, un consiliu profesoral, si, daca afla presa, poate se lasa cu o mustrare sau o amenda.

Foarte rar s-a pus problema retragerii calitatii de dascal. Sau chiar a unui dosar penal.

Nu demult, Lia Olguta Vasilescu, presedinta Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, a gasit solutia statornicirii disciplinei in scoli: bataia.

In opinia profesoarei de limba si literatura romana Olguta Vasilescu, "o palma" data copiilor recalcitranti sau obraznici ar fi solutia ideala.

Fosta karatista, actual parlamentar, declara ca se gandeste chiar la o modificare a Legii invatamantului prin care sa se introduca permisiunea folosirii "fortei moderate". Din fericire, propunerea nu a fost luata in serios si nu s-a concretizat intr-o regula aberanta, de care, de altfel, invatamantul romanesc nu duce lipsa.

Problema este ca psihologii cauta raspunsuri numai la problemele generate de elevi, fara sa ia in calcul efectele devastatoare pe care le re asupra copiilor "puterea exemplului".

Daca ai avut un invatator care te "altoia" daca nu faceai bastonasele corect, este foarte probabil ca, ajuns in adolescenta, sa sari la bataie in curtea scolii pentru o tigara.

Sociologii si psihologii explica violenta din scoli prin faptul ca elevii se uita foarte mult la filme violente, iar parintii nu se mai ocupa de educatia elevilor.

In conditiile in care in ultimele zile se discuta numai despre majorarea salariilor dascalilor, n-ar trebui sa se ocupe cineva si de educatia profesorilor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un român și cumnatul său italian au violat o austriacă de 58 de ani. La proces au spus că a fost un „test de curaj”. „Ce i-ați făcut este inuman!”
Un român și cumnatul său italian au violat o austriacă de 58 de ani. La proces au spus că a fost un „test de curaj”. „Ce i-ați făcut este inuman!”
Un român și cumnatul său italian sunt acuzați că au bătut, violat și jefuit o austriacă de 58 de ani, de Crăciun, în 2023. În timpul audierii la tribunalul regional din Viena,...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#violenta, #scoli, #bataie, #dascali , #stiri politice