Beneficiul mutual al capitalismului

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 14:51
2643 citiri

De departe cea mai importantă caracteristică a capitalismului este beneficiul mutual. Adică, din orice tranzacție, din orice afacere vor avea de câștigat toți cei implicați în ea, unul de la celălalt.

Această caracteristică este negată sau cel puțin trecută sub tăcere de toți criticii capitalismului, de la Marx încoace, dar și de conspiraționiștii populiști, care nu au studiat marxismul. Și care, de fapt, nu prea au studiat nimic (fie că nu le stă în fire să studieze ceva, fie că ar vrea să studieze dar nu pot), înainte de a anunța public că și-au dat ei seama cum stă treaba cu conspirațiile de pe urma cărora capitaliștii se îmbogățesc pe seama săracilor.

Asta nu înseamnă că beneficiul mutual nu este de departe cea mai importantă caracteristică a capitalismului.

Desigur, beneficiul mutual nu se obține automat. Nu se întâmplă doar pentru că își pun eticheta cu capitalism în piept toți cei implicați într-o tranzacție cu bunuri sau servicii, ori într-o afacere de producție, de creație, de servicii sau de schimb.

Beneficiul mutual se obține de pe urma respectului și încrederii fiecăruia despre toți ceilalți implicați în acea tranzacție sau în acea afacere.

Adică, beneficiul mutual este dinamic. El se întâmplă la un moment dat și poate înceta oricând nu se mai îndeplinesc condițiile. Cum ar veni, când unul dintre cei implicați fie își pierde respectul și încrederea în altul, fie trece la fraierirea, la păcălirea sau chiar la exploatarea celuilalt.

Situație în care beneficiul mutual poate fi restaurat prin apelul la lege, la normă, la arbitraj. Ori beneficiul mutual poate fi pierdut, dacă domnia legii nu funcționează și dacă cei care ar trebui să îl garanteze sunt corupți în favoarea exploatatorului din tranzacție.

Doar că, în acest ultim caz, nu mai vorbim despre capitalism, ci despre dictatură, tiranie, autoritarism, sistem eșuat prin corupție și așa mai departe.

De aceea, doar societățile democratice pot fi promotoare ale capitalismului, orice alt tip de regim politic nefiind propice beneficiului mutual ci propice favorizării unora în pofida tuturor celorlalți.

Și tot de aceea, capitalismul este întotdeauna asociat cu piața liberă, care este singura formă de reglementare a prețurilor într-o tranzacție, astfel încât să aibă de câștigat/beneficiat din/de ea atât vânzătorul cât și cumpărătorul.

Revenind în final la anti-capitaliști, fie ei marxiști, fie ei populiști conspiraționiști, aceștia vor căuta să prezinte ca relevante doar situațiile în care piața este compromisă temporar, iar unii profită de compromiterea pieței pentru a-și maximiza profitul, în detrimentul celorlalți.

Și nu numai că vor prezenta aceste situații ca relevante în critica împotriva capitalismului, dar le vor iniția de fiecare dată când sunt lăsați să o facă.

Deoarece compromiterea pieței libere se face mai ales psihologic, prin inițierea de spaime colective, pe bază de bârfe, zvonuri, mistificări, sau chiar prin manipularea grosolană a informației. Situații în care mulți nu mai reacționează rațional ci instinctiv, ori sub impulsuri emoționale iraționale.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#capitalism, #conspirationism, #anti marxisti , #stiri politice