Bilantul Senatului: 1.887 de proiecte legislative in ultimii 4 ani

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 12:09
733 citiri
Bilantul Senatului: 1.887 de proiecte legislative in ultimii 4 ani

Ultimii patru ani de legislatura ai Senatului au insemnat 1.887 de proiecte de lege si propuneri legislative adoptate, dar si trei motiuni simple votate, din totalul celor 13 depuse.

Numarul proiectelor adoptate a fost insa comparabil cu al celor respinse, deoarece senatorii au spus "nu" in cazul a 1.529 de proiecte, printre care s-au numarat 77 de ordonante de urgenta si 85 de proiecte de lege de aprobare a ordonantelor, informeaza Agerpres.

Revenind la categoria textelor aprobate, senatorii au votat favorabil 538 de proiecte de lege initiate de Guvern, 448 de propuneri legislative, 699 de ordonante de urgenta si 202 ordonante emise in baza legilor de abilitare.

In total, 1.546 au fost promulgate, 214 au fost trimise Camerei Deputatilor pentru dezbatere, iar 8 se afla in reexaminare.

Camera superioara a Parlamentului a avut de dezbatut 13 motiuni simple, dintre care a adoptat 3, dar si 6 motiuni de cenzura, fara sa adopte insa niciuna.

Un bilant al tuturor celor 3.688 de proiecte de lege si propuneri legislative inregistrate la Senat evidentiaza ca 1.475 au fost initiate de Guvern (681 de ordonante de urgenta), 446 de propuneri de catre senatori, iar 1.127 de catre deputati.

O discutie cu reprezentanti ai celor sase grupuri parlamentare din Senat releva ca una dintre observatiile lor frecvente este excesul de ordonante de urgenta.

In acest sens, Alexandru Athanasiu, vicelider al grupului PSD, spune ca un "minus imens" al ultimilor patru ani "a fost abuzul de ordonante prin care, practic, Guvernul a scurtcircuitat procedura legislativa fireasca".

La randul sau, secretarul Senatului, Ivan Cismaru, membru al grupului democrat-liberal, apreciaza ca au "fost patru ani grei si se anunta altii si mai grei, pentru ca toate modificarile legislative" sunt facute sub lupa Uniunii Europene.

"La sfarsitul acestui an, tragand o linie si constatand ca s-au indeplinit majoritatea cerintelor UE, apreciez ca Parlamentul a facut extraordinar de multe mutatii conceptuale in ceea ce inseamna tehnica legislativa si activitate parlamentara", a declarat el.

Liderul grupului liberal, Puiu Hasotti, apreciaza ca activitatea Senatului a fost "pozitiva si consistenta", dar ca "au fost patru ani framantati din punct de vedere politic".

"In cazul problemelor fundamentale, care au tinut de integrarea europeana si de interesul national, toate partidele politice au votat in acelasi fel", sintetizeaza el, adaugand insa ca, in acesti ani de legislatura, au existat si propuneri legislative "de un ridicol absolut", care au fost respinse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#bilant Senat, #proiecte legislative adoptate, #motiuni respinse , #stiri politice