Boc avertizeaza: Continuarea grevelor ar putea afecta plata salariilor

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 19:04
2903 citiri
Boc avertizeaza: Continuarea grevelor ar putea afecta plata salariilor

Statul roman nu are, in acest moment, niciun fel de problema cu plata salariilor, a pensiilor sau a alocatiilor, insa aceasta stabilitate financiara poate fi serios afectata de continuarea grevelor, a avertizat, luni, premierul Emil Boc.

"Fac apel catre sindicate pentru continuarea dialogului social. Guvernul isi arata toata disponibilitatea ca dialogul social sa continue. Vreau sa ii asigur pe romani ca, in acest moment, nu avem niciun fel de problema cu plata salariilor, a pensiilor sau a alocatiilor. Continuarea grevei generale poate pune in pericol functionarea intregului sistem de stat, plata salariilor si a pensiilor.", a declarat seful Executivului.

Concret, premierul le-a explicat bugetarilor care au protestat, luni, ca "prin intrarea in vigoare a legii salarizarii, nimeni nu pierde niciun leu la salariu, desi s-a spus ca salariile profesorilor vor scadea cu 40%, este un lucru fals". Insa, desi acum Romania nu are probleme, o greva generala ar putea pune pune in pericol plata salariilor si a pensiilor.

"Nu exista niciun motiv, legat de drepturile salariale, care sa sustina organizarea grevei generale. Veniturile salariale nu vor fi diminuate, ci dimpotriva, pentru unele categorii, vor creste. Intrarile in sistemul educational ale tinerilor dascali vor fi incurajate. Guvernul isi arata disponibilitatea ca procesul de dialog social sa mearga mai departe.

Greva nu reprezinta o solutie pentru situatia actuala. O greva generala poate pune in pericol plata salariilor si a pensiilor, chiar daca nu avem nicio problema cu plata acestora in acest moment, nici pentru 2009, nici pentru 2010, iar Guvernul a facut un efort extraordinar in acest sens. Continuarea grevelor poate pune, insa, in pericol stabilitatea", a declarat Emil Boc.

Seful Executivului a subliniat ca sectorul bugetar a fost cel mai putin afectat de criza si i-a dat exemplu pe "oamenii din mediul privat", care desi au fost concediati nu au mai facut greva.

Nu in ultimul rand, primul ministru a faut apel la ratiunea bugetarilor protestatari: "Cer fiecaruia sa judece rational si sa se intrebe daca pentru siguranta fiecaruia dintre noi, bugetar sau nebugetar, greva generala este o solutie. Solutia trebuie sa o gasim impreuna, prin dialog. Suntem total deschisi sa gasim solutii la problemele cu care romanii se confrunta. Suntem cu economia la -8 si totusi platim pensii, salarii, alocatii".

"Ii astept la discutii pe partenerii sociali, dar trebuie sa intelegem ca resursele bugetare sunt limitate", a precizat Boc, reiterand oferta facuta in cursul zilei de luni lideri sindicali: "Astazi le-am facut o oferta sindicatelor, care sunt nemultumite de legea salarizarii: Acestia sunt banii pe care ii avem, va rog sa intocmiti o grila unica de salarizare in limita acestor bani, cu care sa fiti de acord si pe care sa o semnati, iar eu, la randul meu, o semnez".

Premierul Emil Boc a luat parte, luni, la discutiile care au avut loc la Ministerul Muncii intre ministrul interimar de resort, Gheorghe Pogea, si reprezentantii federatiilor sindicale afiliate la Alianta Bugetarilor, care au organizat luni greva din sectorul bugetar.

Premierul i-a asigurat pe sindicalisti ca salariile bugetarilor nu se vor reduce odata cu aplicarea Legii salarizarii. Emil Boc a explicat si ca la calcularea salariilor pentru 2010 nu se ia in calcul valoarea salariului diminuat din cauza prevederilor cu privire la cele zece zile fara plata. De asemenea, Boc le-a cerut sindicatelor sa fie constiente de situatia economica si a spus ca nu exista "resurse financiare ascunse pe care Guvernul sa nu le puna la dispozitie".

Insa prezenta premierului la discutii nu a avut efectul scontat. Sindicalistii au anuntat ca discutiile s-au incheiat fara niciun rezultat si ca sunt hotarati sa mearga mai departe cu calendarul protestelor. Ei nu au exclus posibilitatea unei greve generale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#plata salarii, #stabilitate financiara, #greva generala bugetari, #Emil Boc greva , #stiri politice