Boc, despre comisarul european: Mai important e portofoliul decat persoana

Sambata, 22 August 2009, ora 13:12
1573 citiri
Boc, despre comisarul european: Mai important e portofoliul decat persoana

Primul-ministru Emil Boc a declarat sambata ca este mai putin importanta persoana comisarului european desemnat de Romania, cat portofoliul pe care-l va obtine, iar deocamdata se finalizeaza "negocierile din cadrul european".

"Trebuie sa ne asiguram ca negocierea este purtata acolo (la nivel european - n.r.). Este mai putin importanta persoana, important este portofoliul pe care o sa-l obtinem, evident, dupa aceea, sa punem o persoana competenta pentru a reprezenta Romania. Deci deocamdata finalizam negocierile din cadrul european", a afirmat premierul.

"Aceste lucruri le discutam in Guvernul Romaniei, dupa care vom comunica decizia noastra pentru ca este o chestiune de negociere europeana, nu doar de o negociere la masa noastra, a Guvernului", a afirmat premierul, explicand ca portofoliile sunt impartite intre cele 27 de state membre.

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a afirmat, joi, ca problema Romaniei nu este de a desemna cat mai repede o persoana pentru postul de comisar care ii revine, ci de a pregati mai multi oameni capabili sa ocupe o asemenea functie in cadrul Comisiei Europene.

"Important pentru Romania este sa pregatim doi-trei candidati cu experienta, care au deja recunoasterea forurilor europene, pentru doua-trei portofolii, indiferent daca vorbim de Agricultura, de Transporturi, de Dezvoltare Regionala sau de alt portofoliu", a declarat Stolojan.

Democrat-liberalul a precizat ca negocierile oficiale vor incepe de-abia in septembrie, dupa ce Jose Manuel Durao Barroso va fi primit acceptul Parlamentului European pentru un nou mandat la sefia Comisiei Europene.

"Candidatii ii avem pregatiti deja, problema este sa cadem de acord asupra lor. Vreau sa va spun ca nici Barroso nu poate face minuni daca Romania vrea un portofoliu sau altul. Pana la urma, aceasta chestiune va depinde si de pozitia sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana", a sustinut Stolojan.

El a accentuat importanta unor candidaturi agreate de catre oficialii europeni.

"Una este sa vii cu un candidat testat in discutii sau in alte contacte de acest gen cu Uniunea Europeana, alta e sa vii cu un candidat care ridica mari semne de intrebare, gen Vosganian", a spus Stolojan care a refuzat sa dea vreun nume al unui posibil candidat roman la postul de comisar european.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a apreciat ca nu exista o urgenta in desemnarea oficiala a candidatului Romaniei la postul de comisar european.

"Cred ca toate trebuie facute la timpul lor. Deocamdata nu cred ca este o urgenta", a declarat Preda. Democrat-liberalul a spus ca desemnarea comisarului roman nu devine presanta pana la mijlocul lunii septembrie.

intrebat la cat estimeaza sansele ca Romania sa obtina postul de comisar pe Agricultura, Preda a raspuns: "Nu pot comenta acest lucru. si presedintia si Guvernul si-au asumat aceste cai, este o negociere care dureaza de mult timp. Din informatiile pe care le am, presedintia si Guvernul au facut demersurile care se impun".

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat, joi, ca subiectul desemnarii candidatului pentru comisarul european inca nu s-a discutat. "Important este domeniul de care se va ocupa, iar solutia o va da coaliti", a spus Duvaz.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a cerut coalitiei, miercuri, sa concretizeze cat mai repede negocierile pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru postul de comisar european si spune ca in acest moment tara noastra beneficiaza de un sprijin destul de puternic pentru un mandat pe agricultura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Boc comisar european Romania , #stiri politice