Boc la asumare: Existenta Guvernului cu greu se poate justifica fara reforme

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 18:10
2706 citiri
Boc la asumare: Existenta Guvernului cu greu se poate justifica fara reforme
Foto: Realitatea Tv

Premierul Emil Boc a declarat marti in Parlament, unde a venit sa prezinte cele trei pachete legislative pe care Executivul isi asuma raspunderea, ca existenta parteneriatului dintre PSD si PD-L se justifica greu daca nu se fac reforme si daca nu se face ceva pentru binele cetatenilor.

"Statul roman de azi nu e nici indeajuns de european, nici indeajuns de folositor pentru cetatenii acestei tari. Este putin pentru foarte multi si este foarte mult pentru putini. Statul a lucrat mai mult in favoarea lui decat in slujba cetateanului. Acum nu mai putem amana. 20 de ani a fost de ajuns, acum este timpul faptelor.

De aceea Guvernul pe care il reprezint nu mai vorbeste de lucruri abstracte, nu vine in fata Parlamentului sa faca declaratii de intentii, vine in fata dumneavoastra cu trei proiecte de lege majore. Viata romanilor se va schimba in bine prin faptul ca statul roman se va schimba. Doar un asemenea Guvern poate realiza aceste lucruri, pentru ca daca aceste lucruri nu se fac, cu adevarat existenta lui cu greu se poate justifica", a spus Emil Boc, in Parlament.

Premierul a amintit ca Guvernul PSD-PD-L a fost format in baza Parteneriatului pentru Romania si ca principalele doua obiective au fost depasirea efectelor crizei economice cu consecinte cat mai putin grave pentru populatie si adoptarea legilor de reforma.

"Cele doua componente ale Parteneriatului pentru Romania si-au asumat cel putin doua obiective fundamentale: 1. depasirea efectelor crizei economice cu consecinte cat mai putin grave pentru cetateni si 2. realizarea reformei statului roman, adica adoptarea acelor legi care vor moderniza statul roman, acele legi care nu au fost adoptate din cauza faptului ca vechile guverne nu au avut curajul sa ia astfel de decizii in ultimii 20 de ani", a spus Boc, la inceputul discursului.

Noi, profesorii nu-i invatam pe elevi sa invete

Prima lege prezentata de premier a fost Legea Nationala a Educatiei. Boc a spus ca la baza proiectului de lege stau Pactul pentru educatiei si Strategia nationala.

"Programul de guvernare se subsumeaza si include Pactul pentru educatie, iar Legea educatiei nationale cu care venim in fata dumneavoastra este o aplicare a ceea ce am decis, am convenit, a ceea ce noi, partidele politice parlamentare, dar si organizatii sindicale si ONG-uri am cazut de acord in 2008 pentru reformarea sistemului educational", a spus premierul.

Boc a reiterat ca dupa aplicarea legii, copiii nu vor mai fi pusi sa memorezia lectia si apoi sa o redea pentru nota mare, ci vor fi indemnati sa gandeasca mai mult, sa faca singuri corelatiile, sa gaseasca singuri solutiile.

"Ceea ce invata copiii nostri trebuie sa fie centrat pe competente mai mult si mai putin pe informatii. Din nefericire, la toate testarile nationale la care copiii au participat, cu exceptia olimpiadelor, stam foarte prost.

Ne-am obisnuit si e mai usor pentru un cadru didactic sa-i toarne informatiile in cap elevului si sa-l puna sa le reproduca la scoala si sa-i dea nota. Cele opt competente fundamentale care vor sta la baza a ceea ce vor invata copiii nostri sunt cele cheie care sunt promovate la nivelul Uniunii Europene.

Astazi invatam, informatiile le reproducem, luam nota 10, dar cand punem elevul sa coreleze aceste informatii nu reuseste pentru ca noi, profesorii, nu-i invatam asta", a mai spus seful Executivului.

Printre alte prevederi ale legii enumerate de Boc se numara introducerea unor noi manuale, mult simplificate sau infiintarea bibliotecii scolare virtuale.

"Trebuie sa le spunem de la gradinita sa cultive spiritul de antreprenoriat. Vom avea noi manuale care vor fi simplificate ca informatie si vor pune accentul pe competente. Se constituie prin lege biblioteca scolara virtuala. Lectiile celor mai buni profesori vor fi procesate digital si vor fi listate pe platforma e-Learning", a mai spus Boc.

Legea salarizarii unitare va reduce decalajele nejustificate si imorale din sistemul bugetar

Boc a spus despre Legea salarizarii unitare, pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament, ca va duce la eliminarea decalajelor nejustificate si imorale dintre salariile diferitelor categorii socio-profesionale din sistemul bugetar.

"Aceasta lege va duce la eliminarea decalajelor nejustificate si imorale dintre nivelurile de salarizare a diferitelor categorii socio- profesionale din sistemul bugetar, va aduce ordine si echitate pe orizontala, cat si pe verticala intre profesii, dar si in interiorul profesiilor", a declarat premierul in fata Parlamentului.

Boc a insistat asupra faptului ca guvernarile anterioare "au fugit" de asumarea unei astfel de reforme, care sa puna bazele unei legi "fara exceptii si fara privilegii in domeniul bugetar". Premierul a aratat ca la baza acestei legi stau principii stabilite inca din 2008, dar vechiul Guvern nu a avut "forta politica" si sustinerea unei coalitii pentru a promova un asemenea act normativ.

"Inexistenta unei legi unitare a facut posibila aparitia unor legi speciale, mai avantajoase unor categorii socio-profesionale. Acum este timpul sa luam o decizie care sa aduca echitatea in sistemul salarizarii", a spus premierul.

Boc a reiterat ca legea pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament va veni sa inlocuiasca cele 39 de acte normative care in momentul de fata reglementeaza salarizarea din sistemul bugetar.

Legea pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament are trei obiective: "echitate, transparenta si sustenabilitate" si fundamenteaza clar si explicit salariile care sunt platite din fonduri publice in perioada 2010-2015, a spus premierul.

"Aceasta lege va presupune o decizie ferma a Guvernului, dar va asigur ca aceste decizii sunt corecte si pentru Romania si pentru cele 22 de milioane de romani", a subliniat primul-ministru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc, #asumare raspundere Guvern, #vot Parlament, #reforma stat, #Guvern PSD PDL , #stiri politice