Boc: Ministrii PD-L nu vor lua bani in plus pentru asigurarea interimatului

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 12:20
1700 citiri
Boc: Ministrii PD-L nu vor lua bani in plus pentru asigurarea interimatului
Foto: Antena3

Premierul Emil Boc a tinut sa precizeze, vineri, ca niciun ministru nu va primi niciun leu in plus pentru ca asigura interimatul la un alt minister.

"Ministrii care detin interimar un al doilea portofoliu iau un singur salariu, respectiv pe cel de la ministerul unde sunt titulari", a precizat Boc.

La doar doua ore de la preluarea interimatului la Ministerul Educatiei, premierul a prezentat si care sunt prioritatile scurtului sau mandat.

Prima decizie anuntata de Emil Boc a fost aceea a revocarii controversatului ordin de ministru dat de Ecaterina Andronescu cu privire la demiterea directorilor de scoli.

De asemenea, Emil Boc a stabilit ca termene zilele de 30 octombrie si 30 noiembrie pentru finalizarea si prezentarea publica a modelelor de examinari pentru probele de bacalaureat si admitere la liceu, urmand ca pana luni la ora 13 sa fie clarificat calendarul desfasurarii probelor de competente lingvistice si digitale.

"Am solicitat ca pana marti sa am pe masa modalitatile prin care pot fi evaluate si recunoscute certificatele internationale sau digitale de catre celelalte state", a anuntat Emil Boc, precizand ca a cerut tuturor ambasadelor sa prezinte conditiile specifice in acest sens.

De asemenea, premierul a mai anuntat ca a decis organizarea unor pretestari, fara note, pentru verificarea competentelor digitale, pentru ca elevii care sunt acum clasa a XII-a si care nu au stiut inca de la inceputul liceului ca vor sustine un asemenea examen sa vada la ce trebuie sa se astepte.

Emil Boc a precizat ca certificatul digital va fi gradat. "Elevul nu trebuie sa fie neaparat programator de calculator sau sa fie angajat al lui Bill Gates", a mai subliniat premierul recunoscand ca exista tendinta in invatamantul romanesc de a stabili standarde foarte inalte "ca si cand am vrea ca toti elevii sa primeasca premiul Nobel".

Potrivit lui Emil Boc, examenele pentru obtinerea celor trei certificate de competente (certificat de competenta in comunicare in limba romana, un certificat de competente digitale si un certificat de competente lingvistica) vor avea loc in perioada ianuarie-iunie, inainte de examenul de bacalaureat.

Programul "Scoala dupa scoala" si biblioteca virtuala, printre proiectele de viitor

In privinta perspectivelor educatiei, Emil Boc a precizat ca in primul rand se va preocupa de punerea la punct cat mai rapida a noilor manuale scolare, ce vor fi in conformitate cu cerintele noii legi a educatiei, si a anuntat ca prioritate pentru scurtul sau mandat de interimat la acest minister punerea la punct a programului scoala dupa scoala, despre care "nu se stie nimic acum in minister".

Parintii, administratiile locale si conducerile scolilor sunt chemate sa participe la acest proiect, care va include efectuarea temelor in timpul orelor petrecute de elevi la scoala. "Nu poti sa il trimiti pe copil 6 ore la scoala, apoi sa ma stea cateva ore sa faca teme, sa participe la activitati extrascolare si eventual sa se mai joace si sa mai stea si cu prietenii. Nici noi adultii nu putem sa facem fata unui asemenea program", a declarat Emil Boc.

"Programul presupune o colaborare cu autoritatile locale, cu mediul de afaceri si cu parintii(...) Am cerut sa se faca deja o analiza, sa se solicite datele, pentru ca daca nu incepem de acum nu mai incepem niciodata", a declarat premierul.

In plus, acesta s-a aratat foarte interesat de punerea la punct a unei biblioteci virtuale pentru elevi, astfel incat orice copil care are acces la Internet sa poata beneficia de cele mai bune lectii de matematica, fizica, stiinte sau limbi straine, iar profesorii sa aiba la dispozitie modele de predare.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Boc interimar Educatie, #prioritati Boc educatie, #ministrii interimari , #stiri politice