Boc: Profesorii nu sunt defavorizati prin legea salarizarii unitare

Autor: Ana Ilie
Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 19:59
2389 citiri
Boc: Profesorii nu sunt defavorizati prin legea salarizarii unitare

Premierul Emil Boc apreciaza ca "Romania nu-si mai permite amanari in chestiunea reformelor statului", si tocmai de aceea, "dupa noua luni de dezbateri, dupa noua luni de discutii, este timpul deciziilor" in privinta celor trei legi - a salarizarii unice, a educatiei si a restructurarii agentiilor guvernamentale.

"Criza ne-a aratat foarte clar unde avem punctele slabe in functionarea statului roman si orice amanare pune in pericol traiul a peste 22 de milioane de romani", a tinut sa sublinieze Boc, la Realitatea Tv, amintind ca cele trei legi vin "dupa dezmatul bugetar al guvernului Tariceanu".

In ceea ce priveste educatia, "Romania se afla la toate capitolele sub media internationala - la matematica, stiinta, lectura... Necazul este ca suntem si sub tarile care au intrat in lumea democratica tot in 1989 - Ungaria, Bulgaria. Este limpede ca un sistem cladit pe acumularea de informatii si nu de competente nu mai poate exista", a spus Boc.

Ce aduce nou si bun legea educatiei? In opinia lui Boc, se simplifica bacalaureatul, 20% din ce vor invata copiii se va decide la nivel local, iar la decizie vor lua parte inclusiv oamenii de afaceri, noul sistem educational va crea 8 competente majore la nivelul Uniunii Europene - competenta de a invata sa inveti, competenta antreprenoriala si manageriala etc.

In plus, "fiecarui nou-nascut i se va deschide un cont de 500 de euro, echivalent in lei, astfel deschidem cultul pentru educatie".

Disputa cu ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, este declansat, spune Boc, de faptul ca "solutia pe care o propune doamna ministru este de a corecta un rau cu un alt rau.

Cum va putea ministerul sa evaluzeze 16.000 de CV-uri si sa spuna care este cel mai bun director de scoala? Sa dam dreptul administratiilor locale, parintilor, sa-si aleaga directorul de scoala".

In ceea ce priveste legea salarizarii unice, profesorii "nu sunt defavorizati, sunt pozitionati in sistem acolo unde isi poate permite Romania astazi...in interiorul sistemului, la profesori, media cresterii salariale este de 78%, dar pentru unii, cei care incep meseria, cresterea este de peste 100%".

Boc a dat si un exemplu: "un profesor debutant va avea o crestere de 128% - in momentul de fata are 1.835 lei, cu sporuri in salariul de baza, si va avea cu 128% mai mult dupa intrarea in vigoare a legii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Boc legea salarizarii unice, #Boc legea educatiei, #Boc salarizare profesori , #stiri politice