BOR si forta de reactie rapida

Autor:
Marti, 10 Martie 2009, ora 23:55
6497 citiri
BOR si forta de reactie rapida

Patriarhia Romana a criticat Primaria Capitalei pentru ca a permis organizarea unui miting contra pasapoartelor biometrice intr-un spatiu asociat cu Biserica Ortodoxa - la baza Dealului Mitropoliei.

Acest lucru a fost facut public prin intermediul unui comunicat de presa remis presei. Patriarhia a aratat detaliat motivele pentru care nu considera oportun mitingul, prezentadu-si propria perspectiva asupra problemei.

Putem observa, astfel, ca Patriarhia dispune de mijloacele necesare pentru a intra in dialog cu presa; constatam ca Patriarhia are acces la informatii - vede ce se intampla in strada, stie ce se scrie in ziare, cunoaste atributiile si structura diverselor institutii publice.

Asadar, Patriarhia nu este rupta de lume, ocupandu-se doar de cele ale dreptei credinte. Ba, mai mult, Patriarhia este apta de reactie prompta, pe cai profesioniste.

Asadar, Patriarhia ar putea avea reactii si in alte situatii, si pe alte probleme. Preafericitul Parinte Patriarh si cei doi Episcopi-Vicari Patriarhali - conducerea efectiva a Bisericii Ortodoxe, adica - ar putea folosi relatia cu presa pentru a face publica parerea institutiei in care 80% dintre romani se regasesc si in care o mare majoritate isi pune toata increderea, si in probleme de interes mai larg decat cea a pasapoartelor biometrice.

Preafericitul Parinte Patriarh ar putea, bunaoara, sa aiba un comentariu la faptul ca New York Times prezinta coruptia si lipsa de profesionalism a sistemului medical din Romania.

Ar putea remite comunicate de presa privind modul in care BOR priveste coruptia din perspectiva dreptei credinte si, dincolo de cum o priveste, ar putea sa-i sfatuiasca pe toti credinciosii sa nu mai dea mita in nicio ocazie posibila si sa se adreseze autoritatilor atunci cand li se solicita.

Preasfintitul Episcop-Vicar Patriarhal Vicentiu Ploiesteanu ar putea intra in dialog cu presa privind, sa zicem, colaborarea cu Securitatea a foarte multor preoti si modul in care BOR se ocupa de acestia, dupa ce a declarat ca neprofesionist felul in care CNSAS a tratat problema.

Am putea afla saptamanal, lunar sau macar anual cum intelege Biserica Ortodoxa lustratia. In felul acesta, luand exemplul preasfintilor, poate ca am reusi sa purificam si restul institutiilor.

Preasfintitul Episcop-Vicar Patriarhal Ciprian Campineanu ar putea sa stea si sa priveasca modul in care biserica sora - Biserica Catolica - intelege sa comunice cu mirenii.

Sa vada cu ce ocazii ia atitudine Papa Benedict al XVI-lea si in legatura cu ce probleme. Dupa care sa se intrebe de ce niciodata BOR nu a solicitat, oficial, credinciosilor sa nu mai dea bani preotilor. Oare nu exista nicio legatura intre banii dati preotului si banii dati medicului? Unul trateaza sufletul, celalalt trupul...

Desigur, BOR ar spune ca nu este treaba Bisericii sa se implice in societate. Si totusi, Preafericitul Parinte Patriarh a aprobat ca preotii sa poata candida pentru administratiile locale.

Asadar, Biserica se poate implica in societate. Biserica se implica in societate, si inca masiv si abuziv, atunci cand decide sa trateze intern problema preotilor turnatori si cand interzice accesul cercetatorilor in arhivele proprii (conform Raportul Tismaneanu) confiscand, in felul acesta o problema publica si transformand-o, firesc, intr-o Taina.

Si totusi, acesta institutie dispune de mai multi oameni si mai multa forta media decat orice trust de presa din Romania. Orice mesaj al Patriarhului poate ajunge instant la milioane de oameni, la finalul slujbei religioase, dar si prin intermediul presei - presa publica, dar si presa BOR. Bunele intentii ale pastorilor pot ajunge la fiecare oita din turma.

Dar nu se intampla nimic. Pentru ca BOR se comporta precum o corporatie care administreaza interesele catorva actionari majoritari. BOR se poate folosi de resursele media doar pentru a regla conturile interne cu, bunaoara, Mitropolitul Bartolomeu Anania, care s-a declarat impotriva pasapoartelor biometrice. Asadar, criticand mitingul contra pasaportelor biometrice, Patriarhul loveste in Anania. Campanie de imagine.

Din pacate, BOR este o institutie inchisa si intangibila. Precum Ion Iliescu, poate conta intotdeauna pe ignoranta unei mari parti din "electoratul" propriu, ignoranta care imunizeaza din start institutia fata de orice critica.

Si, tot din pacate, indolenta sociala a BOR reuseste sa anuleze atat mesajul si modul de viata crestine, cat si efortul unor veritabili slujitori ai Biserici - din ce in ce mai rari, de altfel - care ajung sa fie asimilati, pe nedrept, functionarilor corupti ai administratiei sacrului pe pamant.

Stefan Brandusescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#reactie BOR, #miting Dealul Patriarhiei, #protest pasapoarte biometrice , #stiri politice