Cum scapă Bucureștiul de lockdown. Autoritățile fug de măsuri drastice: ”Politicienii nu mai au curaj să ia decizii nepopulare”

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 03:05
9311 citiri
Cum scapă Bucureștiul de lockdown. Autoritățile fug de măsuri drastice: ”Politicienii nu mai au curaj să ia decizii nepopulare”
Florin Cîțu exclude ideea carantinei în București și Ilfov FOTO Hepta.ro

Valul patru a lovit masiv România și nu pare să fie nici pe departe aproape de final. În urmă cu câteva luni Florin Cîțu, premierul interimar al României, dădea asigurări că intensitatea va fi una mai scăzută comparativ cu celelalte valuri și că, oricum, țara e pregătită.

Totuși, socotelile au dat greș și am ajuns să avem recorduri peste recorduri la capitolele infectări, persoane decedate, pacienți la ATI și rate de incidență.

Cu toate că s-au instituit diverse măsuri în localitățile foarte afectate, cum ar fi carantina de noapte și accesul interzis în restaurante pentru persoanele nevaccinate, sau reducerea programului magazinelor, îmbolnăvirile nu scad, ci, din contră, cresc.

Acest lucru nu duce decât la forjarea la maximum a sistemului sanitar, iar medicii au tras numeroase semnale de alarmă că se apropie de colaps. Nu mai există locuri libere la ATI, iar suplimentarea paturilor este tot mai dificilă deoarece instalațiile electrice, vechi de zeci de ani, nu suportă atâta aparatură. Intervine riscul incendiilor, fiind deja atâtea tragedii în spitale de la debutul pandemiei.

Medicii cer un nou lockdown

Medicii vorbesc deja despre necesitatea unui nou lockdown pentru a reduce presiunea de pe sistemul sanitar.

Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva”, din Iași, a declarat în urmă cu o săptămână că este necesar un lockdown pentru cel puțin două săptămâni, alături de introducerea obligativității vaccinării pentru anumite categorii profesionale.

„Din punctul meu de vedere, este momentul iniţierii unui nou lockdown de cel puţin două săptămâni, acest lucru fiind dublat de obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, cum ar fi cadrele medicale, cadrele didactice, dar şi alte categorii profesionale care sunt expuse riscului şi contactului interuman prelungit. Cu riscul oprobriului, consider aceste măsuri ca fiind oportune, mai ales că văd disperarea din ochii pacienților, oboseala fizică şi psihică a colegilor mei.

În fiecare zi externăm pacienţi, dar, din nefericire, locul acestora este imediat ocupat de persoane care necesită internare, îngrijire de specialitate şi de cele mai multe ori suport maxim din punct de vedere al oxigenului”, a declarat Florin Roșu în 7 octombrie.

Doina Azoicăi, președinta Societății Române de Epidemiologie, a declarat joi, 14 octombrie, că ar trebui instituită carantina în București și Ilfov, ținând cont că valorile incidenței au atins cote alarmante, dar și că mor sute de oameni pe zi în urma infectării cu COVID-19.

Concret, joi, 14 octombrie, incidența în Capitală a ajuns la 15,42, iar în Ilfov la 16,01.

Este un moment absolut critic, nu neapărat din cauza incidenţei, ci pentru că înregistrăm 400 de decese zilnic. În Bucureşti şi Ilfov s-a depăşit de ceva vreme gradul de incidenţă de la care era necesară carantinarea. Ştiu, nu este uşor să impui o astfel de măsură incomodă pe fondul gradului de complianţă al populaţiei şi într-o zonă în care activităţile economice, politice şi culturale au o asemenea intensitate.

Dar este obligatorie. Repet, incidenţa a depăşit de mult cota la care erau obligatoriu de luat asemenea măsuri în Bucureşti-Ilfov. Oricum, pentru a fi eficientă, această decizie de carantinare a Capitalei şi a zonelor limitrofe este necesară pentru cel puţin 14 zile”, a declarat Doina Azoicăi pentru Adevărul.

Valul 4 în lipsa unui Guvern

Vârful valului 4 a surprins România în mijlocul unei crize politice de proporții, fără un Guvern care să poată lua măsurile necesare.

După ce guvernul Cîțu a picat prin moțiune de cenzură, Lucian Bode, ministrul interimar al Afacerilor Interne, a declarat că actualul Guvern poate şi va prelungi starea de alertă, însă nu va putea introduce noi restricţii.

”Am încheiat o discuţie cu ministrul Sănătăţii, cu prim-ministrul şi cu doctorul Raed Arafat. Noi în acest moment suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea de alertă şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă, ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România din această perioadă, putem să prelungim starea de alertă dar, atenţie, nu putem introduce măsuri noi.

Dacă, doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern”, a declarat Lucian Bode în 5 octombrie.

Pe de altă parte, măsurile pot fi luate în baza hotărârilor existente, la nivel local. De exemplu, potrivit pragurilor de incidență stabilite, autoritățile locale pot dispune carantinarea unei localități care depășește 6 cazuri de covid la mia de locuitori. Acest lucru s-a întâmplat deja la nivel mai mic.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a dispus deja diverse măsuri în majoritatea localităților din județ, cum ar fi Bragadiru, Chiajna, Otopeni, Mogoșoaia.

Pe de altă parte, Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis joi, 14 octombrie, către Ministerului Sănătăţii și Prefecturile București și Ilfov, o propunere de carantinare a Capitalei și a localităților din Ilfov unde rata de incidență de peste 20 la mia de locuitori. Propunerea INSP va fi analizată și se va lua o decizie în comitetele locale pentru situații de urgență, cu aprobarea șefului DSU, Raed Arafat.

Florin Cîțu a declarat tot joi că ”momentan nu s-a luat în calcul carantinarea Capitalei”, dar că se ia în calcul necesitatea certificatului verde pentru toate activitățile economie.

”Nu luăm această măsură. Aţi văzut că şi anul trecut a fost această discuţie despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru al Sănătăţii a fost acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activităţile pe care le avem în România, la orice activitate unde intrăm în contact cu persoanele, să avem acest certificat verde, activităţi economice”, a declarat Florin Cîțu joi, 14 octombrie.

De ce nu își asumă autoritățile decizia carantinării

Adrian Zăbavă, analist politic, a explicat pentru Ziare.com că modul de gestionare al pandemiei de coronavirus a fost influențat de evenimentele politice, cum ar fi concursurile electorale interne.

Mai mult, analistul politic susține că astfel de măsuri radicale, cum ar fi carantinarea, reprezintă ”o măsură nepopulară”, drept urmare a fost exclusă.

”Cred că modul în care a fost gestionată politic pandemia a fost influențat de concursurile electorale interne și de faptul că am trăit o perioadă politică destul de tumultoasă.

În consecință, cred că cel puțin anul acesta, deciziile privind modul de gestionare a pandemiei au fost influențate de lucruri conexe și s-a considerat de la un punct încolo că decizii nepopulare nu mai trebuie să fie luate, carantinarea fiind o decizie nepopulară.

Factorul politic în managementul pandemiei a decis că deciziile nepopulare nu se mai iau, sau se iau așa, cu jumătate de măsură. În consecință, după o vară în care am clamat sfârșitul pandemiei, aici fiind vorba și de o strategie comunicațională eronată, care își dovedește limitele astăzi, în valul 4, cele două au dus la ceea ce trăim azi, și anume o criză sanitară care a scăpat de sub controlul politic și politicienii nu mai au curaj să ia măsuri nepopulare”, explică Adrian Zăbavă.

Analistul politic atrage atenția asupra altei posibilități, și anume că anumiți politicieni nu cred în mod deosebit în soluțiile cu care vin specialiștii din domeniul medical.

”Am o vagă impresie că unii dintre politicieni nu cred foarte mult în soluțiile pe care oamenii de știință le propun în gestionarea crizei. Și cred că asta s-a văzut în anumite momente. Cred că există în mentalul politicului ideea că oamenii de știință nu sunt capabili să pună totul în balanță și își văd doar domeniul, fără să pună lucrurile în perspectivă și să balanseze ce înseamnă o carantină pentru un sector economic de exemplu”, concluzionează Adrian Zăbavă.

Va fi spectacol total la ATP Țiriac Open de la București. Cine e showman-ul care și-a anunțat prezența
Va fi spectacol total la ATP Țiriac Open de la București. Cine e showman-ul care și-a anunțat prezența
Tenismanul francez Gael Monfils, soţul ucrainencei Elina Svitolina, va participa la turneul de tenis Ţiriac Open ATP 250 care se va desfăşura la Baza Sportivă Năstase/Marica din Capitală în...
Bucureștiul, în topul orașelor europene cu cele mai ieftine locuințe. De câte salarii medii ai nevoie pentru un apartament de 70 mp
Bucureștiul, în topul orașelor europene cu cele mai ieftine locuințe. De câte salarii medii ai nevoie pentru un apartament de 70 mp
Bucureşti este unul dintre oraşele europene cu cele mai scăzute preţuri ale locuinţelor şi cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilităţii achiziţionării acestora, arată datele unei...
#carantinare, #Bucuresti, #Ilfov, #Covid 19, #incidenta, #masuri , #stiri politice