Bugetele ministerelor, avizate de comisiile parlamentare

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 15:51
2343 citiri
Bugetele ministerelor, avizate de comisiile parlamentare
Foto: Reuters

Toate bugetele ministerelor propuse si discutate marti in comisiile de specialitate din Parlament au primit avizul consultativ pentru aprobarea in plen. Unele dintre ele au plecat din comisii cu amendamente, altele cu sume mai mici sau mari decat era prevazut in proiectul supus dezbaterii.

Bugetul propus pentru Ministerul Administratiei si Internelor a primit, marti, aviz de la comisiile parlamentare de Aparare, fiind admise trei amendamente referitoare la investitii, posturi de politie si asigurarea carburantilor.

La iesirea de la audieri, presedintele Comisiei de aparare din Senat, Teodor Melescanu, a declarat ca Vasile Blaga i-a asigurat ca "prin utilizarea mai buna a fondurilor europene (...) acest proiect poate asigura buna desfasurare a activitatii". De asemenea, Melescanu a spus ca au fost admise trei amendamente, referitoare la investitii, posturi de politie si asigurarea carburantilor, care propun transferul de bani de la un capitol la altul, "fara a afecta nivelul cheltuielilor stabilit".

Bugetul Mediului a fost aprobat

Comisia de administratie publica din Parlament a aprobat, marti, in unanimitate proiectul bugetului Ministerului Mediului si Padurilor, cu 70 de amendamente propuse de senatori si deputati, precum si cu 7-8 amendamente ale ministerului, si l-a trimis comisiei de buget.

Propunerile Ministerului Mediului vizeaza in special rearanjarea sumelor acordate intre capitole pentru o mai buna derulare a activitatii ministerului. Bugetul Ministerului Mediului si Padurilor propus pentru acest an este de 1,59 miliarde lei.

Finantarile cele mai importante vor merge catre protectia mediului, managementul resurselor de apa si deseurilor, precum si pentru realizarea investitiilor care sunt deja in derulare.

Bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat in detrimentul ICR

Parlamentatii din comisiile reunite de cultura au hotarat ca Ministerul Culturii sa primeasca 1% din PIB, ceea ce reprezinta o crestere de peste cinci ori a sumelor prevazute in proiectul de buget, care reprezentau sub 0,2% din PIB, o parte din bani fiind tranferati din bugetul ICR-ului.

Propunerea a fost facuta de senatorul Sergiu Nicolaescu, in conditiile in care ministrul Culturii Kelemen Hunor, desi s-a declarat nemultumit de buget, a mentionat ca il accepta, pentru ca stie care sunt conditile de bugetare. Mai mult, parlamentarii au luat 16 milioane din bugetul Institutului Cultural Roman si i-au trecut la Ministerul Culturii, considerand ca bugetul era mult prea mare pentru ICR.

Horia Roman Patrapevici, presedintele ICR, a fost pus in fata faptului implinit atunci cand a venit la comisia de cultura, el specificand ca in primul rand nu a fost anuntat despre audieri si ca multi parlamentari au preferat sa plece pentru a nu se mai putea reveni asupra scaderii bugetul institutului.

Bugetul ANSVSA avizat cu doua amendamente de 150 milioane lei

Si bugetul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA), in valoare de circa 780 milioane lei, a fost avizat marti de catre membrii comisiilor reunite, impreuna cu doua amendamente in valoare de 150 milioane lei.

Cele doua amendamente votate de membrii celor doua comisii se refera la acordarea de despagubiri (50 milioane lei) si la sustinerea programelor cofinantate de UE. Sursa de finantare a acestora este fondul de rezerva al guvernului.

SPP va primi mai putin bani

Lucian Pahontu, seful Serviciului de Paza si Protectie, a declarat, marti, ca instituitia pe care o reprezinta va primi cu 60 de milioane de lei mai putin din cat buget a cerut, astfel ca investitiile in noul sediu vor fi amanate.

"Bugetul primit de SPP a fost gandit cu cateva prioritati, una dintre ele este indeplinirea misiunilor si asigurarea resurselor necesare pentru a realiza obiectivul principal al acestei institutii. O alta prioritate o reprezinta pregatirea oamenilor si abia apoi asigurarea logisticii pentru continuarea construrii noului sediu", a declarat Pahontu, care a precizat ca din totalul cerut de SPP a fost aprobat cu 60 de milioane mai putin.

Bugetul SIE pe 2010, avizat favorabil si suplimentat

Bugetul Serviciului de Informatii Externe pentru 2010 a primit aviz favorabil, marti, din partea tuturor membrilor comisiei speciale a Deputatilor si Senatului privind exercitarea controlului parlamentar asupra SIE, a anuntat presedintele acestei comisii, social-democratul Gabriel Vlase, informeaza Agerpres.

Parlamentarii au aprobat un amendament privind cresterea cu 10 milioane de euro a bugetului pentru acoperirea unor investitii de ordin tehnic.

Bugetul Educatiei, aprobat cu 240 de amendamente

Bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, de 32,3 miliarde lei, a fost aprobat, marti, de comisiile de invatamant reunite ale parlamentului, si inaintat comisiilor de buget-finante, cu 240 de amendamente.

Printre amendamente se numara majorarea cu 10% a burselor de studii pentru elevi si studenti, precum si cresterea cu aproximativ 15 milioane de lei a fondurilor destinate proiectelor de cercetare, ambele propuse de vicepresedintele Comisiei de invatamant a senatului, fostul ministru Ecaterina Andronescu, potrivit NewsIn.

Pentru alocarea fondurilor pe care le prespun aceste amendamente, membrii comisiilor au propus si diferite surse de finantare. De pilda, pentru cele 15 milioane propuse in plus pentru proiectele de cercetare, s-a avansat ca solutie diminuarea bugetelor de care dispun Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe.

Restul amendamentelor vizeaza, in majoritate, probleme punctuale ale unitatilor de invatamant din intreaga tara.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#bugete aviz 2010, #buget 2010 discutii comisii, #aviz favorabil comisii buget , #stiri politice
Comentarii