Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bugetul pe 2010 a fost adoptat

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 20:52
6165 citiri
Bugetul pe 2010 a fost adoptat

Bugetul de stat pe 2010 a fost adoptat joi de care plenul Parlamentului, in favoarea acestuia inregistrandu-se 192 voturi, iar impotriva 138, nicio abtinere. Doua ore mai tarziu, a fost aprobat si bugetul asigurarilor sociale.

Dezbaterile au decurs mult mai usor dupa ce parlamentarii PSD au anuntat ca renunta sa-si mai sustina amendamentele respinse in comisii. Dupa acest moment, bugetele minsterelor, unul dupa altul, au fost aprobate in doar 40 de minute. Parlamentarii au respins majorarea punctului de pensie. De altfel, niciun amendament de fond depus de social-democrati nu a fost adoptat.

Vezi cum s-au desfasurat dezbaterile finale din Parlament

Reactii la cald

Premierul Emil Boc a spus ca acest buget va aduce speranta si prosperitate romanilor, cu toate ca Mircea Geoana a strigat de la tribuna Parlamentului ca pensionarii vor avea acum nevoie de ambulanta mult mai des, pentru ca nu vor mai avea cu ce trai.

Bugetul nu este vazut cu ochi buni nici de PNL. Fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat imediat dupa votul din Parlament ca acesta este doar un buget formal, fiind convins ca va fi refacut in scurt timp.

"Acest buget este doar o formalitate, sigur in cateva luni ne vor reintalni. Ca bugetul trebuia adoptat de Parlament este un lucru cert, noua insa nu ne-a placut modul in care s-a realizat dezbaterea. Bugetul in sine este deosebit de vulnerabil", a declarat Vosganian.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, este convins ca Romania a indeplinit conditiile pentru eliberarea urmatoarei transe din imprumutul de la FMI, odata ce bugetul a fost aprobat, si spune ca acesta va intra in vigoare de luni, FMI urmand sa trimita o misiune la Bucuresti la mijlocul saptamanii viitoare.

Cum s-au desfasurat dezbaterile?

Parlamentarii au incheiat dezbaterile proiectului de buget pe 2010 dupa patru zile in care mai mult s-au certat si au facut pauze decat au discutat aplicat pe articolele legii.

Prima zi de dezbatere in Parlament a fost marcata de certuri pe teme de natura procedurala, ziua incheindu-se in jurul orei 22:00, cand deputatii au votat, in lipsa celor de la PSD si PNL, proiectul de abilitare a Guvernului sa emita ordonante in perioada vacantei parlamentare.

In cea de-a doua zi de dezbateri, povestea s-a repetat. Dupa numeroase pauze cerute ba de unii, ba de altii, parlamentarii au decis, cu o ora mai devreme de terminarea sedintei, sa o suspende din lipsa de cvorum.

A treia zi a fost chiar productiva, daca o comparam cu primele doua. Pana la ora 14:00, parlamentarii au votat toate articolele bugetului de stat pe 2010. Au fost aprobate bugetele Administratiei Prezidentiale, Senatului si al Camerei Deputatilor, in variantele propuse de Ministerul Finantelor Publice. Totodata, a trecut si bugetul Curtii Constitutionale, fara diminuarea propusa de comisiile reunite de buget-finante.

Insa cu aproape doua ore inainte de finalul programat al sedintei, parlamentarii au decis sa suspende dezbaterile, invocand oboseala.

Si ziua de joi, ultima zi in care parlamentarii mai puteau dezbate amendamentele depuse la buget, a inceput cu peripetii. La ora 10:00, ora anuntata pentru inceperea sedintei, doar 15 parlamentari au fost prezenti in sala, in conditiile in care mii de amendamente asteaptau sa fie dezbatute.

Ulterior sedinta a putut sa inceapa si parlamentarii au reusit sa avizeze bugetele pentru Ministerul Finantelor, al Justitiei, al Apararii, al Administratiei si Internelor si pe cel al Muncii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#buget 2010 adoptat, #dezbateri buget Parlament, #vot buget 2010 , #stiri politice
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
bugetul?...80% bani merg la parlamentari, firme capusa si firme de familie ale politicienilor, plus mafiile partidelor...