Calendarul alegerilor locale 2008

Miercuri, 23 Aprilie 2008, ora 06:00
9302 citiri
Calendarul alegerilor locale 2008

Primul tur al alegerilor locale se desfasoara pe 1 iunie, iar turul al doilea de scrutin, pe data de 15 iunie.

Depunerea candidaturilor s-a incheiat pe 22 aprilie.

Campania electorala incepe cu 30 zile inainte de data alegerilor, pe 2 mai. In ziua de votare, procesul incepe la ora 07.00 si se incheie la ora 21.00.

Cu cel putin 24 de ore inainte de tragerea la sorti a judecatorilor in Biroul Electoral Central, data acesteia se aduce la cunostinta publicului, prin publicarea anuntului in mass-media, de catre Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Desemnarea judecatorilor in Biroul Electoral Central se face, prin tragere la sorti, dintre judecatorii in exercitiu ai Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Aceasta actiune s-a realizat in luna martie.

Partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale vor comunica Biroului Electoral Central, in scris, semnele electorale, in termen de 10 zile de la constituirea Biroului Electoral Central.

A doua zi dupa expirarea termenului de mai sus, BEC aduce la cunostinta publica semnele electorale. Delimitarea si numerotarea sectiilor de votare si aducerea la cunostinta publica a acestora se face de catre primari, in termen de cel mult 20 de zile de la stabilirea datei alegerilor.

Cel mai tarziu la data de 15 aprilie 2008, Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative pune la dispozitia primarilor listele electorale permanente.

Solicitarea acordarii timpilor de antena catre conducerile posturilor de radiodifuziune si televiziune, publice si private sau, dupa caz, ale studiourilor teritoriale ale acestora, se face cel mai tarziu cu 40 de zile inainte de data alegerilor.

In termen de 24 de ore de la inregistrarea fiecarei candidaturi, Biroul Electoral de Circumscriptie afiseaza, la sediul biroului, candidaturile acceptate.

In data de 1 mai 2008 se efectueaza tragerea la sorti pentru stabilirea numarului de ordine de pe buletinele de vot.

Campania electorala incepe in data de 2 mai, la ora 7, si se incheie in 31 mai, la ora 7.

Cel mai tarziu cu 10 zile inaintea datei alegerilor, termen limita 22 mai 2008, se tiparesc buletinele de vot, prin grija prefectilor.

In cel mult 24 de ore de la inchiderea votarii, cel mai tarziu la data de 2 iunie, ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, impreuna cu cel putin doi membri ai Biroului Electoral, stabiliti prin tragere la sorti, predau catre Biroul Electoral de Circumscriptie dosarele cuprinzand rezultatele votarii.

Predarea se efectueaza pe baza de proces-verbal, iar transportul se face cu paza militara.

Formularea de cereri pentru anularea alegerilor intr-o circumscriptie electorala se poate face in termen de cel mult 48 de ore de la inchiderea votarii, termen limita 3 iunie 2008, ora 21.00.

Biroul Electoral Central totalizeaza voturile la nivel national si asigura publicarea lor in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.

Vezi lista sectiilor de votare din municipiul Bucuresti.

Citeste si:
Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria pentru a pune capăt domniei lui Viktor Orban
Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria pentru a pune capăt domniei lui Viktor Orban
Outsiderul Peter Marki-Zay, un conservator de 49 de ani, a câştigat duminică alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria şi va fi contracandidatul premierului în exerciţiu, Viktor Orban, în...
Cum se desfășurau alegerile în comunism, unde prezența la vor se apropia de 100%
Cum se desfășurau alegerile în comunism, unde prezența la vor se apropia de 100%
Prin venirea comuniștilor la putere, după semnarea actului de abdicare de către Regele Mihai I și desființarea partidelor politice, sistemul electoral din România s-a schimbat profund. La...
Sursa: Ziare.com