Capcana în care tot cad românii, de trei decenii

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 10:25
4903 citiri

Luni, PSD prezintă publicului și viitorilor parteneri din PNL măsurile din programul său de guvernare. Așa cum mă așteptăm, ele sunt, în totalitate, măsuri populiste pe care, de-a lungul anilor, le-am învățat pe de rost și care le-au asigurat social-democraților, la fiecare tur de alegeri, între 30 și 45% din voturile populației: plafonări de preţuri, măriri de pensii, salarii şi alocaţii.

În practică, este vorba despre cunoscuta mită electorală, soră cu zahărul și uleiul distribuit populației înainte de alegeri. E ca și cum o echipă de hoți profesioniști ar mitui paznicii de la BNR, pentru a putea devaliza liniștiți seiful central.

La alegerile parlamentare din 2020, PSD a fost nevoit să elimine de pe listele sale parlamentarii care au stârnit mânia maselor în legătură cu distrugerea Justiției, pentru că prezența acestora ar fi subminat cu siguranță rezultatele electorale ale social-democraților. Nu vorbim, deci, despre căință, ci despre pragmatism. Căință ar fi fost dacă oamenii lui Dragnea ar fi fost dați afară din partid. În schimb, ei sunt bine mersi, doar au fost ascunși, pentru o vreme, prin diferite instituții ale statului, dar vor fi reactivați imediat ce partidul va avea nevoie de ei.

Ocazia nesperată de a veni la putere dată social-democraților, în mod absolut stupid, de către Iohannis și de echipa cîțofilă, îi face pe primii să se creadă un fel de salvatori ai neamului. Unul dintre ei chiar spunea că “din Ciuma Roșie ne-am transformat în Crucea Roșie”. Și mai spunea ceva acest domn: că oamenii care i-au adus PSD-ului supranumele de Ciumă Roșie “nu mai sunt în prima linie, nici măcar în a doua linie”.

Cu alte cuvinte, social-democrații ne spun că au rupt legăturile cu trecutul, că partidul a fost reformat și că, de azi înainte, vor fi săraci, dar cinstiți. Dați-mi voie să mă îndoiesc de acest lucru. Lupul își schimbă blana, dar năravul ba. În primul rând, dacă ne uităm la lista de vicepreședinți ai partidului, găsim acolo multe nume controversate: Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Mihai Tudose, Titus Corlățean sau Sorin Grindeanu. Apoi, faptul că în programul de guvernare este constituit exclusiv din pomeni electorale și nu se pomenește, nici măcar în treacăt, despre reforme și investiții, cele care asigura practic progresul unei națiuni, ne arată cam care le sunt intențiile.

Sigur că creșterea nivelului de trai al populației ar trebui să fie pe primele locuri pe agenda oricărui guvern, dar măririle de salarii, pensii și alocații pot fi concretizate doar dacă există o creștere reală a economiei. Creșterile pe consum nu sunt, în realitate, creșteri reale, ci o amăgire. Creșterea economică însemnă să produci mai mult și să și vinzi ceea ce produci (adică, să nu produci pe stoc, ca pe timpul răposatului). Altminteri, aceste creșteri de venituri vor fi înghițite în scurt timp de inflație, pentru că piață monetară va sesiza imediat punerea în circulație a unei mase monetare impostoare și va reacționa pentru a o compensa. Cum? Reducând valoarea celorlalte bancnote aflate în circulație. Asta înseamnă că dacă cetățeanul X are în bancă 10.000 de lei, iar cu acești bani ar putea cumpăra, teoretic, aproximativ 1.600 de litri de benzină, după măririle forțate de salarii, pensii și alocații, el va constata că are tot 10.000 de lei, dar cu acești bani va mai putea cumpără doar 1.400 de litri.

Până când nu vom reuși să înțelegem aceste lucruri, care nu sunt, până la urmă, chiar atât de complicate, ele ținând mai degrabă de bunul simt și de logică decât de științele economice, ne vom lăsa păcăliți din nou și din nou de aceste măsuri populiste. E adevărat, România are nevoie și de protecție socială, dar are nevoie și mai mult de investiții și de reforme structurale, care să ajute atât la creșterea economică, cât și la o mai bună funcționare a instituțiilor statului. Pe când, revenirea la putere a PSD-ului este o garanție a baterii pasului pe loc. Adică, a rămânerii la coada Europei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#PSD, #PNL, #Klaus Iohannis, #Florin Citu, #guvern , #stiri politice