Catolicii isi pot spala din nou pacatele cu indulgente

de Ana Ilie
Marti, 17 Februarie 2009, ora 23:55

   

Catolicii isi pot spala din nou pacatele cu indulgente
Biserica Catolica a anuntat, spre entuziasmul unor credinciosi si mirarea altora, reintroducerea faimoaselor "indulgente".

Nu este insa un rezultat al recesiunii si nici al influentei in scadere a Bisericii. Biserica Catolica are suficienta influenta si bani (si oricum a scos in afara legii vanzarea lor in secolul XVI). Problema este "pacatul".

In ultimele luni, diocezele din intreaga lume au inceput sa ofere credinciosilor catolici indulgente partiale si plenare, informeaza New York Times.

Indulgentele sunt disponibile pentru catolicii care isi marturisesc pacatele si sunt de acord sa se roage in plus, sa faca pelerinaje si donatii, pentru a reduce partial sau total timpul petrecut in Purgatoriu inainte de a ajunge in Rai.

Nu poti sa le cumperi, insa nu strica sa faci o donatie pentru a ajunge sa pui mai repede mana pe una dintre ele, iar rudele celor decedati le pot "asigura" acestora o trecere mai usoara in Rai.

Cele partiale reduc timpul in Purgatoriu printr-un numar clar de zile sau ani, iar cele plenare elimina cu totul Purgatoriul, pana la comiterea unui alt pacat. Pacatosii nu au dreptul insa decat la o indulgenta plenara pe zi.

Controversatele indulgente au fost abandonate, teoretic, de catre Biserica, in 1567 si practic in 1960.

Ultima schisma in sanul Bisericii a pornit tot de la vanzarea indulgentelor - Martin Luther si-a batut in cuie o lista cu cele 95 de teze pe usa bisericii din Wittenberg, prin care cerea interzicerea comertului cu indulgente pentru finantarea constructiei Basilicii Sf. Petru.

In ziua de astazi, indulgentele nu mai implica tranzactii monetare, insa au fost stigmatizate atat de mult timp incat generatiile actuale le asociaza cu Evul Mediu, chestiune care arunca o lumina sumbra asupra Bisericii Catolice.

"De ce le aducem inapoi? Pentru ca pacatul inca exista in lume" a explicat Episcopul Nicholas A. DiMarzio din Brooklyn.

Insa explicatia expertilor este mult mai simpla: indulgentele sunt o buna modalitate de a-i face pe catolici sa se spovedeasca.

"Numarul confesiunilor a tot scazut in ultimii ani si biserica este foarte ingrijorata de asta", explica Reverendul Tom Reese, fost editor al unei publicatii catolice.

Intr-o cultura laicizata, in care se pune accentul pe psihologie si auto-ajutorare, "biserica vrea sa aduca in ecuatie ideea de pacat personal. Indulgentele sunt o modalitate de a le aminti oamenilor de importanta penitentei".

Pentru a fi buni catolici, credinciosii trebuie sa-si marturiseasca pacatele o data pe an, iar spovedania este o conditie de baza pentru obtinerea unei indulgente.

Renasterea indulgentelor face parte dintr-un proces mai indelungat al Bisericii Catolice, care devine mai conservatoare cu fiecare noua masura.

Intoarcerea indulgentelor a inceput cu Papa Paul al II-lea, care a autorizat episcopii sa le ofere in 2000, in cadrul sarbatorilor pentru al treilea mileniu.

"Oferta" a crescut exponential dupa instalarea Papei Benedict, care le-a pus la dispozitia credinciosilor de noua ori in ultimii trei ani. Actuala oferta este legata de sarbatorirea, anul acesta, a Sfantului Pavel, asa ca indulgentele vor fi disponibile inclusiv in iunie.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19344 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Cezar2009
rank 2
Titlul nu se potriveşte
Păcatele si implicit suferinta vesnică datorată lor se pot spăla numai prin pocăinta de păcate pe care o poate face omul in timpul vietii pămantesti. Indulgentele sunt doar rugăciuni, slujbe sau alte fapte bune care sterg doar păcatele mici (făcute fără voie sau cu voie, dar in lucru mic) sau mai pot sterge urmele păcatelor mari DE CARE OMUL A FĂCUT DEJA POCĂINŢĂ. Dar dacă o persoană moare cu sufletul necurătit de păcate, atunci nu mai poate fi ajutată. Acelasi lucru e valabil si in Biserica Ortodoxă.
Studiez aceste lucruri de multi ani, iar acum fac doctoratul in filosofie crestina. Nu ca sa ma laud spun ce studii am, ci pentru a arata ca sunt bine pregatit in domeniu.
Pocăinta de păcate nu trebuie amanată niciodată, din cel putin două motive: in primul rand pentru că nu se stie clipa decesului, iar cine moare cu sufletul necurătit de păcate nu mai poate avea iertare si ajunge in suferinta vesnică a iadului. In al doilea rand, de regulă, clipa decesului il surprinde pe om după cum trăieste: dacă a trăit in viată departe de calea lui Dumnezeu, de obicei tot asa il surprinde clipa decesului: departe de Dumnezeu, cu sufletul necurătit de păcate. Dumnezeu este iubitor dar este si drept. Existenta suferintei vesnice a iadului este un adevăr revelat de Dumnezeu si nu este o răzbunare a lui, ci este pedeapsa dreptătii instituite de el. Totusi nu Dumnezeu trimite in iad, ci păcatele pentru care nu s-a făcut pocăintă pe pămant il duc pe om la iad. In iubirea lui, Dumnezeu ne acordă iertare dacă ne intoarcem la el in viata pămantească, iar in dreptatea lui nu-i poate primi in rai pe cei care nu s-au intors la el in viata pămantească. Dreptatea lui se manifestă mai ales după moarte. Nu-i poate primi in rai si pe păcătosii care n-au făcut pocăintă de păcate, pentru că ar insemna să fie nedrept, iar el, ca Fiintă perfectă nu poate fi nedrept. Si nici nu poate minti, iar in Biblie ne vorbeste de multe ori atat despre fericirea vesnică, cat si despre suferinta vesnică.
Sunt foarte multe argumente si dovezi că există Dumnezeu si viată dincolo de moarte. Unele dintre ele sunt redate pe blogul următor:
http://www.cezar-iasi.blogspot.com/
Pe blog mai puteti vedea : inregistrări video cu miracole, videoclipuri, legături cu numeroase site-uri foarte interesante (unele dintre ele contin si posturi TV on-line si posturi de radio), cărti foarte intersante care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare in propriul calculator), articole, adrese, numere de telefon si site-uri ale unor asociatii care oferă servicii gratuite, etc.
Puteti intra si pe blogul următor :
http://www.augustincezar.blogspot.com/
Vă rog intrati pe bloguri si trimiteti-le mai departe ca să fie de folos si altora. Chiar se merită.
lavinia
rank 5
religia este relativa
Mos bazil
rank 5
..dar credintza
..e vesnica.
Marion
rank 5
Mosule,
Ai fie o intelegere neclara a definitiei religiei sau nu esti familiar cu intelesul cuvantului "vesnic". Religia isi traieste ulitimile zile, spiritualul va dainui in eternitate.
reiki
rank 2
sa nu
se confunde biserica cu credinta si amindoua cu dumnezeu
sunt total tei puncte diferite.
Thomas Becket
rank 1
Definitii....
Religia este credintza organizata

Biserica este institutia care administreaza religia

Personal sunt agnostic dar cred ca "pacatele" nu se cumpara cu bani (fie dati direct, fie "donatii").
tataie2010
rank 4
Indulgenţe papale
Pentru a celebra incheierea mileniului, papa Ioan Paul al II-lea a proclamat anul 2000 drept Anul Sfant si le oferă indulgente celor care fac pelerinaje la Roma, precizează ziarul L’Osservatore Romano. In Catolicism, indulgenta este o modalitate de a fi scutit de pedeapsa pentru păcat. In ziarul Vaticanului se spune: "Fiecare faptă bună făcută sub har merită o răsplată“. Totusi, in acelasi ziar se afirmă că această practică dă totodată nastere unor intrebări interesante, cum ar fi: "Dacă harul iertător al lui Dumnezeu le este dat tuturor, de ce mai este necesar ca Biserica să ofere indulgente?“ sau "Dacă Biserica poate oferi indulgente plenare [absolute], de ce se mai complică si cu indulgente partiale?“.
Jitul
rank 1
BISERICA UNITA CRESTINA
Unificarea Bisericilor catolice, Ortodoxe si Protestante intr-o singura biserica "Biserica Unita Crestina", biserica dorita de Jisus, este singura cale de a lupta contra catastrofelor: crize economice, razboaie, somaj, foamete, boli, etc.
Mos Nicolae
rank 1
Biserica
este numi una, formata din cei ce s-au spalat pacatele
in singele Mielului lui Dumnezeu, adica Isus Chistos.
Tot ce trece peste aceasta este religie numai care duce la
pierdera sufletului.
Biserica unita este alta indulgenta care este tot atit de
inselatoate ca cele catolice.
Malutan
rank 1
Biserica
Nu poate fi decat una , CEA VIE formata din SUFLETELE CELOR POCAITI .
De pacat nu scapi cu bani sau cu binefaceri sau cu ranguri inalte , de pacat SCAPI NUMAI PRIN POCAINTA , adica sa recunosti ca ai pacatuit SA TE CAIEST , SA CERI IERTARE si sa nu mai INFAPTUESTI PACATU
Numai in SANGELE LUI AVEM IERTAREA PACATELOR , fara bani si fara plata
Cele trei formatiuni nu se vor unii decat in perioada apocaliptica sa-l slujeasca pe SATAN nu pe MIELUL LUI DUMNEZEU
Marion
rank 5
Celor de mai sus
Isus nu a dorit sa stabileasca nici o biserica. Asta e o alta minciuna propagata de biserica si e fundamentata pe un pasaj lipit in Biblie cu cateva sute de ani in urma. Asa cum se poate vedea si din Matei 6:5, Isus avea o parere foarte proasta despre institutiile religioase si despre cei care-si purtau credinta pe frunte prin locuri publice. La originea lui cuvantul "biserica" inseamna "o adunare" de oameni. Ideea era ca oamenii sa se adune si sa invete, sa se cultive impreuna, nu sa cante osanale pe nas, sa se inchine si sa sarute icoane. Bisrica de azi e facuta insa dupa modelul templului pagan, un model pe care Isus nu l-a sprijinit niciodata. Atat Paul cat si Isus puneau accent pe cunoastere si nu pe credinta. Dar cine citeste Biblia cand relgia e o institutie a profitului financial si al jocurilor politice?
Lukianos
rank 1
Marion,
Nu-i pentru prima data cind iti spun ca spoiala de cultura religiosa pe care o afisezi cu nonsalanta nu-i nici macar la nivelul brigadierului cultural pentru invatamintul ateist-stiintific de la sate. Chiar nu ai deloc simtul ridicolului?

Ideea era precis ca lumea sa se adune si sa slaveasca pe Dumnezeu (vezi Vechiul Testament si indicatiile exacte pe care Dumnezeu le da lui Aron - fratele lui Moise - si fiilor sai despre cum trebuie slujba sa se faca, cum sa arate Templul, cum sa fie imbracamintea preoteasca, etc.). Biserica Ortodoxa continua biserica Vechiului Testament in vremurile Legii Celei Noi. Biserica este trupul lui Isus, care este unul, adevarul este unul, si de aceea biserica este una (cea ortodoxa). Celelalte asa zise biserici sint apostate - eretice si, implicit, lipsite de har.
ION D
rank 1
Credinta si Biserica
Intre aceste doua a existat o mare tradare.Credinta in D=zeu ne-a readus-oISUS.Biserica a infintat-oPavel.Nu este clar de ce trebuit sa tradeze Saul.Multevin de la Constantin incoace,nu vom afla nici odata,ce ,cum si cat.Una din acuzatiile pentru care AU murit o parte din Templieri,a fost scuipare crucii,pe care o considerau mijlocul de tortura cu care a fost ucis Cristos.Daca va reveni Isus,oare ce va crede despre cruce?Noi avem un D=mnezeu si santem norocosi,Altii demult cand aveau nevoie trebuiau sa isi faca unul,credem si in jertfa lui ISUS.Dar regulile bisericii si religia seamana uneori prea mult cu cele zece[15]porunci
revelatia
rank 1
revelatia.ro
Engl. subtitled Rom

http://revelatia.ro/docs/205.html
gaga
rank 1
1
tu esti in afara subiectului
gaga
rank 1
1
tu esti in afara subiectului
Jitul
rank 1
BISERICA UNITA CRESTINA
Unificarea Bisericilor catolice, Ortodoxe si Protestante intr-o singura biserica "Biserica Unita Crestina", biserica dorita de Jisus, este singura cale de a lupta contra catastrofelor: crize economice, razboaie, somaj, foamete, boli, etc.
revelatia
rank 1
revelatia.ro - f. important!
Engl. subtitled Rom.
http://revelatia.ro/docs/205.html
Jitul
rank 1
BISERICA UNITA CRESTINA
Unificarea Bisericilor catolice, Ortodoxe si Protestante intr-o singura biserica "Biserica Unita Crestina", biserica dorita de Jisus, este singura cale de a lupta contra catastrofelor: crize economice, razboaie, somaj, foamete, boli, etc.
Cel care nu crede ce spun popii si politicienii...
rank 1
Nedumerire...
Indulgentele astea se aplica si 'girezii' de popi pedofili si homo, ori numa' credinciosilor care practica pozitia misionarului ?!...Eu cred ca Vaticanul ar trebui sa umble la alte 'parghii', ca sa obtina rezultate ( de ex., sa lase popii sa se casatoreasca sau sa aiba relatii normale cu sexul opus, chiar in afara casatoriei !)...Cat despre 'purgatoriu', le reamintesc ' eminentelor ' ca traim in sec. al XXI-lea ( si ca Pamantul nu mai e de multa vreme 'buricul' Universului, iar soarele nu se invarte in jurul nostru ) si ca ar face bine sa se...adapteze dupa stiinta ( cum au facut-o de atatea ori in trecut )...Asta, daca doresc sa ...calauzeasca turma ...in loc s-o rataceasca !
vici'lentu
rank 1
penibil !
pe cand reintroducerea inchizitiei ? catolocii doar asa s-au impuns in lume , prin teroare , ruguri , minciuni si falsuri istorice . apropos , dupa ce am zis asta despre spurcatii de catolici *** , dau niste banuti si-mi cumpar iertarea pacatelor . ASA VA PLACE , CATOLICILOR ?
WMV
rank 1
esti jalnic
.
Luther
rank 1
astia sunt de pe alta lume
iar incepeti ?!
parca v-ati mai facut de *** candva cu indulgentele astea ...
opinius
rank 1
curat mestesug de tampeala
DAR NU VAD NICI O DEASEBIRE DE PRACTIVILE ORTODOXE SAU PROTESTANTE.
TOTI PROMOVEAZA DONATIILE (ORICE SUMA) PENTRU A STRANGE "AVERE SUS IN CER".
LA FEL SI CU PARASTASELE.

DECI NICI O DIFERENTA.
SA NU RADEM DE CATOLICI PENTRU CA NU SUNTEM NOI MA BREJI.
~IC~
rank 5
Vaticanul=Scaunul lui Antihrist
Papa=Omu lui Antihrist
Biserica Catolica=Puterea lui Antihrist

Iar ceea ce spui tu Jitul cu unificarea bisericilor...exact asta se doreste si face parte din "new world order"
credinciosul
rank 1
asa-i!
Amin
Toma.
rank 5
Confetii pentru prostime
Inca o galusca pentru intoxicat naivii. Excrocheria nu renunta cu una cu doua la mijloacele de racolare si intretinere a sclaviei mintale.

Auzi tampenie "Cele partiale reduc timpul in Purgatoriu printr-un numar clar de zile sau ani". Pai in cazul asta, eu mi-am asigurat nemurirea: un numar infinit de zile purgatoriale. Am sa stau acolo pana se oftica popii si pun afisul cu "Inventar" pe usa raiului plin cu ***.
Toma.
rank 5
cuvantul era
T_E_M_B_E_L_I
Geo@rge
rank 1
Catalicismul - sistem religios opresiv...
1.Biserica catolica "spala" pacatele cu indulgente, dar Biblia spune: "In Isus Cristos avem rascumpararea, prin sangele Lui iertarea pacatelor(Efes.1.7) Si in nimeni altul nu este mantuire decat in El, in Fiul lui Dumnezeu care S-a jertfit pentru pacatele noastre.
2. Domnul Isus Cristos a zis: " Daca voieste cineva sa vina dupa Mine,sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze" (Mat.16.24). Deci El, Dumnezeu, a spus ca numai daca vrea cineva sa Il urmeze, cu alte cuvinte sa se pocaiasca si sa-L slujeasca pe Dumnzeu si nu obligatoriu, dar papalitatea cu unealta ei diabolica danumita inchizitie, si-au permis sa schingiuiasca pe acei care nu le impartaseau credinta lor... Nu stiu cum le-ar pica, daca ar fi si ei fortati de musulmani sau budisti pentru a adopta credinta lor. Ma intreb si eu...
3. Cineva a zis ca religia falsa sa demasca singura, prin aceea ca persecuta pe altii, si nu-i tolereaza cu dragoste si intelegere cum cere Dumnezeu.
enache
rank 1
indulgentele
Vaticanul, care este si un stat (deci laic) a intrat i'si el in criza mondiala si a gasit un mijloc de a obtine bani pentru atatia ambadsadori si personal doiplomatic etc. Asta e adevaratul motiv. Dar in sec.XXI nu stiu daca tine...
gigi autonomu'
rank 1
banuiesc ca esti evreu...
sau ai uitat sa ti iei rudotelu...vezi ca e gratis acu nu mai grei prietene
gigi autonomu,
rank 1
e pentru -IC-
.
enache
rank 1
nu e evreu IC
E din una dintre confesiunile protestante. Am intalnit, daca nu ma insel adventisti care spuneau asa ceva.
~IC~
rank 5
Nu sunt nici evreu, nici adventist, nici n-am nevoie de rudotel :)) Sunt doar crestin...Nu-mi place sa ma identific cu nicio religie.
Popa Tanda
rank 1
Nu cred ca Dumnezeu iarta in schimbul donatiilor, ci in schimbul iertarii altora
E o eroare dogmatica moarta din sec. 19. Nu ma asteptam la o asemenea masura din partea papei Benedict, despre care stiu ca este un erudit, deci cu simtul realitatii... sunt socat. Numai de asta nu avea nevoie un crestinism care si asa abia se mai poate argumenta in societatile tot mai seculare. Un crestinism, receptat ca o boala, cu solutii tardive si neadecvate la problemele actuale ale oamenilor. De ce? Pentru ca omul actual cauta valori materiale, si-si cultiva propria imagine, traieste, respira din propria imagine, cauta confirmarea celor din jur, un statut; cam la atat se rezuma spiritualitatea omului de azi.
Se mai zice ca crestinismul este o frana a progresului.
Progres spre ce? ii intreb pe contestatarii crestinismului. Spre cunoasterea stiintifica? Materia are o limita: noi suntem limita ei, fizicul tau nu-ti permite mai mult, nici macar 4 ani lumina sa-i pierzi din viata ca sa ajungi la prima stea: Alfa Centauri. Acesti 4 ani vrei sa-i traiesti langa cei dragi. Putem cunoaste orice (sunt o gramada de filosofi moderni care ma contrazic, in frunte cu Popper), mai putin pe noi insine ne cunoastem.
Progres spre o societate mai buna? Nu exista, vezi ca de la Republica lui Platon pana la Utopia lui Thomas Morus, problema s-a dezbatut mult, ba chiar comunismul a incercat s-o aplice, "epoca de aur"-societatea perfecta. Nu e posibila; un rai terestru nu e posibil decat in teorie. Disputele privind formele de guvernare au ca paradigma paradisul imediat, nostalgia raiului (zice Eliade). Scoateti crestinismul din om, cu ce inlocuiti golul creat acolo? Cum arata un umanism necrestin (umanismul ca si Europa de azi sunt copiii crestinismului, dar care n-au vrut niciodata sa-l recunosca de parinte)? Poate voi fi intrebat: oare crestinismul monopolizeaza umanismul, de ce nu si un umanism necrestin, ca poparele Asiei? Vedeti cate tari asiatice au pedeapsa cu ***, spre deosebire de cele europene, sau in ce criza de repere se afla Asia acum, inclusiv India, al carei trecut religios o recomanda ca exceptie. Dar si Europa a avut cruzimile ei, tocmai cand parea mai religioasa, razboaiele apar din motive religioase. Nicidecum, nu religia este responsabila de atrocitati, ci interpretarea si aplicarea proasta a ei, adica prostia unora; faceti discernamantul asta! Cel mai religios este acela care-si iubeste aproapele, nu cel care-l ucide in numele Binelui.
Protestul ateilor nu este impotriva functiei religioase a omului, ci impotriva formelor religioase, vizibile social. Religia este o functie umana prea mare ca sa nu fie vizibila in colectivitate, orice incercare a societatilor actuale de o izola in sfera privata este un esec: religia este o declaratie publica de iubire care nu contravine cu nimic iubirilor altora.
O societate perfecta tine de perfectiunea indivizilor ei in parte. Concluzia? O stim toti... Cautati raiul in bunatatea din voi insiva.
..I.
rank 1
nu numai ca e o frana .. e un dezastru
Eu nu inteleg ce tot cautati voi asa zisii credinciosi cu degetele pe o tastatura de calculator (pe care l-a oferit umanitatii stiinta si nu religia ) Va folositi de televiziune ziare si radio ( pe care le-a oferit umanitatii stiinta si nu religia ) ca sa imprastiati prostiile din capul unor dezaxati. Pentru unii ca voi .. magarul sa va fie mijloc de transport si predicile in piata si pe strada ar trebui sa ajunga . Si nu care cumva sa va urcati in tren , masina avion , vapor .. ca toate sunt produse ale satanei .. nu le-a inventat vre-un popa. Asa sa va vad de maine incolo =))
Popa Tanda
rank 1
Stiinta vs. Religie
1.Tremenul de religie are 2 intelesuri generale:
a. de sistem religios major, cu istorie, doctrina, cult, si vasta raspandire. Acesta este intelesul comun al termenului de religie; adica Budismul, Crestinismul, Islamul, Jainismul etc. sunt sisteme religioase. Catolicismul, protestantismul, ortodoxia, fiind factiuni ale aceleiasi tulpini, numita crestinism, se numesc confesiuni. BOR, EKD, ROCOR, etc, sunt unitati administrative bisericesti. Ele nu se confunda cu religia. Mai vad pe forum declaratii de felul: eu sunt areligios dar cred intr-un Dumnezeu universal. E un nonsens, pentru ca simplu fapt de a crede, te face sa ai calitatea de religios. Poti crede intr-un Dumnezeu fara sa fii religios? Nu poti. Dar poti crede intr-un Dumnezeu fara sa subscrii unui sistem religios major ca :budismul, crestinismul, mozaismul, islamul, etc.? Da. Asta e altceva, nu inseamna ca ti-ai pierdut calitatea de a fi religios. (Asta ca sa te obisnuiesti cu terminologia, pentru ca se folosesc acesti termeni impropriu).
b. Stiintific, intr-un sens mai restrans, religia este un fenomen uman, social, psihologic, filosofic, (peiorativ spunand, si financiar). Daca citesti Eliade, Van der Leeuw, Dumezil, Petazzoni, Velasco (fenomenologi ai religiei, care pun problema stiintific), etc. te vei convinge mai bine de sensul al doilea in care eu vorbesc cu preponderenta.
2. Ce caut eu la tastatura. Anumite sisteme religioase influenteaza devenirea istorica a lumii unde se manifesta, inclusiv descoperirile stiintifice. Crestinismul autentic nu manifesta nici o incopatibilitate intre stiinta si religie, asta a fost un accident al scolasticii, care a durat cateva secole. Cutitul este o descoperire a omului de Cro-Magnon, dar poate fi o unealta buna cand tai painea si o unealta rea cand injughii pe cineva, calculatorul un instrument bun cand descui capul unora, si unul rau cand te uiti pe site-uri porno, televizorul cand urmaresti stirile e bun, si rau cand ii aloci mai mult timp in detrimentul copiilor tai, dinamita lui Alfred Nobel ditruge roca pentru excavatii, dar ucide in razboi. Si exemplele continua, destinatia conteaza, cuceririle tehnicii au valoare instrumentala, nu finala, nimeni dintre preotii destupati nu ar crede ca stiinta este rea. Spiritul capitalismului s-a nascut din etica protestanta, care ghici, era crestina, vezi Max Weber (poate ai citit cartea lui de capatai).
De aceea nu exista conflict intre materie si spirit, intre cuceririle stiintei si convingerile mele, cu atat mai putina este justificata atitudinea ta de a ti le revendica in numele celor areligiosi. Exista tamplari care urasc televizoarele, dar nu din motive religioase, dupa etica ta n-ar trebui sa se uite la ele. Exista aviatori care urasc parasutele, dar trebuie sa sara cu ele sa-si salveze vietile. Probabil stii ce valenta are Uraniul din Tabelul lui Mendeleev, dar nu e suficient ca sa restrictonezi accesul meu la taste in numele progresului stiintific.
Transilvanean
rank 1
RUSINE www.ziare.com pentru acest NEADEVAR
Pacat ca aceasta stire e scrisa de un redactor "anonim" care nu a avut curajul sa se semneze deoarece stia prea bine ca ceea ce scrie nu are acoperire in realitate si nici in documentele recente de la Vatican. Totul se bazeaza pe o asa zisa declaratie a unui prelat din America, Episcopul Nicholas A. din Brooklyn, care nu este vocea oficiala a Bisericii Catolice. E bine de stiut ca de la Luther incoace indulgentele nu s-au mai cumparat, ci au fost intotdeauna actiuni de har si de milostivire a lui Dumnezeu in favoarea credinciosilor. A te intoarce acum in evul mediu prin lansarea unei stiri false pentru o lume care nu este in cunostinta de cauza inseamna a manipula constintele si a le prezenta un neadevar. Pacat ca se cauta doar senzatia jurnalistica in detrimentul realitatii deoarece Biserica Catolica de la Vatican nu a elaborat in ultima vreme nici un document in sensul acesta. Ar fi bine ca wwww.ziare.com sa nu-si piarda credibilitatea printre cititori prin lansarea unor stiri "semnate" (a la Caragiale) de jurnalisti anonimi. Oare nu ar trebui, prin lege, ca cel care publica o stire intr-un ziar (ori chiar pe net) sa si semneze cu numele intreg ceea ce afirma??? Mi se pare elementar acest lucru.
Mos bazil
rank 5
"ciudat" e a altceva
..o "gramada" de "istetzi" se dau intermediari intre OM si Dumnezeu.
Nu-i nebun cine cere , ci-i nebun cine ...."pune botu".
"Prostia"...se plateste...cu bani....grei.
Marion
rank 5
Bineinteles ca Vaticanul e disperat dupa bani
Se stie de ani de zile ca Biserica Catolica e intr-o criza de zile mari. Sute de biserici au fost inchise peste tot in lume, nu mai au preoti, scolile si universitatile lor nu mai produc veniturile care le produceau acum 50 de ani. Biserica va supravietui doar atata timp cat are bani. De aceea si biserica noastra ortodoxa e atat de avida dupa cele lumesti pentru ca, la urma urmei, biserica e o institutie la fel ca oricare alta si nu va pluti decat daca e o institutie profitabila. Singura diferenta e ca institutia bisricii nu produce nimic altceva decat iluzii desarte si e fundamentata pe ignoranta si credulitatea celor multi. Catolicii nu devin mai "conservativi" asa cum scrie articolul, ei se reintorc disperati la practici practicate in epoca neagra a istoriei omenirii total rupti de realitatea secolului 21. Ma indoiesc ca lumea se va repezii sa cumpere niste iluzorii indulgente cand oamenii isi pierd slujble si nu stiu cum vor trai de azi pe maine.
marlanie
rank 1
He he he! Titlul articolului ar trebui sa fie: 'Biserica Catolica in vremuri de criza
financiara".

Vechiul truc al indulgentelor nu functioneaza d-lor.

Indulgentele n-au spalat niciodata pacatele si nu le pot spala nici acum, chiar daca sunt produse ca rezultat al coruptiei institutiei care ar trebui sa-i spuna omului adevarul si sa-l indrume catre bine.

Interesant cum marile religii si biserici au slujit intotdeauna statele respective (vezi cruciadele) sau capii corupti dinauntrul organizatiilor bisericesti.

Scopul bisericii este sa propovaduiasca evanghelia nu sa-i invete pe oameni cum sa plateasca bani pentru libertatea de a face rau.

Li se implineste cuvantul care a zis: "au transformat adevarul in minciuna si minciuna in adevar". Indulgentele merg impotriva invataturii Scripturale si nu au nimic de-a face cu viata spirituala ci cu dorinta unora de a face bani.
Anonymous
rank 1
religia este relativa total
Anonymous
rank 1
religia este total relativa
Anonymous
rank
biserica este relativa
mihai din germ
rank
S:O:S:
prin singele LUI iertarea pacatelor Col c1 v14 .
Geo@rge
rank
Pentru ..I.
Intr-adevar:
1. Religia a fost si va fi o frana in calea progresului, si de ce nu? o arma de expoatare, asa cum spunea si Eminescu in "Imparat si proletari", dar sa ne intelegem: aceasta e RELIGIA, cu tot cortegiul ei de dogme si faradelegi care nu au nimic cu CREDINTA CURATA SI ADEVARATA in Dumnezeu...Religie inseamna budism obscur care se inchina si la animale( cum ar fi vaca); religie inseamna islamism fanatic care terorizeaza si omoara oameni nevinovati crezand iluzoriu ca va primi un loc in Rai; religie inseamna orice sistem religios bazat pe datini si oboceiuri omenesti si nu pe Cuvantul lui Dumnezeu; religie inseamna sa te inchini si la sfinti si sa practici cultul mortilor in schimbul inchinarii in Duh si adevar numai lui Dumnezeu etc, etc...
2.Aveti dreptate cand spuneti ca cei religiosi nu ar trebui sa beneficieze de progresele stiintei, pt ca nu dumnezeii lor i-a inspirat si le-a dat materialele necesare oamenilor de stiinta sa le faca, ci DUMNEZEUL VESNIC CARE ESTE CREATORUL INTREGULUI UNIVERS( merg de multe ori cu avionul si ma minunez cata intelepciune a dat Dumnezeu oamenilor sa faca un asemenea aparat, si nu numai intelepciune, ci si materialele necesare cat si aerul care il tine la inaltime. Slava si glorie Lui!).
3. Credinciosii adevarati nu sunt in stare sa jigneasca pe cineva, sa se razbune, sa-i faca rau; ei fiind gata sa intoarca si celalalt obraz daca este unul lovit , ajuta pe cel in nevoie , il ridica pe cel cazut, asa cum a facut si Domnul lor etc, etc...
4. Toti acei care criticati sistemele religioase, faceti deosebire intre RELIGIE "o arma de dansii inventata", si credinta sfanta in Dumnezeu!
5. Va sigur ca daca nu ar fi aceasta ceata fff mica de credinciosi care se roaga si pentru voi si pentru pacea de pe pamant, de mult omenirea aceasta ar fi disparut...Dumnezeu sa va binecuvanteze cu lumina de sus si cu intelegere.
eujkkjkjk
rank
_
Sa va fie rusine, presa lui peste, copiati articole intregi in loc sa scrieti si voi ceva...
soarec
rank
indulgente.....
problema este probabil la traducere...pentru ca atunci cind trecem dincolo mergem ori sus ori jos...cei care ramin intre cele doua lumi se vor duce pina la urma tot intr-unul din cele 2 locuri...asa ca atentie la ceea ce scrieti,cei care citesc pot fi indusi in eroare printr-o informatie eronata
Dizzy
rank
Vanzari
Vand: loc in Rai. Negociabil, accept donatii. Vanzator serios, sediu central la Vatican, sucursale in toata lumea. Locuri limitate, cumparati acum! Atentie: din varianta full-option puteti cumpara doar 1 pe zi.
titel14
rank
dureros
Da omul s-a nascut liber si nu este obligat sa adere la o religie(credinta),dar ce am citit pana acum pe forum ma doare sufletul cand vad si aud asemenea cuvinte si idei.unii dintre voi sunteti(care ati scris)de plans.judecati lucrurile cu "CURU NU CU CAPUL" vai de voi, mai bine nu va-ti fi nascut.iar cu indulgentele,doamne ce ticalosie,pana unde s-a ajuns,Unica plata a pacatului este pocainta si smerenia,numai asa poti cumpara PACATUL.Sunt un crestin ortodox nascut,crescut,convins si asa vreau sa mor.
de aia ne merge asa de bine ca avem atatea minti bolnave care gandesc ca unii dintre voi.Dumnezeu sa va ierte ca nu stiti ce vorbiti.AMIN(adica asa sa fie)
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor