Ce-a avut si ce-a pierdut Educatia?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Mai 2009, ora 12:25
4387 citiri
Ce-a avut si ce-a pierdut Educatia?

In Educatie e pace. Fragila insa acoperitoare, probabil, pana la sfarsitul anului scolar. Profesorii au obtinut un singur lucru cert: nu le vor scadea salariile.

Daca in toamna se vedeau fericitii castigatori ai unei legi nerealiste care le majora lefurile cu 50%, iata-i acum luptandu-se pentru ceea ce pe-atunci reprezenta o varianta inacceptabila: inghetarea salariilor.

Acordul semnat de federatiile de invatamant cu reprezentantii Guvernului lasa insa deschisa calea disponibilizarilor.

Revenirea la normalitate

Este, de fapt, o reintrare in normalitate. La vreme de criza nu putem vorbi despre majorari salariale. De fapt, profesorii ar trebui sa fie fericiti cu inghetarea salariilor. In mediul privat, lovit in plin de falimente, disponibilizari si scaderi salariale, de multe ori voluntare, ca alternativa la somaj, o astfel de inghetare reprezinta un vis frumos.

Dascalii au fost treziti dintr-o minciuna in care, pana la urma, s-au complacut.

Cea mai mare pierdere nu este insa pentru ei. Cea mai mare pierdere este pentru elevi.

Pe termen scurt, tensiunea acumulata in ultimele zile de "dam teza, nu dam teza", si prelungirea inutila a emotiilor le-ar putea afecta celor mai emotivi performanta la testul de limba romana. Cel mai rau este insa efectul pe termen lung.

Adio, reforma!

Pornit intr-o ordine gresita, tandemul bani-reforma duce la esecul celei de-a doua. Dupa cum recunostea insusi presedintele, partea de intelegere privind banii nefiind respectata, nu poate fi ceruta nici partea cu reforma. Ne vom alege asadar cu noi generatii de analfabeti functionali, sfertodocti cu diploma, total inadaptati la viata reala.

Sa nu uitam ca si Marian Vanghelie, de exemplu, are Bacalaureatul, desi nu vreau sa ma gandesc cum ar arata un text scris dupa dictare de primarul sectorului 5.

Din pacate, scandalul salarizarii si imensa minciuna electorala au aruncat in derizoriu un proiect de reformare a invatamantului foarte bine gandit, cel intocmit de comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea.

Prevederile pachetului de legi, despre care s-a vorbit nedrept, dar explicabil de putin, contin prevederi total indigeste pentru multi profesori, lideri sindicali si, in primul rand, parlamentari care sunt si cadre universitare cu multe norme la fabrici de diplome.

Oamenii acestia oricum ar fi facut tot ce puteau pentru a bloca prevederi impotriva nepotismului in universitati, care pedepsesc mult mai drastic plagiatul sau limiteaza normele. Acum nici nu trebuie sa se oboseasca prea tare.

Victoria mediocritatii

Daca n-am primit bani, nici vorba de reforma vor spune acum toti cei vizati de ea, adica exact cei carora le convine de minune supa calduta in care se scalda invatamantul romanesc: nici profesorii nu sunt bine platiti, dar nici invatamantul nu e de calitate. Ca in bancul comunistilor, ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim.

Asa ca parintii vor fi in continuare obligati sa apeleze la meditatii. Dascalii aflati in industria mediatiilor o duc chiar mai bine decat daca ar avea un salariu mai mare, dar ar trebui sa-si invete copiii la scoala tot ce-i invata in particular.

Tinerii competenti, cei care ar putea aduce calitate si o alta mentalitate in invatamant se vor tine la fel de departe ca pana acum, descurajati fie de lefuri, fie de clanurile care domina universitatile.

Probabil ca vor pleca, cat de curand, si cei cativa ultimi mohicani de acest fel, ramasi in invatamant dintr-o minunata, dar masochista dragoste pentru elevi si meserie.

In invatamantul romanesc nu au invins nici profesorii, nici guvernantii, nici elevii si nici parintii. A invins din nou mediocritatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#invatamant romanesc, #teza unica romana, #profesori elevi teza , #stiri politice