Ce ai face pentru Romania?

Sambata, 29 Noiembrie 2008, ora 22:09
2490 citiri
Ce ai face pentru Romania?

Criza economica pe care o traverseaza intreaga lume a adus in prin plan diferite gesturi personale de sacrificiu: in propriul interes, pentru salvarea unor companii sau chiar pentru a da o mana de ajutor tarii in care te-ai nascut si traiesti.

Tot mai multi angajati sunt informati ca, pe termen nelimitat le-au fost "inghetate" salariile, ca anul asta nu mai vine prima de Craciun sau ca au fost "taiate" sporurile si beneficiile de care se bucurau pana acum. Accepta, pentru ca este o alternativa rezonabila la pierderea locului de munca.

In unele companii, angajatii chiar negociaza cu firmele pentru care lucreaza sa li se reduca salariile, ca sa nu fie disponibilizati. Este o politica uzuala in Occident, asa numitul "salary sacrifice", prin care angajatii accepta o reducere temporara a salariilor cu un anumit procent (in general cu 15-20%), pentru a-si pastra locurile de munca.

La nivelul Comisiei Europene s-a propus si se discuta chiar introducerea saptamanii de lucru de sase zile, ceea ce ar presupune un sacrificiu generalizat, desi e discutabil daca asta va ajuta cu ceva companiile, care in aceasta perioada fac disponibilizari masive de personal din lipsa de comenzi.

Si sefii de companii au anuntat gesturi de "sacrificiu" personal, pentru a ajuta compania pe care o conduc sa treaca de perioada de criza. "Sunt pregatit sa particip la sacrificiu", a declarat seful General Motors, Rick Wagoner, cand a anuntat ca va accepta injumatatirea salarului sau anual, ca un efort pentru redresarea companiei sale aflata in dificultate.

Robert Nardelli, CEO-ul Chrysler a anuntat chiar ca este pregatit sa accepte un salariu anual de 1 dolar. Am putea sa spunem ca gesturile lor nu sunt doar "simbolice" avand in vedere ca fiecare dintre acestia au salarii anuale de zeci de milioane de dolari. Dar nici nu e cazul sa le plangem de mila.

Sacrificiu sau doar parada de patriotism?

Si in Romania s-a facut apel la anumite "sacrificii personale" pe timp de criza. PDL a anuntat ca va propune eliminarea pensiilor privilegiate ale parlamentarilor.

"Este timpul ca in primul rand clasa politica sa dea dovada de sacrificii inainte de a cere sacrificii din partea altora. Primul sacrificiu este sa renunte la privilegii, care incep cu pensiile parlamentarilor", a argumentat Emil Boc propunerea democrat - liberalilor.

Mircea Geoana nu s-a lasat mai prejos si a anuntat ca va cere inghetarea salariilor parlamentarilor pana la iesirea Romaniei din criza.

Cel care a facut insa un apel general la sacrificiu din partea romanilor a fost presedintele Traian Basescu. Seful statului ne-a cerut sa cumparam produse romanesti ca sa ajutam economia sa treaca de perioada grea si sa fim cumpatati. El a dat propriul exemplu si si-a schimbat masina prezidentiala cu un Logan, iar la supermarket a pus in cos doar produse romanesti.

Greu de spus cat din toate acestea sunt cu adevarat sacrificii asumate si cat parada de patriotism. Bineinteles, imediat a fost facut si un sondaj: sunt romanii sensibili la astfel de indemnuri? Sondajul realizat de INSOMAR la scurt timp de la apelul sefului statului a aratat ca romanii se tem de efectele crizei economice si prefera sa cumpere produse fabricate in tara pentru a ajuta economia.

Potrivit sondajului, aproape 84% dintre respondenti considera ca tara noastra va avea de suferit de pe urma crizei economice. Pierderea locului de munca reprezinta o problema pentru ceva mai mult de 24% dintre respondeti, iar aproape 21% dintre cei intervievati se tem de cresterea preturilor la alimente.

55% dintre romani sustin ca prefera sa cumpere produse fabricate in tara in defavoarea celor din import. Iar mai mult de 84 la suta dintre respondeti au spus ca pretul conteaza cel mai mult la cumpararea unui produs.

Cat din toate acestea ar fi cu adevarat utile Romaniei?

Criza economica are si o parte buna, sustin unii economisti: or sa dipara companiile ineficiente si o sa ramana un mediu de afaceri curat si sanatos. Altfel spus, atunci cand se va relua cresterea economica, aceasta se va face pe baze sanatoase. Se va intampla asta si in Romania?

Atunci cand cumparam un produs, presupunand ca acesta ne trebuie, deci isi demonstreaza utilitatea, doua sunt elementele de baza la care ne uitam: calitatea si pretul. Haideti sa introducem acum in aceasta ecuatie si un al treilea element: interesul national. Cat de departe ar trebui sa mergem?

Daca un produs romanesc si unul de import au acelasi pret, dar cel din afara este de calitate mai buna, este posibil ca interesul national sa incline balanta spre produsul romanesc.

Invers, e mai greu de crezut, avand in vedere ca, pentru majoritatea romanilor, pretul este determinant in decizia de cumparare. In a treia varianta, in care produsul de import este si mai ieftin si de calitate mai buna, cati dintre noi l-am cumpara avand in fata ochilor interesul national?

Doua cred ca sunt motivele pentru care ezitam in a alege cu ochii inchisi produse autohtone in defavoarea celor straine. In primul rand, avem permanent sentimentul ca sacrificiul nostru este unul singular si, in consecinta, inutil.

Acolo unde ar fi ceva de facut - la nivelul Parlamentului, al Guvernului, al administratiei - nici vorba de pus umarul la sacrificiu. Si atunci, apare un sentiment de frustrare si de ridicol.

Unde ni s-a erodat patriotismul? Cum in alte tari un popor intreg se poate mobiliza pentru a raspunde unei cauze nationale? Raspunsul este destul de simplu: in toate acele tari, sistemul de protectie sociala functioneaza.

Cetatenii au beneficii reale de la stat: scoli bune, spitale curate, asigurari de sanatate, mijloace de transport civilizate, sosele fara o groapa-n ele, siguranta pe strazi. Pentru un stat care in mod obisnuit face asa ceva pentru tine, merita sa pui umarul cand este la greu.

Ce am putea face?

Si, in definitiv, chiar daca s-ar petrece, la nivel national, astfel de gesturi, cum este cumpararea doar de produse romanesti, asta n-ar schimba nimic la nivel structural. Ar fi ca o picatura intr-un ocean, pentru Romania. Doua cred ca ar fi solutiile de mai mare ajutor: civilizatia (civilizarea) si atitudinea civica.

Ce-ar fi daca de maine n-am mai cumpara decat masinile care ne trebuie pentru orasele noatre sufocate de trafic si de poluare? Si daca in orice achizitie pe care am face-o ar conta in primul rand utilitatea si nu imaginea poleita pe care incercam sa o punem peste un sac de gunoi?

Ce ar fi daca la locul de munca, fiecare dintre noi ne-am face treaba din constiinta si nu pentru ca suntem supravegheati sau monitorizati si daca am renunta sa mai incercam sa obtinem un loc in fata prin spaga sau relatii la orice serviciu de care avem nevoie?

Toate aceste lucruri ar fi si eficiente si ar ajuta din interior, nu prin constrangeri - pe care, oricum, nimeni nu le exercita - la civilizarea Romaniei.

Si ce ar fi daca am avea organizatii puternice, militante, care sa constranga viitorul guvern sa foloseasca eficient bugetul tarii? Sa protestam pana intoarcem inapoi fiecare decizie care inseamna o folosire ineficienta si in interesul clasei politice si al clientelei acesteia a banului public.

Nu ne-am exercitat aceasta putere, poate din dezinteres, dar am putea s-o facem. Poate ca teama de popor este singura cale prin care ar putea fi responsabilizata clasa politica in Romania (dupa 18 ani in care singura n-a reusit sa gaseasca drumul drept).

Si, inainte sa ma ironizati si sa-mi spuneti ca visez, ganditi-va ca sunteti unul dintre cei caruia ma adresez.

Ziare.com te provoaca la dezbatere: Crezi ca politicienii romani au capacitate de sacrificiu pentru tara lor si ca vor fi capabili sa lase la o parte interesul personal in favoarea celui national pentru a ajuta Romania sa treaca mai repede si mai usor de perioada de criza? Tu ce crezi ca am putea face pentru Romania si ce ai fi dispus tu sa faci?

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#criza economica, #sacrificii in Romania, #atitudine civica, #solutii de iesire , #stiri politice