Ce-ati facut cu Romania? (Opinii)

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 23:42
3777 citiri
Ce-ati facut cu Romania? (Opinii)

Fierbinte ori nu, dar sigur secetoasa, vara aceasta ne-a aratat, daca mai era nevoie, stadiul democratiei romanesti, unul corespunzator gradului nostru de cultura politica si civica.

Daca participantii la viata social-politica au un anume nivel, nu te poti astepta ca actul de guvernare sa se ridice deasupra lor: suntem ceea ce ne alegem in frunte. Singura exceptie au constituit-o pasoptistii, cu precizarea ca pentru realizarea visului lor au avut nevoie de monarhi constitutionali straini, Carol I si Ferdinand Reintregitorul.

Din pacate, stricaciunile acestei veri tumultuoase n-au fost doar interne, ci mai ales externe si nu e vorba numai despre prejudicii aduse imaginii noastre in lume de catre noi insine cat despre faptul ca Inalta Poarta de la Bruxelles si liderii occidentali au descoperit fara nici un efort poftele si slabiciunile conducatorilor romani: boala de putere, neincredere, incapacitate funciara de lucru in echipa si de politica inalta, incat si-ar vinde nu doar tara ci si mama pentru a-si pastra privilegiile...

Am devenit vulnerabili

Toate ne vor face grea viata pentru multe decenii de-acum incolo deoarece lipsa de unitate in fata competitorilor externi ne-a subrezit pozitia la viitoarele negocieri, iar razboiul intern mereu pentru putere, in stadiul actual si in viitorul apropiat, ne va vulnerabiliza.

Asadar ce-ati facut cu Romania? Momentul acesta este unul de cotitura, cel mai important dupa '89. Ne afundam in abuzuri asupra democratiei si a statului de drept, sau incercam sa ne asiguram un viitor decent si legitim pentru noi si copiii nostri?

Deocamdata am observat de ce suntem capabili: am anulat prin tertipuri avocatesti votul celor 8,5 milioane de cetateni ale caror drepturi electorale au ramas doar pe hartie; 6 judecatori numiti, nu alesi, ai CCR au anulat si anuleaza in continuare dupa reguli cand albe, cand negre voturile majoritatii din Parlamentului Romaniei, pe hartie inca suveran; aceeasi CCR statueaza fara sa aiba competente legislative subiecte de drept neconstitutional ca acela de "sef al statului"; procurorii se substituie Puterii Judecatoresti prin NUP-uri date cui trebuie; CSM-ului nu-i mai convine legea dupa care s-au ales actualii sefi ai parchetelor si ai DNA si vrea sa instituie cu de la sine putere alte reguli... Or cele de mai sus constituie atributele esentiale ale statului de drept.

O fundatura, doua fundaturi

Ei bine, fundatura in care au intrat politica romaneasca si leadership-ul autohton nu este deloc propice desfasurarii in bune conditii a vietii cotidiene, iar visul poporenilor de a avea in viitorul apropiat bunastare si civilizatie devine tot mai departat.

Ceea ce ne incurca cel mai tare este starea de anomie, de impotenta institutionala, de inlocuire a legilor in curs cu o lege arbitrara, una a bunului plac.

Deja justitiarii nu mai reactioneaza cu acelasi aplomb in cazul delictelor ordinare ca in cazul celor politice, iar infractiuni economice mai cu seama pe bani publici ca delapidari, confuzii intre bugetul statului si buzunarul personal, pe care presa le publica tot mai frecvent in ultima perioada, raman nesanctionate. In plus, impricinatii, coruptii, imbogatitii din furaciuni devin tot mai aroganti si dispretuitori.

Studiind atent spatiul public, oricine poate observa ca aceasta stare de lucruri va continua. Astfel, ultima decizie a CCR, aceea de anulare a Ordonantei de Urgenta nr. 38/2012 prin care se revenea la competentele si puterile unei CCR prevazute in Constitutia din 2003 demonstreaza ca aceasta se va substitui Parlamentului ales democratic mai departe.

Jocul cu si dreptul

Privite in oglinda, doua decizii ale CCR sunt flagrante: in baza aceleiasi Constitutii si a acelorasi principii de drept, puterea CCR este declarata constitutionala cand creste si neconstitutionala cand scade. Nu razbat astfel pofta sau misiunea de implicare politica a CCR?

In plus, adevarul ca fiecare decizie a Parlamentului a fost validata de CCR nu mai conteaza si se sustin in continuare teorii aberante ca "lovitura de stat constitutionala", "puci parlamentar", "majoritate anarhica" doar atunci cand se voteaza impotriva lui Basescu, Blaga, Anastase...

De aceea consider legitime cateva intrebari puse frecvent pe forumuri si in retelele de socializare: la ce ne mai trebuie Parlament daca avem CCR? De ce mai platim o Putere Judecatoreasca daca avem procurori? La ce ne mai trebuie Executiv daca presedintele jucator face si drege totul in tara asta? Doar ca sa ne falim ca avem stat de drept si democratie de forma?

Citeste si:
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Sursa: Ziare.com