Ce mai ramane din Bucuresti?

Sambata, 05 Septembrie 2009, ora 12:29
2769 citiri
Ce mai ramane din Bucuresti?
Foto: Reuters

Greu de crezut ca incendiul care a distrus vineri acoperisul primariei sectorului 1, cladire de patrimoniu, monument istoric, sa fi fost altceva decat un accident nenorocit.

Si putem spune ca bilantul este mai putin grav decat ar fi putut fi, datorita actiunii rapide a pompierilor. Circumstantele incendiului si ale interventiei contin insa cateva aspecte care ar trebui sa ne ingijoreze, fiind simptomatice pentru un oras bolnav si nesigur.

1. Cladirea primariei fusese data in grija integrala a firmei Rotary, inca din martie, cand fusese golita si incepusera lucrarile de consolidare ce trebuie incheiate in 2011, cand sa inceapa o operatiune de restaurare.

Primarul Andrei Chiliman, despletit acum din cauza a ceea ce a numit "un dezastru", ar trebui sa explice prin ce procedura si pe ce criterii a ales firma pe mana careia a dat o cladire atat de valoroasa.

Cum numai muncitorii se aflau in cladire, e limpede ca incendiul nu putea fi provocat decat de o neglijenta sau de o eroare a acestora, fie ca vorbim despre o tigara aruncata, un resou uitat aprins sau o improvizatie electrica. O fi acest lucru compatibil cu profesionalismul?

Nu este primul caz de acest fel. Tot anul acesta a luat foc aripa aflata in modernizare a unui spital, din cauza muncitorilor firmei care executa lucrarile.

2. De cate ori a fost controlat santierul de la "primaria verde"? Si nu ma refer doar la calitatea lucrarilor si masura in care ele se desfasoara in conditii de securitate pentru cladire. Ar fi trebuit controlat si felul in care sunt respectate normele antiincendiu si pentru interventie in caz de incendiu.

Se pare, de exemplu, ca foliile folosite pentru protejarea lucrarilor au pus piedici interventiei pompierilor, lucru ce putea fi descoperit mai repede.

3. Accesul pompierilor in zona primariei a fost dificil din cauza masinilor parcate, care ingreuneaza nepermis traficul. Asa este peste tot intr-un oras in care numarul cladirilor, si de birouri, si rezidentiale, a crescut exponential fara a fi asigurate si locurile de parcare necesare.

Exista orase in care nu poate fi construit nimic fara ca beneficiarul sa dovedeasca la primarie ca are locuri de parcare legale si suficiente. La noi, criza parcarilor este tot mai grava si ea are, iata, consecinte chiar mai grave decat disconfortul zilnic al soferilor bucuresteni.

4. Intr-un fel "primaria verde" a avut un mare noroc. Nu este flancata de alte cladiri, iar spatiul liber din jurul ei a favorizat desfasurarea pompierilor si a blocat extinderea flacarilor. Zeci de cladiri valoroase din Bucuresti sunt insa mereu intr-un pericol de moarte din cauza vecinatatilor uriase si sufocante.

Sa ne aducem aminte ca Biserica Armeneasca a fost la un pas de dezastru, dupa ce mamutul ridicat in coasta ei a luat foc in timpul unei furtuni, in luna iunie a acestui an.

Catedrala Sfantul Iosif, alt exemplu, poate arde ca o torta daca ia foc mastodontul lipit de ea. Sa nu ne miram daca aceste valori vor pieri pana la urma din cauza acestei inconstiente sau coruptii criminale.

5. Primarul Andrei Chiliman a venit imediat sa dea interviuri in fata primariei in flacari, ingrijorat nevoie mare de soarta unei caldiri atat de valoroase a Bucurestiului. Este atata ipocrizie cinica in atitudinea lui!

Sectorul 1 este macelarit sistematic de mafia imobiliara care pune la pamant cladire dupa cladire, "vinovate" toate doar pentru ca ocupa un teren foarte valoros. Este vorba despre case, de la inceputul secolului sau interbelice, care nu se afla pe lista de patromoniu, pentru ca nu au intr-adevar acest statut sau din cauza unei indulgente bine unse, dar care dau identitate Bucurestiului.

Saptamana aceasta, de exemplu, a fost pusa la pamant o frumoasa casa de pe strada Ankara, cu aprobarea d-lui Chiliman de buna seama. Si in locul ei va fi ridicat, cu siguranta, un hidos bloc din sticla si otel. Chiar langa casa d-lui Chiliman, o cladire boiereasca de la intersectia strazilor Eremia Grigorescu si A.D.Xenopol, a fost evacuata si asteapta buldozerele, cu stiinta primarului, desigur.

Ce credeti ca va aparea in locul ei?

Andrei Chiliman manifesta aceeasi grija fata de valorile orasului ca Nicolae Ceasescu, asa ca este ultimul care ar avea dreptul sa se arate sincer ingrijorat de soarta unei cladiri de patrimoniu. Ba chiar ma ingijoreaza ca el gestioneaza o asemenea bijuterie de arhitectura.

Dar toate acestea sunt posibile din cauza unei legislatii prea indulgente pe care nimeni nu se grabeste sa o modifice. Nici Ministerul Culturii, nici Prefectura, nici Primaria Generala nu sunt preocupate de moartea lenta a Bucurestiului, sub securea satrapilor imobiliari aflati mana in mana cu autoritatile locale.

Primaria verde este o supravietuitoare miraculoasa. Inca!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cladiri patrimonoi Bucuresti, #primarie foc, #primarie incendiu , #stiri politice
Comentarii