Ce mai sarbatorim de Paste?

Duminica, 04 Aprilie 2010, ora 18:00
4496 citiri
Ce mai sarbatorim de Paste?

De la an la an, marile sarbatori religioase, Craciunul si Pastele, devin in primul rand sarbatori ale stomacului si minivacante asemeni celei din 1 Mai. Este, desigur, o senzatie alimentata de isteria si lipsa totala de imaginatie a televiziunilor, dar pare ca elementul central al sarbatorii este masa, iar preocuparea principala este ghiftuirea.

E adevarat, anul acesta criza a mai potolit parca asaltul asupra magazinelor. Nu este vorba numai despre lipsa de bani, ci si despre o mai mare cumpatare si prudenta, salutare, as zice, dupa frenezia necontrolata a anilor trecuti. Dar obsesia burtii a ramas dominatoare.

"Masa crestineasca" trebuie sa mai aiba putin si pana se rupe. Ei bine, un fel de masa crestineasca exista, dar in niciun caz asa cum este ea conceputa astazi.

E o vorba care spune "Craciunul e satul, iar Pastele fudul". In cazul Craciunului opulenta este oarecum traditionala, fiind vorba despre o sarbatoare cu o semnificatie spirituala de mai mica complexitate decat Pastele. Craciunul e bucurie dintr-un capat intr-altul.

In cazul Pastelui, bucuria este precedata de sacrificiu si o mare suferinta, tradusa culinar in cel mai lung si mai drastic post al anului. Bucuria este una mai sofisticata, nu aceea nasterii, ci aceea a renasterii. De aceea, in cazul Pastelui importanta este innoirea, pe care trebuie sa o vedem de la haine, la case (aceasta este "fudulia") si, mai ales, suflete si mentalitati.

Pentru ca incarcatura spirituala e atat de mare, masa cade pe locul al doilea si este mai retransa. Exista patru alimente simbolice esentiale, care nu trebuie sa lipseasca: ouale inrosite de sangele lui Hristos; mielul - simbolul sacrificiului unui nevinovat (precrestin, prin sacrificarea mielului era rascumparat intaiul nascut al familiei) si care, conform traditiei trebuie gatit sub forma de stufat, cu multa verdeata; Pasca - simbolul mormantului lui Hristos; vinul rosu - simbolul sangelului lui Hristos. Aceasta este masa traditionala, crestineasca, de Pasti. Restul e ghiftuire.

Belsugul nu e o problema, cat timp nu devine prioritar si nu intuneca partea spirituala a sarbatorii. Poate ar fi fost bine ca dupa ce am vorbit pe toate posturile si la toate orele despre masa de Paste, sa fi vorbit si despre slujba de Paste.

Am aflat unde gasim cel mai scump si care e cel mai ieftin miel, dar era cel putin la fel de util ar fi fost sa fi aflat si despre cea mai frumoasa slujba de Paste, despre ceea ce trebuie si ce nu trebuie facut in noaptea de Inviere. Ceva imi spune ca sarbatorirea Invierii prin betii in cluburi unde animatoarele sunt costumate in iepurasi este de-a dreptul blasfemica.

Poate ca in afara de medici, pompieri si politisti, ar fi trebuit sa auzim si teologi, care sa vorbeasca despre simbolistica crestina fabuloasa a acestei sarbatori, despre lucurile la care ar trebui sa meditam, despre ceea ce insemna innoire si inviere. Toate acestea par sa mai aiba valoare doar la tara unde modernizarea nu a stalcit spiritul sarbatorii.

Poate nu e intamplator excesul de violenta din ultimele zile, violente stupide in mare masura, comise tocmai in Saptamana Mare, saptamana purificarii. Sa nu dam vin doar pe criza si efectele ei. Sa dam vina in primul rand pe pierderea sensurilor profunde ale celei mai mari sarbatori a crestinatatii. Cand ne vom propune de Paste sa fim mai buni, mai intelepti si mai curati, si pe dinauntru si pe dinafara, nu sa ne fim ghiftuiti pana chemam Salvarea, atunci poate ca vom fi regasit ceva din aceste sensuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#traditii Paste, #Paste romani, #masa Paste romani , #stiri politice