Ce spun sindicalistii despre ministrul Catalin Croitoru?

Sambata, 19 Decembrie 2009, ora 17:17
3647 citiri
Ce spun sindicalistii despre ministrul Catalin Croitoru?

Surprinsi de propunerea lui Catalin Croitoru pentru conducerea Ministerului Educatiei, sindicalistii din invatamant chestionati considera ca, teoretic, acesta poate fi un ministru util, insa au rezerve legate de statutul de om politic al celui nominalizat.

"Ne-a luat pe nepregatite numirea lui Catalin Croitoru, pentru ca vine din randurile sindicalistilor. Din acest punct de vedere, credem ca are experienta in educatie, cunoaste punctul nostru de vedere si problemele noastre si poate fi un ministru util. Pe de alta parte, Croitoru este un om politic si va trebui sa joace pe linia partidului care l-a propus, prin urmare va trebui sa dovedeasca iscusinta in rezolvarea conflictelor", sustine liderul Federatiei Alma Mater, Anton Hadar.

Surpriza sindicalistilor este alimentata si de unele declaratii pe care presedintele Traian Basescu le-a facut in vara acestui an, legate de faptul ca sindicatele din educatie ar avea partea lor de vina pentru lipsa reformei in invatamant.

"Pentru ca au intrat in aceeasi logica a parteneriatului impotriva elevului. De 20 de ani, tot ce se face in educatie este intelegerea intre oamenii politici si liderii sindicali. Daca sistemul de educatie din Romania s-a depreciat, responsabilitatea o poarta, in mod egal, oamenii politici si sindicatele.

Avem peste 300.000 de dascali, toata viziunea intelegerii intre oamenii politici si sindicate a fost protejarea corpului profesoral, care s-a depreciat continuu din punct de vedere calitativ", declara seful statului.

De asemenea, surpriza vine si din faptul ca, in calitate de lider al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Croitoru a fost, de multe ori, in contradictie cu celelate sindicate.

"Sindicatele din invatamant s-au inteles cu PSD sa amane cresterea salariala", spunea, de exemplu, Croitoru, in luna aprilie a acestui an, cand inca se mai discuta despre posibilitatea punerii in aplicare a legii de majorare a salariilor profesorilor.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) spun ca, daca va fi ministru, Croitoru va fi privit ca oricare alt ocupant al acestei functii, insa au rezerve, cauzate de statutul de om politic al presedintelui fondator al FEN.

"Daca asta e cea mai buna propunere a PDL, nu avem altceva de facut decat sa o acceptam. Ne-am dori sa fim mandri ca a fost propus ca ministru un fost sindicalist, dar experienta arata ca politicienii uita de unde au plecat", spune secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop.

Reprezentantul FSLI a comentat propunerea lui Croitoru si prin prisma declaratiilor din vara ale presedintelui Basescu. "Daca facem o simpla operatie de tranzitivitate, intelegem ca presedintele nu vrea reforma in momentul in care un sindicalist este numit la conducerea ministerului", precizeaza Pop.

Pe de alta parte, cei de la FEN avertizeaza ca o posibila "platire de polite" intre sindicate nu ar aduce nimic bun pentru Educatie.

"Numirea colegului si prietenului nostru la conducerea Ministerului Educatiei trebuie vazuta ca orice alta numire. In ciuda relatiilor noastre cu el, noi ii vom cere aceleasi lucruri ca oricarui alt ministru. In privinta celorlalte sindicate, daca acestea in loc sa colaboreze vor vrea sa plateasca polite, si dupa cate ii cunosc pe ceilalti sindicalisti, este foarte posibil ca unii dintre ei sa vrea sa faca asta, ceea ce nu poate fi decat in detrimentul invatamantului", crede secretarul general al FEN, Constantin Ciosu.

Croitoru a fost propus pentru sefia Educatiei, prin vot secret, de Colegiul Director al PDL, vineri seara, cu 34 de voturi pentru la 32 impotriva, cel mai mic scor dintre toate numele propuse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalin Croitoru, #minitrul Educatiei, #Croitoru Educatie , #stiri politice