Ceausescu e la moda

de Constantin Racaru
Sambata, 16 Mai 2009, ora 12:15

   

Ceausescu e la moda
Din lipsa de imaginatie si in cautare de audienta/tiraj, presa a inceput sa arunce priviri tot mai insistente catre vremurile de dinainte de 1989. Reportaje sau chiar serii de reportaje vorbesc despre viata romanilor din timpul comunismului sau despre familia Ceausescu.

Demersul in sine poate fi util pentru ca, nu-i asa, cine uita risca sa repete. Generatiile ajunse acum la maturitate si, cu atat mai mult, adolescentii nu stiu mare lucru despre ceea ce se intampla inainte de 1989. Pentru tinerii de azi, Ceausescu e doar un nume din trecut, oarecum exotic si misterios. Cu atat mai mare este responsabilitatea celor care vorbesc despre trecutul recent al Romaniei.

Adesea insa, privirea aruncata in urma nu este scrutatoare si rece, ci usor nostalgica. Sarbatorile comuniste sunt privite cu amuzament si curiozitate. 1 Mai cu mici si bere la defilare, de exemplu, devine astfel chiar un soi de petrecere interesanta.

Exista, apoi, o moda a filmelor romanesti vechi si nu ma refer la cele care chiar merita reluate, cum ar fi "Reconstituirea" sau unele filme istorice. Vedem tot felul de pelicule cu comunisti si securisti de treaba, oameni de nadejde, profesionisti si sufletisti, care propasesc tara cu orice sacrificiu, filme de propaganda care mistifica grav drama cumplita a comunismului.

Recent, aparitia din neant a unui nepot al lui Ceausescu a provocat tot felul de relatari aproape prietenoase despre familia dictatorului, asezonate cu poze de familie induiosatoare, care mai ca-l faceau simpatic pe cel care a nenorocit milioane de oameni.

A fost un alt prilej ca personaje, ele insele cu trecut dubios, precum Paula Iacob, sa faca minute in sir apologia unor oameni precum Nicu Ceausescu. Asta dupa ce Zoe Ceausescu fusese deja indelung victimizata.

Ce poate intelege un tanar din asta, daca mai are acasa si doi bunici care se plang de pensia mica si-si amintesc ca pe vremea lui Ceasescu aveau siguranta zilei de maine si mergeau in fiecare an in concediu la mare, prin sindicat?

E la fel de adevarat ca aceste povestiri cu tenta nostalgica prind cu atat mai bine cu cat poporul se simte cumplit de umilit de noua nomenclatura, de noii rasfatati ai regimului, tot deasupra legii, de la an la an mai bogati, de la an la an mai puternici.

Cu atat mai mult comemorarea trecutului comunist al Romaniei nu trebuie sa permita concesii sagalnice. Daca presa nu este in stare sa redea asa cum trebuie drama comunismului, mai bine s-ar abtine si ar lasa acest demes exclusiv pe seama istoricilor.

Pentru ca, in pofida oricaror tentatii, un lucru nu trebuie uitat sub nicio forma: comunismul a fost un mare blestem pentru Romania, un blestem pe care continuam sa-l decontam, in el gasindu-si radacinile cele mai multe dintre relele cu care ne luptam astazi. Niciodata evreii supravietuitori ai Holocaustului nu vor vedea vreo parte buna sau amuzanta in sederea la Auschwitz.

E la fel de drept ca tortionarii si sefii lagarelor de concentrare naziste nu detin pozitii cheie in economia si politica statului Israel, in timp ce in Romania, fostii nomenclaturisti si securisti domina in continuare statul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4572 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Sneezy
rank 5
Gripa comunista
Ca multi alti virusi, si virusul gripei comuniste exista in corpul inca majoritatii dintre noi. Si el nu asteapta decat momentul propice pentru a declansa maladia.
Cea mai periculoasa maladie este "onirismul nostalgic". Mediul ei de cultura este incapacitatea logica de a alatura, intr-o ordine fireasca, premisele ce devoaleaza perversitatea si dispretul fata de om al sistemului comunist, inlocuind concluzia rationala cu ramasite de afecte ce incep cu "da, dar..." Nici un "dar"...
La sfarsit de saptamana, dupa ce fac piata, ma opresc la un mic local dintre blocuri, la o vorba, la o bere, la o cafea, cu cativa oameni care in timp mi-au devenit dragi convivi; oameni cu meserii, educatie si firi diferite: un bun inginer care cocheteaza cu ratarea, un tipograf plin de elan si pasiune profesionala, un pesionar ce lucreaza intr-o sala de jocuri, un pensionar( Nea Plasutza) care-si plimba plasa si frustrarile de la o piata la alta, un lacatus-pescar sau pescar-lacatus (ca nu stiu care-i prima meserie), un inginer constructor student, la 47 de ani, la Ecologie...
Virusul nostalgiei ii face, pe cei frustrati, sa-si cenzureze amintirile neplacute pentru a idealiza un trecut in care-si inchipuie ca au trait "raiul pe pamant".
Pentru acestia, orice argument critic adus reveriei ce-i cuprinde este intampinat cu o oarecare agresivitate: "Domnule, nu stii nimic!"
Pentru acestia, jurnalismul si politica axate pe teme populiste, demagogice si nationaliste sunt mana cereasca. Se hranesc din ea cu ochi hamesiti dupa un ceva stabil, macar un pai, acolo, incapabili si inadecvati vreunui posibil viitor.
Pentru acestia, exista doar trecutul glorios si prezentul putrid.
O generatie a bolnavilor cronici. Din pacate, unii sunt bunici care isi ocupa mare parte din timp cu educatia nepotilor.
steaua
rank 1
intrebare
Gelu nu era printre blocuri?
Sneezy
rank 5
@Steaua
Poate printre blocuri, in ici un caz la aceeasi masa.

Exista o masura in toate.:))
opus9
rank 5
Festivismul strident postfecembrist este la moda si in actuala campanie electorala !
Am senzatia ca rosul intens mediatizat depaseste diagonala admisa a televizoarelor noastre ca si atunci cand "vedeam" numai alb-negru ! Nu ne este noua dor de "epoca de aur" si nici de Ceausescu ... povestea asta este cumva cu dus intors !
Salamcusoia
rank 5
Comunismul sclavagist
Dupa ani de cozi, copite de porc, bezna, frig ajunsesem in 1988 pe ultimul loc in Europa, unde sintem si astazi, si unde vom ramine cu toti propagandistii si securistii astia.
tocitu
rank 1
daca Gelu era sau nu era ?
nici eu nu am fost multumit de regimul respectiv,dar am ramas dupa ttoate cele am ramas cu 0 datorii la FMI,cu muuulte fabrici care azi nu mai sant,sau dat pe nimik,sau au fost taiate si duse la fier vechi.Sigur nu pentru asta a fost asa zisa revolutie .Nici pentru rege,nici pentru alti regi care au aparut dupa.Asa ca daca a fost sau nu Gelu dupa blocuri nare importanta.
parerea
rank 1
DRAGULUI SNEEZY,
Ridic palaria, moncher! Ai pus degetul pe rana: acesti bunici" isi educa nepotii"! Memoria, bat-o vina! ne-a fost lasata si ajutor dar si balast! DISCERNAMANTUL este singurul care ne poate scoate din dilema! Cine il detine?! Iar statistic, stim cu totii, ca la romani nu a fost educat! Nici de familie, nici de scoala! Dar nu numai la romani! Nici un sistem, fie ca este"dictatorial" fie ca este "democrat", nu are vreun interes ca masa de manevra sa fie educata, inteligenta si competitiva! Astazi, se vede clar, pe toate ecranele lumii, ce fel de popoare suntem! Dar, eu zic sa speram! Generatiile nascute in 1990 si dupa, sunt mult mai dotate decat noi! Au un pragmatism colosal dar si discernamant! Isi iubsc tara si stiu sa evalueze foarte corect ce se intampla! Norocul nostru in aflarea discernamantului de catre copii nostri, a fost plecarea multora la studii, in strainatate. Discutiile cu ei, te umplu de o calda mandrie! SUNT STAPANI PE EI! A disparut TOTAL, din gena romaneasca, "complexul marginalului"! Cunosc prietenii copiilor mei, si afirm cu toata Iubirea pentru ei, ca NE VOR SALVA! Sunt singurii care ne vor scoate din haznaua in care ne-a reintrodus Ilici si Brucan, in 1989! Sa le uram succes si sa-i sustinem in tot ceea ce aplica, in interesul Romaniei! Ei au inteles cel mai bine, ca nu este nimic rau si defaimator in a fi roman, de rit european! Si reciproca!
taur36
rank 3
dragului " parerea"...
... ii transmit scris ca-mi prind palaria de bordura dar nu o ridioc "moncher" deoarece v-ati lasat dus de val ,fondul vietii viitoare nu este fuga peste hotare si introducerea ideilot culese ,ce nu se adapteaza conditiilor noastre de mediu ,biologic ,conceptual istoric si vietii de zu cu zi.R O M A N I A si ROMANI au fost sant si vor vii un P A M A N T FERTIL numai acelora ce vor stii sa se adapteze conditiilor create de el si NU IMPUSE - INDIFERENT DE UNDE VIN - .
ISTORIA A DEMONSTRAT SI DEMONSTREAZA CA s t a i n a t a t i l e VIN si PLEACA ,ACEST PAMANT RAMANE SI VA EXISTA ASA CUM ESTE SAU CU CICATRICILE PROVOCATE DE UNII DIN FII SAI ,CARE SE VAND , TRADEAZA SAU AVARI CUM SANT PRODUC RAPE ADANCII RESTULUI POPULATIEI CE VA DAINUI .
DIN p a c a t e PREVAD UN DEZASTRU NATIONAL, DESTRAMARE NATIVA SI COTROPIRE A ACESTUI POPOR TRADAT , c u l m e a CHIAR DE FII LUI SAU ADOPTATII NATIVI .
CRUZIMEA AVARITATII,PARVENIRII SI PUTERII SANT CARACTERELE DE FOND CE SEIMPUN CU AJUTORUL FORTELOR COERCITIVE ORGANIZATE ,PLATITE SI ORDONATE CUM SA Actioneze .
Sa dea bunul d-zeu ca aceste evenimente sa tina cat mai putin si tara R O M A N E A S C A sa reintre in independenta si stapanirea de facto a POPORULUI SAU.
tex
rank 1
gripa comunista
vot negativ pt.articol
taur36
rank 3
.... "domnule nu stii nimic..."
.... incep cu aceasta parafrazare a dtra d-le SNEEZY,CE O ADUCETI CA ARGUMENT DE INCAPACITATE DE RECUNOASTERE A EVENIMENTELOR PETRECUTE IN CEI 20 DE ANI DE DEMOCRATIE SI TRANSFORMARE A TUTUROR SECTOARELOR DE ACTIUVITATE ECONOMICO-SOCIALA IN STRUCTURA STATULUI R o m a n , de c a t r e generatiea dinaintea loviturii de stat .
S C O P U e s t e de a va spune si eu " DECE VOI, GENERATIEA TANARA, LA ARGUMENTELE OBIECTIVE i n s u l t a t i imediat cu apelativul SECURISTULE - COMUNISTULE?
Am adus in contradictoriu aveste apelative nu cu SCOPUL CREERI unei lupte antagonice intre generatii sau ideii ci de a va DECLANSA DIN INCHISTAREA LIPSEI DE POSIBILTATE IN A TRAI SI ANALIZA REALITATEA -CU BUNELE SI RELELE LOR-DE ATUNCI SI DE A C U M ,DE A NU NE MAI JIGNI ,BLAMA SI CONSIDERA CA "BATRANI INDOCTRINATI SANT SAU AU VOST NISTE PROSTI,CONDUSI ORBESTE SI SUPUSI -IOBAGI-AI COMUNISMULUI ,INCAPABILI DE A AVEA RATIUNE ,LOGICA SI PERSONALITATE . ACESTI BATRANI SANT P A R I N T I ,BUNICII,UNCHII SI POATE CHIAR UNI PRIETENI ACTUALI AI VOSTRI ,CARE VA CANALIUZEAZA DRUMUL ISTORIC CEL VETI PARCURGE - ASA CUM IL VETI "ASFALTA SAU PIETRUI"
H A I SA FIM PARTENERI DE VIATA IN MEDIUL OBIECTIV AL VIETII DE ZI CU ZI CU BUNELE SI RELELE CE LE TRAIM , A S A VIATA VA FI MAI USOARA SI BENEFICA MEDIULUI BIO-MATERIAL SI SPIRITUAL .
ASA SA NE AJUTE BUNUL D U M N E Z E U . MIHAI AUREL
tieues
rank 5
Asta se intampla de la mici si bere ca le bagam in noi toata ziua.
E la fel de drept ca tortionarii si sefii lagarelor de concentrare naziste nu detin pozitii cheie in economia si politica statului Israel, in timp ce in Romania, fostii nomenclaturisti si securisti domina in continuare statul.
Crocoidolu° Arctic
rank 1
Apocalypse now ???
Inainte, erau mai putzine faradelegi si imoralitati,
mai putzine nebunii, astazi ne intrebam, unde ne ducem ???
Spre ce ?
Ghilotina.
rank 1
Unde sa ne ducem si noi ; la Milano , la Paris ....
Ca pe vremea dumnealui iti tragea un glont in cap daca te prindea pe fasie .
Cati or fi murit inecati , incercand sa treaca Dunarea la sarbi .... si pe urma aia sa-i dea inapoi pe sare ,....
Malutan din Broscauti
rank 1
Mai fecior
Tu uneori esti chiar lucid , alteori o iei razna rau de tot
ruginitu
rank 1
Ghilo!
Ai uitat sa spui : romanii erau dati inapoi de "fratii nostri ortodocsi sirbi" pe ...DOI SACI de sare!
Luneta cu infrarosii
rank 1
Ceausescu o fi fost el paranoic,
Dar in vremea lui,nu se faceau nici pe departe, atatea ticalosii.
De dimineata, se prezenta pe un post TV, achizitiile unitatii antitero Acvila. 40 de genti de piele pentru fiecare luptator, cate 4 perechi de schiuri, cate 6 perechi de incaltaminte, bani pentru tatuaje, cercelusi si prezervative, cateva costume de scafandru pentru fiecare si multe, multe altele.
Daca s-ar fi prezentat si armamentul, probabil ca am fi vazut ca fiecare are in dotare si cate un tanc.
Acum se vede de ce Acvila era asa de revoltata ca va fi trecuta in subordinea Politiei.
Pe 23 dec. 89, la ora 9,00 adevaratii luptatori anti-tero ai Romaniei, au fost chematati la MApN de noua Conducere si macelariti, au scris pe ei "teroristi" si i-au lasat acolo 3 zile, pentru a fi scuipati de toti aurolacii.
Malutan din Broscauti
rank 1
Ei lasa bre , chiar asa
Da neata ce-ai prasit (lucrat) pe vremea lui , ca prea ii tii isonul
parerea
rank 1
DRAGEI LUNETE,
Uiti un singur "amanunt": este o diferenta de sistem! Dar, stai linistit, ca nici "democratii" nu te vor lasa prea liber! Deja semnele sunt clare! Cum spuneam, liderii actuali ai lumii, i-au invidiat profuns, si pe Stalin si pe Hitler! Imaginatia nebunilor "consilieri" de rit Bilderberg, au adus liderii lumii,dupa septembrie 2001, in plin roman Orwellian! Si sa vezi ce mai urmeaza, dragule?!
Ochii deschisi
rank 1
Romania post-comunista,
Dupa Comunism, Romania a intrat si ea intr-o alta era, in MAFIOTISM.
Pe deasupra este o spoiala de Democratie, iar pe dedesubt, Mafia iti ia gatul, iti insceneaza un accident, iti provoaca o boala mortala, iti regizeaza un flagrant, sau ceva asemanator. La acest capitol sunt foarte inventivi, trebuie sa recunoastem. Daca au pus geana pe tine, esti ca si mort.
Sabin
rank 1
Acvila este unitate antitero pe hirtie si ca praf in ochii lumii
in realitate poate fi folosita doar ca unitate antirevolta populara deoarece conform legii( a se vedea in legislatie pe site-ul Camerei Deputatilor, cautare pe cuvinte cheie) singura entitate abilitata sa faca ceva in domeniu antiterorist(control sau interventie) in Romania este SRI prin unitatea sa specializata.Deci cui foloseste superinzestrarea?
NOI si EI
rank 1
POliticienii de astazi ii duc grija lui Ceausescu si a comunismului mai ceva decit inainte de 1989 !!!
Comunismul in Romania a fost o chestiune relativa, atita vreme cit nationalismul lui Ceausescu era vadit de dreapta si nu de stinga, nu comunist.

Politica dusa astazi de Bruxelles este mai comunista decit era comunist Ceausescu. Argumente in favoarea acestei afirmatii sint multe:

- interzicerea discutarii unor subiecte care deranjeaza sensibilitatea politicienilor UE, cum ar fi cel de fata, dar mai grav cum ar fi distrugerea economiilor nationale ale statelor membre numite emergente, distrugerea sistemelor de invatamint performante, de sanatate etc.
Despre tot ce nu este "corect politic" nu ai voie sa vorbesti.

- stergerea granitelor dintre state, prin falsa regionalizare si acordarea de privilegii minoritatilor pentru a grabi destramarea statelor, conducerea lor printr-un singur guvern, folosirea monedei unice si apoi folosirea altor mijloace de plata decit banii(vezi cardurile si folosirea cipurilor ca actele de identitate), controlul aproape de 100% a oricarei activitati economice sociale, politice, culturale sint trasaturi ale comunismului utopic a lui Karl Marx.
El le-a enuntat ca teorie doar, cei din UE le pun in practica cu multa sirguinta, doar spre binele unor mafii politice mai distrugatoare decit mafia securisto-comunista dinainte de 1989.

- democratia trimbitata de UE este vorba in vint. Asa cum spunea Orson Wells, democratia este numai pentru cei mai egali decit altii.
In spiritul democratic promovat de UE nu avem voie sa vorbim despre Ceausescu si epoca sa, tot asa cum Ceausescu nu admitea sa discutam despre capitalism.
Daca ar fi atit de democrati precum pretind, ar discuta deschis si cu cartile pe fata despre ce a fost.

Astazi vorbim doar despre crimele comunismului, uitind de toate faradelegile aparute dupa'90, de lipsa de drepturi reale a majoritatii sarace(invatamint gratuit, servicii medicale gratuite, sanatatea tot mai precara a romanilor, pensii foarte mici, salarii foarte mici, lipsa locuintelor, chiar si cu chirie modica asigurate de regimul comunist din Romania).

Uitam cit a scazut securitatea polulatiei expusa la crime, tilharii, consum de droguri, prostitutie, fapte penale de care politia abia daca se sinchiseste.
Politia este astazi ceea ce era si in trecut - doar un aparat de represiune a maselor, care sa apere interesele celor bogati pe banii celor saraci.

UE si politicienii nostri se straduiesc sa ne faca sa uitam ca am avut o industrie prospera, care facea export in tarile europene, arabe si Rusia, pentru valuta forte sau petrol si gaze, ca Romania a fost o tara pe picioarele ei dpdv economic si ca dupa '90 era suficient sa avem aceeasi politica pe care a dus-o China pentru a dezvolta tara in continuare, prin concesionari si capital mixt si nu sa ne fie distrusa tara si alungata populatia buna de munca in tari straine ca sclavi la altii.

Comunismul la noi a insemnat o perioada de independenta economica care a deranjat foarte tare tarile vest -europene si de peste ocean.
parerea
rank 1
DRAGULUI NOI SI EI,
Ridic toate palariile din dotare, moncher! Continua, ca-mi place susurul Adevarului! Poate da Domnul si Proiectul "Made in Romania", prinde viata, din nou! Altfel, vom papa, faramiturile insignifiante, aruncate de pe masa "batranilor" din Grupul Bilderberg! Este timpul sa ne RECUPERAM propria tara, si sa o mobilam cum stim noi mai bin: MEREU SURPRINZATOR SI CREATIV! La munca, dragilor! Dar, in prima faza, "stupid people", LA VOT! Sa scapam de TOTI agentii antiromani, dupa chipul si asemanarea lui Adrian Severin!
gicu de la alimentara
rank 1
comunist zelos
esti dus rau cu capul, bai comunistule!
NOI si EI
rank 1
DRAGULUI PAREREA,
DE ACORD, CU TOTII LA VOT !

DAR NU PREA MAI AVEM CU CINE VOTA DIN PACATE!
O SA NE GINDIM, O SA-I CINTARIM SI CARE VOR FI MAI PUTIN USORI O SA-I VOTAM.

@Gicu si ceilalti de la alimentara:
Problemele care se discuta aici sint cu mult mai serioase decit curatenia de la alimentara.

De cite ori apare un subiect foarte important de discutat pe forum intra in functiune turma de maimute, care zbiara, se da cu capul de pereti, sare in toate partile si urla pentru a deruta pe cei care au ceva de spus la subiect si pentru a le inchide gura.
Astazi esti si tu pe post de maimutoi de serviciu, pe linga altii de pe aici.

Epoca lui Ceausescu este si va ramine o epoca de referinta in dezvoltarea economica a Romaniei.
Nu Ceausescu este cel care are meritele deosebite pentru asta, ci oamenii inteligenti, muncitori si patrioti care au stat in spatele lui si l-au minat de la spate sau l-au convins ca asa este bine sa faca cum spun ei.

Ei au fost redusi la tacere, ca si noi toti ceilalti, de loazele securiste educate la studii in USA si Comunitatea Europeana, educate deci in spirit antiromanesc, lacomi si ticalosi, gata sa vinda in orice moment o tara pentru o vila cu piscina, un iaht, o limuzina.

Esti prostul lor, daca le dai apa la moara.Si de prosti ca tine nu duc lipsa. De aia au proliferat atit.

Traim in democratie si avem voie sa vorbim, nu-i asa?
Epoca comunista a fost mult mai buna pentru noi, decit ceea ce traim acum.

ITS' A FREE COUNTRY !!!

PE ***, TARA LIBERA! TARA DE SCLAVI !!
start
rank 1
2-10
Tovarase Gelu, aveti cuvantul!
VIZUNIA CU FORUMISTI A LUI FELIX
rank 1
gelu acum bea ceai din olita de noapte a lui Felix si mănănca turtă de cenusă unsă cu marmeladă din acelasi loc cu ceaiul.
.
gelu
rank 1
VIZUNIA CU FORUMISTI A LUI FELIX, in mor..tii tai!!!
De baut si mincat din olita lui Felix maninca ***, tactu, bunicata si bunicatul tau si eventual fiita si fiitul daca ai asa ceva. In rest, jav..ra, minca-v-ar *** sa te manince si pe tine dar si pe securistii, informatorii si activistii tranzitiei si Voiculescu si Basescu fura securisti, asa ca, indica-mi ordina dupa care sa trag apa dupa ei.
live
rank 1
start
Multumim tovarase Gelu, va rugam frumos , data viitoare sa fiti mai repede la servici, acum dupa ce ati desfacut marmelada pe masa pofta buna.
ceausila si gerila
rank 1
ba,baieti...
daca lumea percepe ca era mai bine,ce va coiti atat?cand or sa faca astia ceva,atunci lumea o sa-i laude p-astia....ce mare smecherie???
MAREA LOVITURA DE STAT DIN DECEMBRIE
rank 1
LUMEA FACE O GRAVĂ CONFUZIE .
Cine crede in propaganda acelorasi criminali din timpul lui Ceausescu cum ca Romania este stat democratic de drept se inseală amarnic si promovează ideea că democratia este inferioară dictaturii comuniste .
Ceea ce este Romania acum , este greu de descris si nu are asemanare decat cu ce au fost pe vremuri unele tări din America de sud si Africa . La noi statul nu functionează . Un trib este organizat si respecta niste reguli incat nici nu se compara cu Romania .
Lovitura de stat nu inseamnă revolutie . Daca era revolutie , nimeni din aparatul comunist si institutiile sale de represiune nu ar fi putut ocupa nici o functie in stat si nu ar fi facut politica . Este clar ?
dulgherul
rank 1
clar
Mai, sa vezi, in vremea lui Ceausila erau pline strazile cu trupele aparatului represiv, am fost odata la Gradina de vara sa mananc niste cartofi pai cu gratare si abia am reusit ajung la masa , mi-au cerut pe drum buletinul de 8 ori, in sfarsit am ajuns, m-am pus la masa, canta formatia muzica populara, eu dai cu cartofi pai si bere, nici nu mai vreau sa imi aduc aminte, mai, nu puteai sa respiri, asa multi comunisti erau...
Pentru dulgherul
rank 1
dulgherule,
Nu generaliza scurta perioada ( cam 1967-1974)! Ce zici de timpul cand nu prindeai nici de 3 ori pe an cate o punga cu gheare de pui gasiti morti prin ferme , cand beai nechezol , cand stateai de la 2 noaptea pentru 1 litru de lapte chior daca aveai un copil , cand stateai pe intuneric la +5...10 grade la bloc , cand aveai 5 l de benzina pe luna si mergeai duminica la doua saptamani cu masina , etc, etc, etc,
Du-te in Coreea de nord si nu mai delira pe forum !
malutan din BROSCAUTI
rank 1
Pai ...
Un pic mai sus ai scris altceva
....Carei ADEVARUL...????
Malutan din Broscauti
rank 1
Ca aiureli scrii tu ma ?
care
.....PERIOADA 67 - 74 ......?
Mai fecior , tu te-ai trezit bine ?
- ai beut ceaiul pentru prostata ?
Tovarasului oier de la Baneasa , Malutan
rank 1
Malutane ,
Sunt doua feluri de prosti . Un fel este tipul prostului care 'nu se baga' si este socotit om cumsecade . Celalat fel este 'care se afla in treaba' .
Ti-am spus doar ca sa fii informat , pentru ca prostia nu se mai poate repara . Deci nu ma astept sa te astamperi .
capcana
rank 1
dulgherul
Tovarase, atunci, la fel ca si acum cel care muncea pentru societate arai tu, probabil ca nu te-au lasat comunistii sa lucrezi si in consecinta nu erau produse suficiente pe piata, hai sa iti zic ceva, comunistii indemnau la munca, tu imi amintesti cate ceva dar nu spui ca tu esti cel care erai un mare specialist care a facut masina cu apa.
Malutan Broscautanu
rank 1
Ce vobesti ma ,
Uite unde statea desteptul
Plotoniere ghilotina , la Baneasa ai fo tu , sau la IMGB . Eu am prasit multe in viata mea . Nu m-am dus la oi . Oi mi-am cumparat cand m-am aciuat la tara pentru ca la mine in familie este traditie in oierit si nu mi-e rusine . Profit ca voi nu mai cultivati zarzavat , ati lasat PARLOAGA si am unde poaste cate oi , mai mult de placere nu pentru profit
hai pa , te las ca ziua-i lunga si pana'n seara faci zimbri
Tovarasului Mălutan
rank 1
Malutane , esti multilateral dezvoltat , n'i asa ? Inseamna ca nu ai urmat numai institutul Banesa , ci si "Stefan Gheorghiu" si CEPECA. Esti un Văcăroiu, ce mai !!!
Hai pa ! Mergi la oi , că nu au de cine rade !
Malutan din Broscauti
rank 1
Lipovene ,
Eu credeam ca tu ai probleme numai noaptea nu si ziua la ora '9'oo , sau te-ai uitat iarasi la emisiunilke lui GADEA ?
LOL
rank 1
pt. parvenitii de azi
Justa remarca dumneavoastra!Acesti aplaudaci,care nu vor sa recunoasca realitatea de azi,nu se uita putin prin statisctici:aparatul represiv este mai dezvoltat(ca numar),decat pe timpul lui Ceausescu.Firmele de paza(????)gen BGS,care sunt oricand pregatite sa muste cetateanul,etc.Si inca ceva,asa nenorocit cum era regimul lui Ceausescu,nene,ala totusi avea un cuvant de spus pe plan extern,pe cand al nostru se uita dupa motociclete la sedintele de grup(foto).Parerea mea este,ca Ceausescu este un BRAND,si doamna sugiuc,era bine daca plusa aici.In rest,las loc de injuraturi pentru pustii c.o.r.d.i.t.i care nu au tarit acele vremuri si frustratii care au beneficiat de ceea ce au primit gratis de la Ceausesc,au vandut si acum se cred smecheri.Smecher e ala care s-a descurcat si pe timpul ala si acum,asta sa fie clar.In rest,pupati aparatul represiv,cat vreti!
NOI si EI
rank 1
TURMA DE MAIMUTE LA DATORIE !
NU-I DUCE CAPUL SA DISCUTE SERIOS CELE MAI GRAVE PROBLEME ALE ROMANIEI DE ASTAZI, SE MAIMUTARESC PE FORUM.
Herodot
rank 1
Drama comunista
Drama comunista nu trenuie redata cu"responsabilitate,ci cu rea;itate.Iar DVS domnule Racaru,care traiti in Romania,si nu la N.Y. puteati sa dati ceva nume de securisti si tortionari,de nomenclaturisti care ii fac pe oameni din ce in ce mai umiliti.Istoricii de care vorbiti dvs.nu au caderea sa ne descrie ce a fost.A facut-o domnul Tismaneanu,care a participat la evenimente,si a facut-o cu autorizatie dela seful tarii.Dar cateva nume trebuia sa dati,Din cei care traesc. Iar dva acum ziceti- Aoleu,astia i-mi cer nume:::
educatule
rank 1
unul
ar fi un nume de comunist,Racaru,altul...,sa ma gandesc,mai este unul dar cu adevarat un comunist cu sclipiri de geniu-Ceause...
CATOLICUL
rank 1
Avem la Bruxelles exemplu ; Tov P..A..L..A...D...E....
Este in Belgia din 1978,prezent si in ziua de aziii in Belgia
barbu.t
rank 1
socialism sau capitalism?
Ceausescu a transformat Romania intr-o mare inchisoare insa a avut "cojones" si a demonstrat ca o tara mica si neinteresanta politic are CARACTER!
acum in 2009 sintem supusii m.UE si NATO!
Pai cine fura era bagat repede la zdpu sau trimis sa munceasca .
Toata lumea primea mai devreme sau mai tarziu,cu pile sau fara,o garsoniera sau un apartament,litoralul era plin,...
o gaina
rank 1
frate
habar n-ai ce spui!!!...cati ani ai? mi-e groaza de cei cu o gandire ca a ta....tu nu stii cum a fost pe vremea aia...cat de profunda nedreptatea, cat de lipsit de orice drept Omul...da-ti o palma!
pt gaina
rank 1
cocos
dati-o,tu.
barbu.t
rank 1
draga... gaina!
Atunci exista o profunda...nedreptate!
de acord cu tine ,insa acum este cea mai mare si mai profunda ...DREPTATE ?
Citi tineri casatoriti in ziua de azi pot incepe o viata independenta avand un servici,o garsoniera sau un bilet la Costinesti primit prin BTT(biroul de turism pentru tineret)?
Stii ceva?! ma pish pe dreptatea ta cea din ziua de azi!
un om
rank 1
cine fura era bagat la zdub???
Mai omule, sper ca nu ai copii sa le bagi tampeniile astea in cap.Asa e, nici nu aveai ce sa furi, poate soferii care lucrau pe masinile cu mezeluri primeau cate 5 ani daca furau un salam de foame.Iar clica din Primaverii, secretarii de partid, tortionarii, turnatorii ce sa fure? Ii rasplatea partidul din plin pt serviciile aduse, adica nenorocirea multora.
barbu.t
rank 1
...
in ziua de azi batrini care au indraznit sa scoata un tarus din pamant sint bagati la inchisoare,iar ticalosi ca Becali umbla liberi in masini de lux!
Ma pish pe cacapitalismul vostru!!
o gaina
rank 1
stimate barbu.t
nu exista justificare pentru comunism...indiferent ce vremuri traim acum nu avem voie sa acceptam o astfel de incalcare in picioare a umanitatii!!! asta e argumentul tau? faptul ca acum traim in alt *** ?!!! ti se pare ca mizeria in care traieste romanul poate fi un argument pentru a ridica in slavi o dictatura?! domnule, dictatura e dictatura!!! nedreptatea e nedreptate!!! tu pricepi lucrul asta ?! traim si acum in nedreptate, e foarte adevarat...am sarit din lac in puț si acum sa vrem inapoi? cauta de judeca oțiră că poate nu ti-a strica!!! si incearca macar putin sa te exprimi mai elegant pentru ca oameni ca tine polueaza atmosfera si asa incarcata de tot felul...
d
rank 1
pentru multi nivelul de trai e mai prost ca pe timpul comunismului
cind va fi mai bun nimeni nu va mai vorbi de acea perioada.Caci pina la urma nu conteaza cum se numeste regimul ci cum traiesti(NU CONTEAZA CE CULOARE ARE PISICA TOTUL E SA PRINDA SOARECI).Pentru mine e mai bine acum dar conteaza cit la suta sunt ca mine.Daca sunt putini revolutia nu si-a atins scopul si trebuie facuta alta.
Frisco
rank 1
Si ca o dovada ne-ati dat si o poza de-a sa.
ca sa vada tinerii cum arata Tovarasul,cand facea bai de multime.
LOL
rank 1
Frisco
Si multimea aia era formata de parintii lor!te rog puncteaza.
o gaina
rank 1
varza
am remarcat si eu ciudata penumbra rozalie in care sunt asezate relatarile despre trecutul comunist...nici macar reportajele vechi de "santier", "daciada" si "cantarea Romaniei", prezentate pe nu stiu care din tvr-uri, nu primesc comentariile necesare redarii adevarurilor crunte de atunci, astfel ca sunt stropite mai degraba cu o picatura de parfum vintage...cam ciudat ce-i drept si lipsit de respect pentru cei care chiar s-au dat cu capul de pereti in perioada respectiva...comunismul de ieri, strategia de marketing de azi, nu?...sau strategia electorala, de la caz la caz...despre tineri insa, cei care ar putea intelege gresit... da inteleg gresit dar, din pacate, nu-i prea cred in stare sa devina activisti (comunisti sa zicem)...ar trebui sa aiba si alte preocupari decat sexul prematur, internetul, shoping-ul si alte excese postcomuniste...deci, stai linistit, nici macar un comunist veritabil nu mai poate da generatia tanara ....dar, ai dreptate, pericolul a fost deja sadit...si pe un teren atat de crud ca asta, mai stii?
o gaina
rank 1
ma tem
citind comentariile, imi dau seama ca autorul articolului are multa indreptatire sa se teama de noii monstrii pe care ii poate naste ignoranta si proasta informare...
Gladiatoru* Inter-Stelar
rank 1
Progres si regres, ... un pas inainte si doi inapoi.
Atunci societatea era mai putin egoista.
Acum poti sa vezi un copil "ratacit" in viata
dar nimeni nu mai indrazneste sa intervina.
Hitler
rank 1
nivel de trai
cu exceptii (Luxemburg, Germania, Elvetia... si cateva state SUA), nivelul de trai din Romania nu a fost atins si nici nu va fi atins in viitor de majoritatea statelor asa zis capitaliste! Asta se poate demonstra cu cifre, la rece si "microbistii" politici din Romania nu au chef sa accepte demonstratia
NOI si EI
rank 1
Nu au chef sa accepte demonstratia pentru ca e democrati !!
In democratie nu ai voie sa vorbesti decit despre ce vrea EI.
NU TE_AI PRINS ??
Hitler
rank 1
da, ai dreptate
am scris in comentariul anterior despre 'propaganda invingatorilor'. Chiar sunt curios daca cei ce muncesc cu adevarat vor mai misca ceva in viitor? Ceva imi spune ca da, desi 'invingatorii' au rezolvat o problema importanta prin Obama! Acum mai au un hop, mai mare si daca nu-l trec se duc la vale foarte rapid...
Val
rank 5
dle Racaru,
si Hitler, si stalin sunt "la moda" de mai bine de sapte decenii si asta nu-i face mai buni in ochii nimanui.

Trebuie sa recunoastem insa ca societatea romaneasca s-a muiat (de frica, din interes etc.) mai mult decat s-ar fi cuvenit in marele si sinistrul compromis comunist. Aceeasi societate e implicata azi pana-n gat in mentinerea coruptiei (prin vot, bacsis, trafic de influenta etc.). Concluzia : noi toti avem o problema.

Ca nostaligia epocii de aur exista este chiar explicabil (nu zic ca e si bine). Schimbarea a fost brusca si oamenii nepregatiti. Timpul sterge din memorie detaliile dezagreabile si tinde sa idealizeze amintirile. Oamenii evoca o societate cu repere clare, azi cand nu mai inteleg nimic si simt le fuge pamantul de sub picioare ; isi amintesc de o societate lipsita de jafuri si crime (la vedere, nu cele politice despre care nimeni nu indraznea sa vorbeasca). Acum se tem ca vecinul ar putea sa-i fure la pamant sau recolta uitand ca in anii '50 vecinul scria anonime ; intre timp vremea a apucat sa stearga o seama de ticalosii si timpul dintre cele doua momente le pare o oaza de liniste.
O batrana din Campia Aradului imi povestea ca era bine si inainte pentru ca muncea si castiga ce-i trebuie, e bine si acum dar ... "Dar ce nu-i bine astazi ?" - intreb. Raspunde scurt : "Democratia si drepturile omului !" Apoi imi explica pe larg ca inainte a lucrat la CAP cate trei norme pe zi, dar ca avea castig ce-i permitea sa traiasca bine, acolo-n satul si gospodaria ei. Azi, pensia, mai mult simbolica, o face sa ezite, cand merge la targ, daca sa-si cumpere sau nu o felie de parizer ; de cele mai multe ori ramane cu foamea. Imi spune ca inainte nu erau furturi in sat, dar acum hotul intra noaptea cu indrazneala in tinda si-ti ia porcul - cum i s-a intamplat si ei si altora din sat. "Se poate sa-l prinda sau sa nu-l prinda" - continua batranica. Daca nu-l prinde, ramane cu porcul. Daca-l prinde : sau da ceva si scapa, sau face puscarie. Daca ajunge la puscarie are acolo tot ce-i trebuie si televizor si mancare. "Aia cu drepturile omului" au grija de el sa manance mai mult salam decat indrazneste ea sa-si cumpere dupa o viata de munca.... Au grija de hot, nu de ea.
Sunt astea "nostalgii" periculoase, dle Racaru ?
Val.
rank 1
urmare
nu as vrea sa fiu gresit inteles. Am dat numai un esantion despre cum se vede lumea de azi intr-un colt de tara. Exemplul merita, cred o analiza serioasa. Pe scurt : oamenii sunt marcati de instabilitate, de insecuritate, de lipsa dreptatii si a respectului, de demagogie. Sub eticheta democratiei si drepturilor omului poti pune orice - lasa sa se inteleaga batranica.

Problema ridicata de dl Racaru e justa si se cuvine analizata in profunzime.
o gaina
rank 1
din pacate
putini au luciditatea babutei si si mai putini ii respecta...
Val
rank 5
cred
ca sunt mai multi decat s-ar parea, dar pe-astia nu-i baga nimeni in seama. Numai bine !
parerea
rank 1
DRAGULUI VAL,
Ridic palaria, moncher! O zi placuta!
Apollo13
rank 3
Nu vreau sa...
.....spun ca in Comunism era mai bine dar majoritatea populatiei stie ca:
- atunci era invatamint complet gratuit, locuri de munca asigurate pentru orice pregatire, iti puteai cumpara o casa mai usor, puteai sa faci un concediu, nu duceai grija pentru ziua de miine.
- azi in loc sa pastram aceste lucruri care au fost bune atunci, le-am dat la o parte in numele unei democratii prost intelese.

Asa ca de aceea apar aceste emisiuni care aduc nostalgia comunismului.
Daca acum ar fi mai bine cu 1% decit in comunism (vorbesc de majoritatea populatiei nu de imbuibati)fiti siguri ca nimeni nu-si va mai aduce aminte de lucruri mai rele.
NOI si EI
rank 1
Am crezut noi, fraierii, ca era vorba de democratie !
M-UE stia exact ce are de facut cu fraieri ca noi ca sa ne distruga si sa ne imprastie in cele patru zari.

Asta n-a fost si n-o sa fie niciodata democratie - sa fii sclav la altii in tara ta si pe proprietatea ta, sa te exploateze si sa iti ia de la gura copiilor si ultima farima de piine.

V-ati uitat pe factura de energie electrica? Scrie acolo ca platim accize, ca la produsele din import. De ce? Pai, de aia, ca E-On este austriac sau mama ma-si ce mai este, si noi chiar daca producem energia electrica la noi in tara, cu surse proprii, se cheama ca o importam daca niste golani straini au privatizat sistemul energetic.
Si asta pentru ca niste politicieni romani la fel de golani, in loc sa concesioneze sistemul, desi nu era musai, l-au vindut cu totul, ca nu le ajungeau banii de iaht.

Asta inseamna sa fii sclav la tine acasa !!
Mai inseamna sa lucrezi in firme precum Nokia, care cind au chef isi iau bagajul si pleaca, pentru ca industria noastra a fost facuta praf, ca sa nu le mai facem concurenta.
cetatean_revoltat
rank 1
CENZURATA
Daca acum a cenzurat MASS-MEDIA - si informeaza cetateanul in ce PERICOL SOCIAL - sa ajuns , adica mai rau ca inaintea lui 89.
Pina in 89 nu aveam ce pune in "FARFURIE" - dar acum prin INGRADIREA DREPTULUI LA MUNCA si prin nerespectarea :LEGE nr.74 din 3 mai 1999
pentru ratificarea Cartei sociale europene revizuite, adoptată la Strasbourg la 3 mai 1996

ART. 4
Dreptul la o salarizare echitabila
In vederea asigurarii exercitarii efective a dreptului la o salarizare echitabila, partile se angajeaza:
1. sa recunoasca dreptul lucratorilor la o salarizare suficienta, care sa le asigure acestora, precum si familiilor lor un nivel de trai decent;
2. sa recunoasca dreptul lucratorilor la o rata majorata a salarizarii pentru orele suplimentare de munca, cu exceptia unor cazuri speciale;
3. sa recunoasca dreptul lucratorilor si al lucratoarelor la salarizare egala pentru munca de valoare egala;
4. sa recunoasca dreptul tuturor lucratorilor la o perioada de preaviz rezonabila, in cazul incetarii angajarii;
5. sa nu autorizeze retinerile din salarii decat in conditiile si in limitele prescrise de legislatia sau de reglementarea nationala ori fixate prin conventii colective sau prin sentinte de arbitraj.
Exercitarea acestor drepturi trebuie sa fie asigurata fie prin intermediul conventiilor colective incheiate in mod liber, fie prin metodele legale de fixare a salariilor, fie prin orice alta modalitate adecvata conditiilor nationale.
ne-au luat ABUZIV si "FARFURIA'
Adevarul este ca din 89 si pana in prezent acest POPOR - a avut parte numai de CRMINILAI POLITICI - care au TRADAT acest POPOR . O sa vedeti ca o sa vanda si ROSIA MONTANA - pentru 4 miliarde de dolari , sub pretextul sa iesim din criza .....
Ne trebuie ADEVARATA REVOLUTIE - nu LOVITURA de STAT de care am avut parte ........
Hitler
rank 1
s-a pierdut un razboi!
tarile tratatului de la Varsovia au pierdut un razboi care a durat zeci de ani si nu s-a purtat cu armele conventionale sau nucleare asa cum erau ele obisnuite si cum ar fi fost probabil in avantaj. Incapacitatea si incompetenta conducatorilor URSS au fost cauza infrangerii. Acum cu totii ascultam cu 'drag' propaganda invingatorilor. Razboiul a existat tocmai pentru bunastarea din asa zisul lagar comunist. Pe muritorii de foame din Africa, Asia, America de Sud nu-i va ataca nimeni. Nimic nu e vesnic! Le vine randul si actualilor, semnele sunt clare si ireversibile
Johnn
rank
Daca pe vremea cizmarului nu am putut parasi tara,
am reusit dupa.Am parasit tara la 47, a fost greu dar acum sant cel mai fericit om din lume.Romanilor le doresc sa se bucure de epoca base-eba cat mai mult.
Ati ajuns provrebiali in prostie.
parerea
rank
DOMNULUI CONSTANTIN RACARU,
O placere, din nou, stimate Domn! Ridic palaria! Continuati, va rog! Macar copii de pe acest forum, sa afle despre ce vorbim si ce jocuri se joaca, in Romania?! Dar, mai ales, de cine sunt regizate?! Nu ar fi rau sa incepeti un curs de Istoria comunismsului in Romania! Si dupa ce o epuizati, sa continuati cu Istoria liberalismului, in Romania! Sub titlul "Cine au fost si sunt si, ce vreau ei?" Un text placut si usor la citit, dar spuitor in faptele criminale la adresa Romaniei! O zi placuta!
Bucatarul Somer
rank
Capitalism contra Comunism
Comunismul era bun pentru ca se incerca satisfacerea celor 3 nevoii fundamentale pentru om: acoperis deasupra capului( casa), mancare si ceva haine. Erai trimis la munca, si era stabilitate. Daca o Franzela costa 4 lei, peste 3 zile, sau peste 3 luni tot 4 lei costa, spre deosebire de acum, cand azi e painea 1 leu, peste 3 luni va fi 2 lei. Nu ne ploconeam in fata strainilor, si nu era voie ca cetatenii straini sa aiba pamant in Romania.
Capitalismul e mult mai rau ca Comunismul. In capitalism, ai banii esti cineva, nu ai bani poti sa mori ca un caine in mijlocul strazii.A se citi ;Capitalul'' o carte reusita de Karl Marx . Criza economica este artificial creata prin intermediul banilor si sistemului financiar si politic actual pe plan global. Scopul??? In Romania, se vor cumpara de catre strainii, case, fabrici, firme si pamant pe preturi mici, foarte mici. In aceasta perioada multi romani sunt dati afara de la servici, din lipsa banilor, isi vor vinde casa, pamantul, se vor imprumuta pe carduri la banci, etc etc. Cei cu banii multi vor cumpara acum case si terenuri pe nimica toata, iar din 2011, preturile la pamint sicase vor exploda. Cine e destept ce sa faca:
1-Sa nu vanda acum case sau terenuri.
2-Sa investeasca in Aur.
3-Sa cumpere acum case si terenuri.
Cu stima,
Un fost bucatar, acum Somer
ruginitu
rank
Domnule Ràcaru !
PERFECT ! LOGIC ! CURAJOS ! MINUNAT !
PS Dar ce ne facem cu cei 3/4 de alegatori care sunt ORBI si care-i voteaza in continuare pe Criminalii Comunisti si pe copii lor ?
LIBERTATE LIBERTATE
rank
CEAUSESCUL si P. A. L. A . D . E . Preot la BRUXELLES .
Mercenarii infocati ai comunismului ,domnule jurnalist deplasativà la Bruxelles si faceti o anchetà cu totii care au fost instaélatii de regimul comunist in Occident si in special la ofiteriii sub acoperire in diferse Misisuniiii.......Religioase ,la toate Cultele Crestine ,Evreiestii ; Nu mà intereseaézà viata privatà a persoanelor dar mà deranjeazà faptul "tupeului cà scoate lume'a din Bisericà si in special Copiii si persoanele fost refugiate in perioada gloriei Ceausiste .Noi am fugit din Republica Socialistà Rominia in speranta cà vom vii liberii in Occident ,dar SATANA Securistà mascatà sub Sultana Preoteascà a dezbinat increderea crestinilor Ortodoxsii .Practic ne era fricà sà mai venim la Biserica Ortodoxsà pentru a nu fii ràpitii de agentii sub acoperire chipurile turistii....te arunca in port bagajul masinii si direct la Ambasadà si pachet in R.S.Rominia . Dacà Tov P;a;l;a;d;e, certificà nevinofàtia ( de informator sa-u de ofiter sub acoperire) atuncii sà publice propiul dosar si este ...... "CURAT sa-u MURDAR " . Và multumesc in mod respectos domnule jurnalist Ràcarul ,dorindu-và nu-mai succcese in activitatea-voastrà cit si toturor colegilor de servicii. DUMNEZEU sà và binecuvinteze . A consemnat un fost refugiat politic din timpul dictacturii Ceausiste din Rominia .
Suceveanul
rank
Aveti dreptate cei care puncteazà cu "Rosul sint,orii SECURISTII orii Comunistii "
Multi ii duc dorul jigodii satanice "Ceausiste ",Popii Securistii o sà-l facà Sfintiii pe dictactoriii comunistii,Dacà Biserica Ortodoxsà nu face ***àtenie se va autodistruge singurà si se Plinge cà jurnalistii stricà ,din contrà descoperim .....viperele comuniste in Altarul Domnului . Cu sigurantà P.A.L..A..D...E.L are Posterul lui CEAUSESCUL acasà si la .......Partidul ROMINIA MARE ; Afarà cu Diavolii din Casa lui DUMNEZEU .
...
rank
...
voi stiti ca cum homosexualii scriu numere de telefoane la toate veceurile publice din tara pentru a corupe tiganii

la universitate esti oprit de homosexuali la costum , in tranvaie, masini, cafenele sau cluburi

Ce se intampla daca sunt prea multi esti abuzat si violat pe strada ca socolistii astia nu sunt sanatosi
taur36
rank
ati cunoaste trecutul ....
... cu toate bunele sa relele sale traite de generatii ,argumentand si justificand efectele pozitive sau negative asupra vietii sociale si economice a ACESTEI TARI R O M A N I A ,N U INSEAMNA n o s t a l g i e ,regret sau dorinta de intoarcere la trecut , C I , DORINTA DE A PREZENTA NOII GENERATII ADEVARUL ISTORIC , c o c l u z i a pentru viitorul EI ,sa o defineasca astfel ca ei sa traiasca mai bine si fara exploatari ale inteligentei sau muncii.
IN ACEST SENS s i asa DORESC INTERPRETAREA ARTICOLULUI .
ionescu adina
rank
Comentariu ?!...
Romania , plai mioritic... CE vrei, de fapt, de la viitor, daca nu iti limpezesti trecutul ?...
don quijote
rank
comunismul
a fost un mare blestem pentru hoti,smecheri ,ticalosi...
Stranieru°
rank
Scuze
Cer scuze, m-am grabit sa-ti pun un minus pe nemeritat. Ironia este buna, este adevarat ce spui.
el fugitivo
rank
nostalgia lui peste
imi aduc amintr cu placere , cum ascultam europa libera in intuneric la un tranzistor rusesc avind deasupra un turnator , pe care lamm intoxicat in asa hal cu fugitul peste granita ca ceistul uzinei isi petrecea serile in gara la pinda ,si pina la urma tot am fugit .
opus9
rank
Stiti ce spunea Ceausescu atunci cand a fost facuta poza cu pumnii ridicati ?
Spunea ... citez ... sa facem totul ! Din familia mea eu cred ca eram singurul care urmarea cu atentie mai toate discursurile lui Ceausescu !
TOT EU
rank
Ce poate intelege un tinar , hm ?
Depinde la ce tinar ne referim de exemplu : la tinarul ce taticul / mamica era membru in Marea Adunatura Nationala si acum sunt Marii Capitalisti ai Romaniei ei sigur au un anumit dispret dar daca ne referim la alti tineri situatiunea vorba maestrului nostru Dl. Caragiale , moncher se schimba.Dece ? pentru simplu motiv ca in istoria romaniei lacunele sunt mari si evenimentele sunt expre denaturate pe simplu motiv si acela este : pe cine scarpinam la oute noi acuma pentru a ne fii bine pentru ca de la o anumita zii in istoria romaniei numai minciuni se indruga asa dupa placul celor ce dau cu banii.Deacea avem acum regii si printi de coate goale ce ne-au vindut ca pe niste sclavii dupa felul cum au dorit domniile lor . Daca vreti cu adevarat un popor unit ,educat si care sa reflecte la itoria romaniei asa cum a fost ea ei bine DOMNILOR ( HAHALERELOR ) demistificati istoria romaniei si scrieti o istorie adevarata si jurind cu mina pe inima ca nu a-ti strecurat in ea mici greseli care din care sa trageti foloase m-ai tirziu . Scrieti in cartile de istorie despre felul cum sa ajuns cu adevarat la societatiile ce au schimbat istoria lumii ,cum sa ajuns la comunism si de acolo la nazism si la cel de-a II-lea razboi mondial cum sa putut ca Lenin hop top sa duca comunismul in Rusia ca multi nu cunosc adevarata poveste si cum hop top magarul de Mihai ne-a lasat in mina comunistilor iar acum vrea sa isi recapete chipurile onorurile pierdute , ce fel de onoruri moncher , tu ar trebuii sa te ascunzi pentru a nu fii arestat pentru inalta tradare de neam si tara .Faceti lumina in istoria romaniei fara a va fii frica adaugatii capitolul care lipseste din aceasta istorie : RECURS LA DREPTUL NOSTRU DE ROMANII CA NATIUNE si publicatine si noua o istorie adevarata si nu masluita de interese la care adaugat o lista a tuturor tradatorilor de neam si tara plus lista membrilor Marii Adunari Nationale , A Mariilor EX-Ministrii din vremea comunista si atuturor Secretarilor marii comunisti din acele vremuri de demult ca ori cum se cunosc si Pionierii care fugeau pentru a se face pionieri si UTC-istii aceia care fugeau cu nerabdare sa se faca UTC-isti ca sunt multi ce au refuzat sa fie si pionieri si UTC-isti sau chiar membrii de partid si au fost obligati sa intre in aceste organizatii.Scrieti o istorie a Romaniei de care sa nu-i fie rusine Romaniei si nu o istorie a Romaniei care incalzeste pe cineva la un moment dat.
J0rdan
rank
Hmm
Daca vi sa facut dor de comunisti cautati pe internet sau in biblioteci titlul "Fenomenul Pitesti" si sunt sigur ca o sa va treaca
Am trait in comunism - de fapt in Socialism sa fim
rank
JOrdan
De fenomenul Pitesti s-au "bucurat" numai cei ce nu au stat in banca lor sa studieze, sa munceasca cinstit, sa sadeasca un pom etc. Si cu ce folos? Uite la seniorul Coposu, cum si-a batut de el joc cel de doua ori si 1/2 presedinte.
Relu
rank
Multumesc lui Nicolae Ceausescu
Eu aduc un omagiu marelui conducator de partid si de stat, Nicolae Ceausescu fara de care nu as fii emigrat in America si de asemenea lui Ion Ilisescu si fratilor mineri care m-au convins ca nu vreau sa fiu o noua generatie de sacrificiu asteptind viitorul luminos prin tenebrele tranzitiei.In rest nu cred ca trebuie sa faceti caricaturi din fostii conducatori pentru ca origind se poate ivi cineva care sa-si aduca aminte de ei cu batista uda de lacrimi induiosatoare. Erau satrapi dar si oameni asta ii face teribili. dar cum am spus eu numai multumiri aduc.
medicul de familie
rank
Mutumeste medicilor de la Psihatrie ,si nu " Tiranului Ceausescul
Ai! fost comunist cu sigurantà ,pàcat tinere de tine dute in Corea de Nord ,Cuba ,China ?ial si pe totii comunistii cu tine si ducetivà .......TOT INAINTE PIONERII la azile de pshiatrie cu Bolsevicii-vostrii . Nu uita de Vadim sà-l iei la "Balamuc " .
cat63
rank
vremuri bune
"Din lipsa de imaginatie si in cautare de audienta/tiraj ..." cat de inconstient esti! Pai eu am trait vremurile alea. Incomparabil, fata de mizeria de acum!
vlad tomis
rank
la vanatoare cu nicolae ceasescu
merita citit si , aparut recent in www.masuramedia.ro , verificati !
ceausev
rank
Ceausev, tigan buklgar (alias Ceausesscu)
Bulgarii se mandresc ca Ceausescu era de la ei de origine, tigan bulgar, unde cand se intalnea cu bunul sau tovaras Jivkov, intotdeauna isi vedea tribul din Bulgaria si mai trecea si pe la Vanga sa-i ghiceasca in palma. Ce tot vanturati stafia tiganului bulgar Ceausev - Ceusescu la romanii ticalositi - dupa ce a distrus o tara si un popor?
ceausevscu
rank
Ceausev, tigan buklgar (alias Ceausesscu)
Bulgarii se mandresc ca Ceausescu era de la ei de origine, tigan bulgar, unde cand se intalnea cu bunul sau tovaras Jivkov, intotdeauna isi vedea tribul din Bulgaria si mai trecea si pe la Vanga sa-i ghiceasca in palma. Ce tot vanturati stafia tiganului bulgar Ceausev - Ceusescu la romanii ticalositi - dupa ce a distrus o tara si un popor?
romanul
rank
sindromul copilului neputincios ramas fara parinti
toata clasa politica din ziua de azi care nu stie cum sa rezolve problemele cu care se confrunta astazi.au vindut tot ceea ce a muncit acest popor timp de 45 de ani.sunt curios cind nu vor mai avea ce vinde ce sloganuri vor adopta.unde se vor duce.ce vor face.fara munca nu se cucereste nimic.bunastarea e o himera pentru acest popor.treziti-va romani de buna credinta!!!si asa au fost distruse radacinile neamului...respectiv satele romanesti.oare nu vede-ti ca natia sufera.treziti-va!!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor