Ceausescu e la moda

Sambata, 16 Mai 2009, ora 12:15
4822 citiri
Ceausescu e la moda
http://ovidiu-nicolaeceausescu.blogspot.com

Din lipsa de imaginatie si in cautare de audienta/tiraj, presa a inceput sa arunce priviri tot mai insistente catre vremurile de dinainte de 1989. Reportaje sau chiar serii de reportaje vorbesc despre viata romanilor din timpul comunismului sau despre familia Ceausescu.

Demersul in sine poate fi util pentru ca, nu-i asa, cine uita risca sa repete. Generatiile ajunse acum la maturitate si, cu atat mai mult, adolescentii nu stiu mare lucru despre ceea ce se intampla inainte de 1989. Pentru tinerii de azi, Ceausescu e doar un nume din trecut, oarecum exotic si misterios. Cu atat mai mare este responsabilitatea celor care vorbesc despre trecutul recent al Romaniei.

Adesea insa, privirea aruncata in urma nu este scrutatoare si rece, ci usor nostalgica. Sarbatorile comuniste sunt privite cu amuzament si curiozitate. 1 Mai cu mici si bere la defilare, de exemplu, devine astfel chiar un soi de petrecere interesanta.

Exista, apoi, o moda a filmelor romanesti vechi si nu ma refer la cele care chiar merita reluate, cum ar fi "Reconstituirea" sau unele filme istorice. Vedem tot felul de pelicule cu comunisti si securisti de treaba, oameni de nadejde, profesionisti si sufletisti, care propasesc tara cu orice sacrificiu, filme de propaganda care mistifica grav drama cumplita a comunismului.

Recent, aparitia din neant a unui nepot al lui Ceausescu a provocat tot felul de relatari aproape prietenoase despre familia dictatorului, asezonate cu poze de familie induiosatoare, care mai ca-l faceau simpatic pe cel care a nenorocit milioane de oameni.

A fost un alt prilej ca personaje, ele insele cu trecut dubios, precum Paula Iacob, sa faca minute in sir apologia unor oameni precum Nicu Ceausescu. Asta dupa ce Zoe Ceausescu fusese deja indelung victimizata.

Ce poate intelege un tanar din asta, daca mai are acasa si doi bunici care se plang de pensia mica si-si amintesc ca pe vremea lui Ceasescu aveau siguranta zilei de maine si mergeau in fiecare an in concediu la mare, prin sindicat?

E la fel de adevarat ca aceste povestiri cu tenta nostalgica prind cu atat mai bine cu cat poporul se simte cumplit de umilit de noua nomenclatura, de noii rasfatati ai regimului, tot deasupra legii, de la an la an mai bogati, de la an la an mai puternici.

Cu atat mai mult comemorarea trecutului comunist al Romaniei nu trebuie sa permita concesii sagalnice. Daca presa nu este in stare sa redea asa cum trebuie drama comunismului, mai bine s-ar abtine si ar lasa acest demes exclusiv pe seama istoricilor.

Pentru ca, in pofida oricaror tentatii, un lucru nu trebuie uitat sub nicio forma: comunismul a fost un mare blestem pentru Romania, un blestem pe care continuam sa-l decontam, in el gasindu-si radacinile cele mai multe dintre relele cu care ne luptam astazi. Niciodata evreii supravietuitori ai Holocaustului nu vor vedea vreo parte buna sau amuzanta in sederea la Auschwitz.

E la fel de drept ca tortionarii si sefii lagarelor de concentrare naziste nu detin pozitii cheie in economia si politica statului Israel, in timp ce in Romania, fostii nomenclaturisti si securisti domina in continuare statul.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#nostalgie Ceausescu comunism, #Romania Ceausescu comunism , #stiri politice